Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Igrane - powrót z raju

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alfa17
Turysta
Igrane - powrót z raju

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfa17 » 10.09.2009 15:50

Chciałem pokrótce przybliżyć forumowiczom swój wyjazd. Wiem, ile dało mi czytanie Waszych relacji przed moją pierwszą podróżą na południe.

Wyruszyliśmy w 2 samochody (6 osób) z Lublina ok. 5 rano.

http://picasaweb.google.pl/pwancerz/Chorwacja2009#5379858633934730946

Droga przez Polskę minęła dosyć szybko - ok 8.30 byliśmy już w Barwinku.
Następnie kierunek Svidnik i Presov. Omijamy D1, jadąc drogą 68 i oczywiście nie musząc płacić za winiety.
Od Koszyc do granicy dużo patroli, także radzę się dostosować do prędkości na drodze.
Wjeżdżamy na Węgry. Od razu widać kto jest bliżej Europy :) ..
Mimo, że nie autostrada, piękna droga szybkiego ruchu a potem wpadamy na autostradę i kupujemy winiety (1550 forint/auto).
Mieliśmy zamiar zwiedzić Budapeszt, jednak zdecydowaliśmy się to zrobić w drodze powrotnej.
Dojeżdżamy na miejsce noclegu (ok 18) do Zalakaros (polecam nocleg - przyczepy kempingowe w cenie 5500 forint dla 4 osób + klimatyczne 400 forint/osoba). Wychodzi ok 30-35 zl/osobodoba, a na nocleg tranzytowy świetnie się nadaje.

http://picasaweb.google.pl/pwancerz/Cho ... 8120774914
http://picasaweb.google.pl/pwancerz/Cho ... 0796827042

Rano około 6 wyjeżdżamy z Zalakaros kierując się w stronę Letenye. Naszym docelowym miejscem jest Igrane, ale po drodze wstępujemy na Plitvickie Jezera. Zanim tam jednak docieramy mijamy granicę, gdzie całość trwa ok 30 sekund (pojechaliśmy na przejście dla tirów).
Autostrada Letenye-Zagrzeb (36 kun), a potem Zagrzeb - Karlovac (126 bodajże). Krętymi drogami docierami do Plitvickich ok godziny 10.30.
Tam udajemy się w trasę H, jednak nie dokańczamy jej, biorąc pod uwagę drogę jaka nas jeszcze czeka do Igrane.

http://picasaweb.google.pl/pwancerz/Cho ... 3452675906
http://picasaweb.google.pl/pwancerz/Cho ... 7313917762

Opuszczamy Plitvickie ok 15 i jedziemy w kierunku południowej Dalmacji.
Na autostradę wpadamy w okolicach Lovinac i wyjeżdżamy w Sestanovac.
Autostrada ma jeszcze dalej 2 bramki jednak nie wiem czy wyjazd w Sestanovac podróży nie skróci.
Na miejscu jesteśmy ok 19.
Apartament piękny, okolica także.

http://picasaweb.google.pl/pwancerz/Cho ... 1903876322
http://picasaweb.google.pl/pwancerz/Cho ... 6465599170

Po rozpakowaniu się ruszyliśmy zobaczyć jak wygląda miasteczko.
Ku naszemu zdziwieniu jest tu trochę barów, restauracji (spodziewaliśmy się większego zadupia :) ), jednak na dyskoteki czy miejsca zabaw dla młodych ludzi liczyć tutaj nie można...
Za kilka dni napiszę jak mijał nam urlop, jeżeli oczywiście spotka się ta relacja z zainteresowaniem.
Do usłyszenia!

Ps. Nie wiem dlaczego rysunki się nie wyświetlają, ale wystarczy prawym i pokaż obrazek.
Ostatnio edytowano 10.09.2009 16:21 przez alfa17, łącznie edytowano 1 raz
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 10.09.2009 16:04

U mnie same krzyżyki :(
alfa17
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfa17 » 10.09.2009 16:10

Zaraz wrzucę z Picassy to bedzie kukać :)
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 10.09.2009 16:30

Spróbuj skorzystać z fotosika to może bedzie Ci łatwiej :D
Albo skorzystaj z tego linka jak wklejać zdjęcia :D
Albo jeszcze tutaj też hosting zdjęć :D
bro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bro » 10.09.2009 17:28

Jako, że razem jechaliśmy i nie ma sensu zakładać nowego tematu to uzupełnię trochę tylko wypowiedz alfa17 ;) Jeśli się zgodzi na to :lol:

Jechaliśmy na 2 samochody z CB, by porozmawiać ze sobą ekstra sprawa. W Polsce się bardzo przydało, Słowacja to tylko w okolicach granicy lub jeśli w okolicy jechali Tirowcy z PL. Węgry głucha cisza. Dopiero Chorwacja to mijana 407 PL z CB i krótka rozmowa. Ogólnie południe i zachód Europy nie uważa by CB radio do czegoś było potrzebne :D W Polsce co 2 lub 3 auto w trasie szczekaczkę posiada :)
zendzio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zendzio » 11.09.2009 11:37

mogę prosić linka do tego campingu w Zalakaros?
bro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bro » 11.09.2009 12:06

zendzio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zendzio » 11.09.2009 13:25

Dzięki.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 12.09.2009 08:51

Jak oceniasz przejazd przez Budapeszt - Obwodnica czy przez miasto?
Pozdrav
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 12.09.2009 10:57

Sorki, że się wcinam. Jechałem do i z Cro przez centrum Budapesztu, bo tak mnie nawigacja prowadziła (tak sobie wybrała jako trasa szybka). W obu wypadkach przejazd "bezbolesny" ( w drodze do Cro ok. 6 rano, w drodze powrotnej ok. 9 rano).
Chciałbym tak bezstresowego przejazdu przez centrum Warszawy...
bro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bro » 12.09.2009 13:01

Jak jechaliśmy do Cro to w Budapeszcie były wakacje, a tym samym mniej samochodów. Tak jak w Warszawie :D Bez problemu przez centrum przejechaliśmy.
Gdy już wracaliśmy 5 września to można było odczuć zwiększony ruch, ale też bez tragedii. Polecam przejazd dla tych, którzy nie byli w Budzie :D Jadąc przez most można choć trochę zobaczyć to piękne miasto i narobić sobie smaku.
Teraz jak będę kiedyś jechał do Cro to Budapeszt muszę zobaczyć na spokojnie i w całośći :evil:
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 13.09.2009 08:28

bro napisał(a):Jak jechaliśmy do Cro to w Budapeszcie były wakacje, a tym samym mniej samochodów. Tak jak w Warszawie :D Bez problemu przez centrum przejechaliśmy.
Gdy już wracaliśmy 5 września to można było odczuć zwiększony ruch, ale też bez tragedii. Polecam przejazd dla tych, którzy nie byli w Budzie :D Jadąc przez most można choć trochę zobaczyć to piękne miasto i narobić sobie smaku.
Teraz jak będę kiedyś jechał do Cro to Budapeszt muszę zobaczyć na spokojnie i w całośći :evil:

Dzięki. :)

Powrót do Nasze relacje z podróży

Igrane - powrót z raju
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone