A więc po około 9 godzinach dotarliśmy do ... Castiglioncello.
Co do samej drogi, koszt autostrady od okolic Triestu, potem bokiem Wenecja, Padwa, Ferrara aż do Florencji, to był około 30 EUR.
Dalej od Florencji jest droga szybkiego ruchu Fi-Pi-Li (Firenze-Pisa-Livorno). Na tej drodze jest ograniczenie do 90 km/h. Jest sporo fotoradarów, ograniczeń w związku z remontami, odcinkowe kontrole prędkości.
Co do samych autostrad. Zaskoczenie. Co prawda droga jako asfalt i jego jakość, ok, ale odgrodzenie tej drogi od reszty jest prawie żadna. U nas to są pasy zieleni, potem jakieś siatki ... Tutaj po prostu dwa pasy ruchu, jakieś zielska i pole, czy inne tereny. Dużo jakiś dróżek wychodzących do autostrady z których potencjalnie coś może wyjechać. No inaczej
Autostradą jest fajny odcinek między Bolonią a Florencją. Prowadzi przez góry, są ciekawe widoki, sporo tuneli, czy mostów. Widać już Toskanię
No więc, tak ... wymyśliła nam się Toskania w zeszłym roku i tak miało być. Jak pisałem tydzień odpoczynku w Cro i z Istrii strzała do Włoch, rejon Toskania. Dlaczego nie wschodnie wybrzeże, które jest w naturalny sposób bliżej i to sporo ?
Moje powody:
- miała być wspomniana Toskania, a z okolic Rimini, Lido di Jesolo, czy Ravenny to jednak trochę dalej żeby pozwiedzać
- ceny. Jest różnica między wschodnim a zachodnim wybrzeżem. Zachodnie moim zdaniem jest tańsze i był większy wybór takich apartamentów jakich szukaliśmy. O tym jeszcze będzie...
- inna infrastruktura w sensie zorganizowanie nadbrzeż i plaż. Nie jest odkryciem jak wygląda wybrzeże w okolicach np. Riminii ?
LOL, po prostu LOL
Absolutnie bez nas, nie kumam tego i nie ogarniam.
Nie rozumiem, jak można wypoczywać w ciągnących się kilometrami rzędach poustawianych pod linijkę leżaków i parasolek. W takim tłumie i hałasie. Syfie. Pokaże później coś wam ...
- nie chcę pisać, że przeczuwałem, ale niezwykle cenię sobie bezpieczeństwo mojej rodziny i swoje. Okropne wydarzenia z sierpnia 2017 jakie zaszły na plaży w Riminii, potwierdziły tylko moją teorię, że są pewne rejony o podwyższonym ryzyku i do takich miejsc należy moim zdaniem ta część wschodniego wybrzeża Włoch. Zreszta porusze jeszcze kwestie imigrantów ...
- plaża w Castiglioncello. Niezwykła w swoim rodzaju
Proszę nie regulować odbiorników. To jest naturalny kolor tej wody
- czystsza woda. Nie jest chyba dla nikogo zaskoczeniem, syf w wodzie jaki potrafi pływać a widziałem już taki właśnie w okolicach kiedyś Riminii dawno temu, jest normą. O tym brudzie jeszcze będzie w innych wpisach ... Po tej stronie (ja wiem, ze to jest z różnych powodów) jest woda czystsza, nie pływają w niej całe ławice butelko_peto_śmiecio_szmato_ryb
To tyle chyba jeśli o podstawowe powody wyboru zarówno tej miejscowości jak i części wybrzeża. Rozważane była jeszcze Viareggio (bardzo blisko do Pisy), miałem już nawet zaklepany apartament ale w ostatniej chwili właściwie rezerwacja została odwołana z powodu remontu. Podobno ...
Pozdrawiam, Michał
cdn ...