Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Igo 2006 opinie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rjr3
Turysta
Igo 2006 opinie

Nieprzeczytany postnapisał(a) rjr3 » 03.08.2006 11:45

Jeżeli ktoś jechał do CRO z iGo 2006 to poproszę o opinie.
Ja wyjeżdżam 9 sierpnia po powrocie podzielę się swoimi :idea:
jachupda
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jachupda » 03.08.2006 12:28

rjr3 napisał(a):Jeżeli ktoś jechał do CRO z iGo 2006 to poproszę o opinie.

Nie masz innej alternatywy na Chorwacje. Natomiast na droge do CRO to proponuje TTN.
jpionka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jpionka » 03.08.2006 20:32

jachupda napisał(a):

Nie masz innej alternatywy na Chorwacje. Natomiast na droge do CRO to proponuje TTN.

Na CRO jest jeszcze Mireo Viagps , dokładność podobna do IGO.
jachupda
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jachupda » 03.08.2006 20:48

jpionka napisał(a):
jachupda napisał(a):

Na CRO jest jeszcze Mireo Viagps , dokładność podobna do IGO.

Zgadza sie zapomnialem :)
Tu jest u mnie na forum watek o tym :
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=16964
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 03.08.2006 22:17

Według mnie:
- do granicy Automapa (ostrzeganie o radarach). Jeśli nie potrzebujesz ostrzegania Igo też spokojnie wystarczy.
- dalej Igo. W sumie bez żadnych problemów. Tylko w jednym miejscu w drodze powrotnej próbowało mnie na siłę przeprowadzić przez inne przejście, tak jakby myślało że to którym ja chciałem jechać było tylko w jedną stronę (do Chorwacji nie było problemu).

Pozdr
MarkS
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 29.08.2006 12:24

jechałem z igo 2006 ...odczucia mieszane , z jednej strony ratował sytuacje jak gdzieś żle zjechałem ..z drugiej strony słyszysz na autostradzie " zawróć na najbliższym zjezdzie" bo nie rozróżniał dróg.
Przede wszystkim moja uwaga -nie ufać bezgranicznie -robi błędy ale warto mieć ze sobą
no i ten słodki głos Kazi ( tak ją nazwaliśmy ) umila 21 godzin jazdy :)))) zwłaszcza jak stoisz 3 godziny w korku w OMISiu i nagle Kazia daje pomyliłeś droge -zawróć

jeśli są dwie drogi równoległe to często myli na której jesteś , czesem nie rozróżnia skrzyżowań tzw. piętrowych i każe skręcić z trasy w lewo a faktycznie aby skręcić w lewo musisz zjechać w prawo na wiadukt

Na następny wypad Kazia musowo jedzie z nami
jachupda
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jachupda » 29.08.2006 12:28

zibek napisał(a):jechałem z igo 2006 ...odczucia mieszane , z jednej strony ratował sytuacje jak gdzieś żle zjechałem ..z drugiej strony słyszysz na autostradzie " zawróć na najbliższym zjezdzie" bo nie rozróżniał dróg.
Przede wszystkim moja uwaga -nie ufać bezgranicznie -robi błędy ale warto mieć ze sobą
no i ten słodki głos Kazi ( tak ją nazwaliśmy ) umila 21 godzin jazdy :)))) zwłaszcza jak stoisz 3 godziny w korku w OMISiu i nagle Kazia daje pomyliłeś droge -zawróć

jeśli są dwie drogi równoległe to często myli na której jesteś , czesem nie rozróżnia skrzyżowań tzw. piętrowych i każe skręcić z trasy w lewo a faktycznie aby skręcić w lewo musisz zjechać w prawo na wiadukt

Na następny wypad Kazia musowo jedzie z nami

Zgadzam sie w wiekszosci z tym co napisales. IGO ma jedna wade ma opoznienie w informowaniu i pokazywaniu. Ja preferuje tak :
- TTN Niemcy-Austria
- IGO - Slowenia, Cro

Generalnie IGO nie jest zle :) ale na Niemcy i Austrie TTN jest bezkonkurencyjny.
A na koniec jak napisales nawigacja to jedno ale radze czasami korzystac z "glowy" chocby czytac znaki :)
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 29.08.2006 20:58

Moje odczucia są podobne do Zibka. Zwłaszcza te dotyczące mieszania tras równoległych. Ale to może wynikac nie z winy programu ale jakości odbiornika GPS lub anteny (nie znam się na tym zbyt dokładnie). Twoja Kazia a moja Maryśka jako Węgierki z pochodzenia nie odmieniają wszystkich polskich końcówek i proszą żeby jechać np. osiem kilometry prosto. Zaletą jest szybka kalkulacja tras, no i to że ma sporo map krajów Europy poludniowo-wschodniej.
Co do Mireo, którego też uzywałem to w moim odczuciu ma bardziej od Igo dokładne plany miast. Ma zdecydowanie więcej nazw ulic choć styl pracy odbiega od IGo, TT czy Automapy.
Ogólna ocena Igo: pozytywna.
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 31.08.2006 01:17

Northstar napisał(a):Moje odczucia są podobne do Zibka. Zwłaszcza te dotyczące mieszania tras równoległych. Ale to może wynikac nie z winy programu ale jakości odbiornika GPS lub anteny (nie znam się na tym zbyt dokładnie).

Ja takich problemów nie zauważyłem ale może rzeczywiście to kwestia modułu GPS. Zdarzyło mi się natomiast że w okolicach Bratysławy Igo poinformowało mnie o zjeździe w momencie kiedy go mijałem. Potem już się to nie powtórzyło.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 18.09.2006 19:57

Witam, właśnie wróciłem i-go sprawował się rewelacyjnie.
Jedna uwaga na wyspach pokazuje stare drogi (np Korcula), ale jest o niebo dokładniejszy niż Mireo 1.5
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 18.09.2006 20:02

Mam prośbę może ktoś powie jak usunąć POI które sam zrobiłem, skasowałem np punkty z katalogu POI Chorwacja, ale nie potrafie usunąć samego katalogu.
Ps. Pięknie zapisywał mi trasy na morzu w czasie moich pontonowych jazd, muszę się pochwalić przepłynołem ponad 200km wokół Korculi, bez i-go trudno by było ustalić, a tak mogę sie pochwalic znajomym, że pływałem i żyje
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 19.09.2006 18:49

jeszcze techniczna uwaga -jak wbija się trase i wprowadza punty przelotowe TRZEBA maksymalnie powiększyć skale -jeśli na ogólnej mapce ustawi się przelotke aby zmienić trase np. ze słowackiej na czeską -jeśli nie powiększymy to może się okazać że nasz punkt przelotowy który miał być na trasie jest np. 5 km z boku i IGO każe zjechać z trasy aby dojechać do punktu przelotowego

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi