Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Idea Illiryjska i Dubravka Ugreszić

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko » 12.06.2004 14:03

Zgadzam się z poglądem Niezawodnego, iż pomysł ideii jugosłowiańskiej, czy też tzw. illiryjskiej nie był taki zły, ale czy nie jest pewną przesadą, zbyt dużym skrótem myślowym, nazywanie Jugosławii "małym Związkiem Sowieckim"? Prędzej takie miano można byłoby przypisać innym "demoludom", np.Czechosłowacji. Ongiś przecież Jugosławia jawiła się nam jako namiastka Zachodu (w miarę sprawnie funkcjonujący sektor prywatny, nieograniczona możliwość wyjazdów na Zachód, czy wreszcie dość liberalna polityka kulturalna, np. odważna i ambitna kinematografia). Oczywiście poza dyskusją jest okoliczność, iż wszędzie tam, gdzie rządzili różnej maści komuniści nie było (i nie będzie) dobrobytu i swobód demokratycznych. Bardzo cieszę się, że Chorwaci zdołali wybić się na niepodległość, ale również wśród nich ocena przeszłości nie jest taka jednakowa. Warto w tym miejscu przywołać postać znakomitej pisarki chorwackiej (która sama woli nazywać się "Jugosłowianką") Dubravki Ugresić (chyba to nazwisko na forum jeszcze nie pojawiło się, a szkoda), profesor Uniwersytetu w Zagrzebiu, skazanej pod koniec lat dziewięćdziesiątych na ostracyzm a potem na emigrację właśnie za, powiedzmy, pochwałę Jugosławii. Gorąco polecam jej twórczość, a zwłaszcza głośną kilka lat temu (zarówno na Zachodzie, jak i u nas) "Kulturę kłamstwa" poświęconą wojnie. Zachęcam także do lektury wywiadu przeprowadzonego z nią przy okazji jej wizyty w Polsce, opublikowanego na łamach Wyborczej z 20.12.2000 r. w dodatku Wysokie Obcasy.
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.06.2004 16:25

Kiedyś cytowałem na tym forum Dubravkę Ugresić z jej nowej ksiązki jaka ukazała się niedawno w Polsce.
,,Czytanie wzbronione".

Może warto polecić.
,,Cynicy wracajcie wszystko zostało wam darowane.''(o nas)
,,Alchemia.''(przewrotne)
to niektóre tytuły rozdziałów,które mi sie spodobały.
O wolności wyboru ,o utracie autentyczności,o istotę czytania-
ta ksiązka się pyta ,jak pisze na okładce.

Myślę ,że ludziom z Jugosławi brakło mądrości .Nie umieli wykorzystać tego ,że są razem.Zapatrzyli się w przeszłość tak jak my czasami i z tego złego co zrobili nie umią już wrócić do trażniejszosci.Złe wspomnienia są zbyt silne.( takie gdybanie moje)
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.06.2004 17:04

I mały fragment z ksiązki.
Pochodzę ,co prawda, z kultury prymitywnego ,dyskriminacyjnego humoru,z kultury dwulicowej,obłudnej(płaszczenie się przed autorytetami i jednoczesnie chytrego sceptyzmu w stosunku do wszelkich autorytetów),a zkultury paradoksu i ambiwalencji,z kultury majacej podwójne dno albo asa w rękawie,z kultury,ktora tak samo jak ludzie rozwinęła swoją strategie o przetrwanie.....
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.06.2004 19:16

Idea Ileryjska tak.Ale nie dla maluczkich.
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.06.2004 20:10

Nikt już nie lubi idei?(chyba ,ze ideę komorkową sieć)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.06.2004 22:37

Niestety nie jestem expertem od literatury krajów bałkańskich, więc odnośnie Dubravki powiem krótko; niełatwo być mądrym w dzisiejszym świecie a Dubravka jest mądra....

A co do idei Illiriryjskiej której pokłosiem była Jugosławia (z początku nazywała się SHS) to uważam że była to idea najlepsza z możliwych - idea współistnienia i kooperacji wszystkich Słowian południowych w jednym państwie - Jugosławii właśnie.
Źli i mali ludzie spartolili tą ideę, głównie Serbowie - "właściciele" korony SHS i wyzwolili bakcyla nacjonalizmu u wszystkich nacji jugosłowiańskich, co wydało gorzkie owoce podczas II.W.Ś. w postaci bratobójczych walk.
A później Tito spieprzył swym socjalizmem tą ideę do końca - to chyba już wszyscy znają, bo na końcu tego syfu był już Milosević.
Ale mimo wszystko uważam że idea była bardzo dobra czego najlepszym przykładem jest nic innego jak idea Unii Europejskiej czyli idea współpracy i pokojewego współistenienia WSZYSTKICH nacji europejskich zamiast dotychczasowych, bezustannych rzezi czy wojen jak kto woli.

P.S.
My Polacy nie mamy zbyt wiele momentów do chwały w skali Europy ale Unia z Litwą była pierwowzorem do podobnych tworów w późniejszej historii Europy z UE jako finałem
To tyle bo trochę piwka po meczu łyknąłem więc umysł już nie ten...
Ola!
Kam&Jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kam&Jac » 13.06.2004 00:19

Zawsze tam gdzie sa wojny chodzi o: idee, wladze lub kase; ot proste rozwiazanie przyczyn, niestety propaganda zawsze znajdzie swych wielbicieli i mamy to co mamy. Prozaicznie wystarczy dzis miec tylko poparcie wiekszosci i mozna zdzialac wiele, zaronwo dobrego jak i zlego...
... niezawodny dlaczego twierdzisz iz my Polacy nie mamy powodow do chwaly ??? - wg mnie mamy ich wiele ! :sm:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 13.06.2004 19:32

cezar000 napisał(a):Myślę ,że ludziom z Jugosławi brakło mądrości .Nie umieli wykorzystać tego ,że są razem.Zapatrzyli się w przeszłość tak jak my czasami i z tego złego co zrobili nie umią już wrócić do trażniejszosci.Złe wspomnienia są zbyt silne.( takie gdybanie moje)

Wreszcie coś mądrego Cezarku :!: :idea:

Zawsze twierdziłem że jak chcesz to potrafisz też gwarzyć z sensem, tylko czemu tak rzadko? :lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.06.2004 20:56

Czytam wasze wipowiedzi i za kazda, znowu stawiam znowu na wage moje odczucia co do Jugoslawii ktora tez twozile razem z rodzicamy i rodzina szersza. I niejak zawsze mi wichodzi na nie.....
Idee, pomisli i sojusze powstaja w okreszlonich uwarunkowaniach chistorycznich. Jezeli mieliszmy wspolnich wrogow Turkow i brak wolnosci kuluralnej (Wieden i Peszta) oczewiste jest ze powstala idea Iliriczna na paczantku szlachetna jak kazda idea.....a miendzi innim jej tworca bil horwacki biskup Strossmajer. Jak powstaja sojusze na paczatku sa one zawsze szlachetne i mocne a potem.....wistarczy tilko czytac chistorije.
Jak by powstala "szlachetna" idea zjednoczenia sie slowianow polnocnich wiadomo jest ze by gura chcialy bic Ruscy. A ciekawe tez jest czemu Litwini lubio was bardziej niz Ruskich ale i tak nie chca sie znowu laczic z wamy.I w takej Nordoslawiji ze by zjednoczyc wszistke narodi (ze by nie bilo idei wijscia z unii) tworzanc bractwo i jednosc na "sile" mieszac malrzenstwa i zabronic religije bo jest ona destrukcijna w takich ukladach.
Z boku wszistko widaje sie ruzowo ale w Belgradzie jak mieszkale w dziecinstwie pare lat do kosciola chodziliszmy o ruznich godzinach, w ruzne koscieli katolicke ktore bile tylko w Zemunie.
Co do Pani Dubravki, jest dobrim pisazem, zrozumiala jak sie robi interesy paczanc na Bregovica. Nie podoba my sie tresc i to co chce przekazac. Opcokrajowci bardzo lubio czytac ksiarzki w ktorich inne narodi prziznaja sie "bez bicia" do primitiwizmu, braku tolerancji i nacjonalizma. Jezeli ktosz byl pantoflarzem w Jugoslawii i z tego dobrze zyl oczewyste jest ze mu brakuje Jugoslavia i cali jej folklor i komunizm w ktorim sie moglo pisac dla party i z tego dobrze zyc. Ale to bylo zycie na kredit, Tito zmarl-kredit sie skonczyl, tenzje wzrosle. Slowenci i Chorwaci (2/3 starej SHS) jusz nie chcialy pracowac dla Serbow i ich wojska i zaczelo sie zlo.
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 02.07.2004 20:44

Idea Illiryjska i Białochorwaci.To jest wezwanie.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone