Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

I-sza połowa września na wyspie Krk... jaka pogoda?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
catcool3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) catcool3 » 28.03.2007 21:20

W tym roku odbędzie się nasza "premiera" :wink: w Chorwacji. Zastanawiamy się nad miejscowością Baska (w sumie to już uzgadniamy rezerwację). Mnie jednak naszły wątpliwości dotyczące pogody w tym rejonie o tej porze. Wyczytałam tu i ówdzie, że na południu jest ona we wrześniu pewniejsza... (?)
Jakie są Wasze doświadczenia w tej mierze??? Z góry dziękuję :!: :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.03.2007 21:30

Pojedziesz-zobaczysz. A tak na poważnie--jak mozna na 100 % przewidzieć pogodę ?????
4 razy, we wrzesniu, w drugiej połowie, na Istrii miałem pogodę bardzo dobrą. Dałem się namówić i pojechałem do Dalmacji, 2 razy było OK, ale ostatnio wielki niewypał, od znajomych wiem, że na Istrii w tym czasie znowu było dobrze. Tak więc nikt nie powie Ci jak będzie.
Popatrz na prognozy, u nas ładnie, w Cro deszcz pada.
catcool3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) catcool3 » 29.03.2007 06:38

Dzięki za odpowiedź :) Tak na marginesie- zauważ że nie wspominałam w poście o przewidywaniu pogody w 100%. Chciałam jedynie prosić o Wasze doswiadczenia w tej mierze...
Raz jeszcze dziękuję Tobie za posta (oraz autorom kolejnych- potencjalnych :wink: )
assia i norbert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) assia i norbert » 29.03.2007 08:23

W zeszłym roku byliśmy wraz z mężem w pierwszej połowie wrzesnia na Hvarze (więc wyżej położone miejsce niż Baśka) i pogodę mieliśmy wspaniałą, ani jednego dnia deszczu. Cały czas temperatura około 30 stopni. Nie ma na to reguły, ale wydaje mi się, że wybraliście dobry czas na odwiedziny Chorwacji. Niektórzy uważają że to najlepszy czas na wakację. Oczywiście można z tym się niezgodzić. Pozdrawiam asia
catcool3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) catcool3 » 30.03.2007 09:53

Dziękuję za kolejne (cenne info). Co prawda wyspa Hvar leży znacznie niżej od Krk (ze wspomnianą przeze mnie miejscowością Baska, nie mylić z Baską Vodą :wink: ), a więc mieliście z pewnością cieplej... :)
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 02.04.2007 14:19

Kiedy w zeszłym roku byliśmy w Chorwacji (koniec sierpnia do 9 wrzesnia)w okolicy Omisza to w sierpniu trafiliśmy na deszcz. Nasz gospodarz mówił że najstarsi ludzie nie pamietają żeby tyle dni w sierpniu padało. Dosłownie z nieba leciała ściana deszczu - dzień w dzień. Pogoda staje sie coraz bardziej nieprzewidywalna i trudno coś pewnego powiedzieć. We wrzesniu było sucho, bardzo ciepło ale nie upalnie. wydaje mi się że jest to najlepszy czas na wypoczynek i zwiedzanie. Temperatura powietrza około 29-30 stopni, wody 24-28 stopni. POZDROWIENIA!!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.04.2007 14:26

muchador napisał(a):wody 24-28 stopni. POZDROWIENIA!!

Zostańmy przy tych 24, bo do 28 nigdy nie dochodziła a byłem 5 razy sierpień /wrzesień :wink:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 02.04.2007 14:34

Rysio napisał(a):

Zostańmy przy tych 24, bo do 28 nigdy nie dochodziła a byłem 5 razy sierpień /wrzesień :wink:

Może wody w kranie? :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.04.2007 18:14

To teraz odpowiem ja. Ja jako wybitny znawca KRK :D :D :wink: Jechać i nie martwić się o pogodę. Pogoda jest zawsze. :!: :!: :!:
ps. zawsze druga połowa sierpnia i początek wrzesnia. Żdanych kłopotów z pogodą. Żadnych.
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 03.04.2007 21:27

Rysio napisał(a):

Sorki jezeli się nie znam, tylko napisałem co pokazywali w chorwackiej TV - bo codziennie z rodziną patrzyliśmy. A że w sierpniu padało to tyle stopni musiało być we wrześniu... Ja tam nie mam termometru w nogach ale różnice w temperaturze były.. Z całym szacunkiem - nie chce się wymądrzać ani wprowadzać w błąd.
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 04.04.2007 07:48

W ubiegłym roku byłam w Makarskiej pierwsze dwa tygodnie września i pogodę mieliśmy świetną, dopiero w dzień wyjazdu, około 15 września zaczęło padać. Dlatego w tym roku ten sam termin ;)

Także jedź i baw się dobrze :lol: :lol: :papa:
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 08.04.2007 11:16

witam i pozdrawiam , jest taka stronka , wpisz w google "izor" , jest tam pomiar temperatury wody i powietrza z historią od 1999 roku , można przyjąć dodatkowo że istria i krk również mogą mieć temperaturę wody do 2 stopni niższą a rejon dubrownika do 2 stopni wyższą , wnisek mój
(ale tylko mój i kłócić się nie będę), wrzewsięń jest ok ale w okolicach dubrownika , na krk raczej nie.
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 08.04.2007 14:00

W 2006 roku byliśmy od 10 września w Kasteli pogoda była z przewagą dni słonecznych .Deszczu mało ,chociaż jak był to przelotny wodospad z nieba.Jednej nocy to opad był chyba z 30 cm.Ale moim zdaniem nie ma sie co dziwić -w Chorwacji są wysokie góry gdzie kondensuje się para wodna z parującego ciepłego morza to i muszą być krótkie przelotne deszcze. Ale w sumie było ciepło i super fajnie.W ubiegłym roku syn był 2 tyg wcześniej w tym samym miejscu w namiocie i były 2 noce tak zimne , ze musiał założyć na siebie wszystko co z sobą zabrał.
W ubięgłym roku byliśmy na Hvarze w Ivan Dolac od 13 do 18 września i 17 tak sie załamała pogoda ,że aż ja się załamałem.Takich ulewnych opadów w życiu nie przeżyłem.18 wyjechaliśmy do Slano i taka pogoda jeszcze była do 19.To było rzadko spotykane załamanie pogody w CRO.Ale w ubiegłym roku mieliśmy w całej Europie anomalie klimatyczne.Nawet prognozy 10-cio dniowe ze stron pogodowych nie sprawdziły się(chociaż kiedyś podobno się sprawdzały).

Reasumując .Nie przejmujcie się , co będzie to będzie.Wprawdzie Chorwacja jest piękniejsza w pełnym słońcu ,ale mieszana pogoda pozwala na chwile odpoczynku od upałów spotykanych tam o tej porze i poświecenie tych chwil na zwiedzanie.

pozdrawiam i życzę wspaniałych wrażeń

Andrzej

Z żoną w tym roku wybieramy Czarnogórę (też we wrześniu ) chociaż niewykluczone że z 3 dni zatrzymamy się w południowej części Chorwacji
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.04.2007 14:41

bogdan63 napisał(a):witam i pozdrawiam , jest taka stronka , wpisz w google "izor" , jest tam pomiar temperatury wody i powietrza z historią od 1999 roku , można przyjąć dodatkowo że istria i krk również mogą mieć temperaturę wody do 2 stopni niższą a rejon dubrownika do 2 stopni wyższą , wnisek mój
(ale tylko mój i kłócić się nie będę), wrzewsięń jest ok ale w okolicach dubrownika , na krk raczej nie.

A widzisz to też nie do końca jest prawdą. Pytanie było o Baskę na Krku, która leży w zatoczce co sprawia że temperatura wody jest bardziej stabilna niż w otwartych rejonach gdzie wiatr potrafi bardzo szybko wymienić wodę zalegającą na dużych głębokościach, a więc chłodniejszą, z tą powierzchniową a więc cieplejszą. Wrzesień generalnie jest jednym z pewniejszych jeśli chodzi o pogodę miesięcy, usłyszałem to już 3 krotnie od mieszkańców u których wynajmowaliśmy kwaterę. W 2005 kiedy przyjechaliśmy bodajże 28 sierpnia do Baski temp. oscylowała w okolicach 23-25 st C i utrzymywała się przy udziale silnego wiatru i przelotnego deszczu przez 3 dni. Od 1 do 18 września temp w ciągu dnia natomiast nie spadła poniżej 28 st a nocą poniżej 20-22 st co utwierdziło mnie w prawidłowości zaobserwowanych przez tubylców przewidywań meteo.

Pozdrav :papa:

Ps. W tym roku jadę 25 sierpień do 22 wrzesień więc sprawdzę ;-)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 12.04.2007 22:32

woka napisał(a):To teraz odpowiem ja. Ja jako wybitny znawca KRK :D :D :wink:

To może podeślesz mi jakąś relację forumową z tego miejsca ?
Wpisuję w wyszukiwarkę KRK a to elektroniczne coś mówi - nic nie znaleziono 8O
Pozdrawiam :)
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone