Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

I nieoficjalne górskie cro.spotkanie-Babia Góra 16-17.1.2010

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2010 16:58

Leszek Skupin napisał(a):Sorry Panowie za OT :oops:

Nie ma sprawy... Wam dwojgu wybaczam(y) :wink: :lol:

Przy okazji... RobCro, dziękuję za drugą płytkę!!!

Pozdrawiam
Mariusz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.02.2010 21:08

Leszku - dzięki za informacje :D (To nie są duże odległości. Można zajrzeć do Witowa, Bukowiny, Białki czy Jurgowa :))

Mariusz - dzięki za wybaczenie :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.02.2010 11:24

A Jurgów szczególnie polecam :D kapitalne stoki i dla każdego od oślej łączki po szybką czerwoną trasę :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.03.2010 19:43

Dziennik Zachodni.
Jacek Drost
2010-03-14 14:26:18
,,Sześciu ratowników Grupy Beskidzkiej GOPR pomagało w sobotę bezpiecznie zejść sześcioro turystom z masywu Babiej Góry. Akcja trwała 10 godzin. Zakończyła się około północy.

Turyści z Małopolski, Śląska, a nawet jeden mężczyzna z Poznania, wybrali się z Przełęczy Krowiarki przez Sokolicę na Babią Górę. Latem to piękna i nieco trudna trasa. Zimą, piękna, trudna i niebezpieczna. Przekonali się o tym turyści, którzy w sobotę wyruszyli na szlak.

Około godziny 14.00 załamała się pogoda. Intensywnie zaczął padać śnieg, pojawiły się wiatr i mgła. Biały puch zaczął zacierać ślady i oznakowania. Turyści zaczęli tracić orientację w terenie. Zdecydowali się więc poprosić o pomoc z zejściu na przełęcz Krowiarki ratowników GOPR.

- Najpierw wyruszyło na pomoc dwóch ratowników na nartach z posterunku na Babiej Górze. Warunki były jednak tak ciężkie, że sami nie sprowadziliby turystów na dół. Dlatego do pomocy wyruszyło kolejnych czterech ratowników z Markowych Szczawin, dwóch na nartach i dwóch na skuterze śnieżnym, którym przecierali szlak. Po kilku godzinach, wieczorem udało się bezpiecznie sprowadzić turystów na dół - opowiada Edward Golonka, ratownik który koordynował akcją z GOPR w Szczyrku.

Z kolei dwóch turystów, którzy również pobłądzili, bez pomocy ratowników zeszło na słowacką stronę do schroniska Slana Voda.

- Turyści byli dobrze wyekwipowani, postąpili rozsądnie, że wezwali na pomoc ratowników - dodaje Golonka.

Goprowcy przypominają, że po ostatnich opadach śniegu w górach panują trudne warunki na szlakach. Dodatkowo na Babiej Górze obowiązuje II stopień zagrożenia lawinowego. ''
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.03.2010 21:05

No i???

Żadna rewela i żadna nowość.
Co roku tam czy w innych górach notuje się akcje GOPR.
Wystarczy przejrzeć ich kroniki.

Tylko po co sie tym zaczytywać, skoro zasady panujące w górach nie zmieniły sie od lat?
To tylko ludzie robią sobie problemy, niedbałym i lekceważącym podejściem, brakiem rozeznania i rozsądku.
"Wołanie w górach" Jagiełły też tego dowodzi.

Pytanie do "gospodarza": Kiedy i gdzie II Meeting? :)

Może wrócimy do pomysłu Małej Fatry?
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 24.03.2010 18:20

Witam...

...kontynuując wątek Babiej - tutaj relacja tych, którzy tam wtedy wchodzili i wzywali pomocy.

Mała Fatra? No nie wiem...po głowie chodzą mi nieco inne kierunki np. sudeckie, ale jak na wstępie wątku wspomniałem, byłem "samozwańczym" organizatorem :wink: . Temat II spotkania może "rzucić" ktoś inny...

Pozdrav svima

"Gospodarze"
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.03.2010 20:00

Zdaje się, że ja też coś tam pytałem z tymi spotkaniami (najpierw mailowo tych naszych dwóch największych góromaniaków, a potem w jakimś wątku beskidzkim), więc chyba nie będę całkowicie samozwańczym.

Fatra kusi przede wszystkim Wielkim Rozsudźcem- i jego śniegami oraz stromizną.

Macie ochotę na G. Stołowe?
Próbowaliście przebrnąć Błędne Skały w śniegu?
Zawsze było za mało czasu na łażenie po labiryncie skalnym Szczelińca Wlk?
Lubicie się nieco zaklinować w ciasnych przejściach? :lol: 8O :) :D
Nie boicie się zgubić w "jednakowo" wyglądających skałach? :twisted: :P

Mam bardzo fajną miejcówkę pod Szczelińcem a w zasadzie 3 miejscówki w Karłowie. Wszystko co ciekawe jest blisko (cała Kłodzka i Śnieżnik też), a warunki bardzo przyjazne.
Nocleg nie wydrenuje kieszeni, jedzonko smaczne i zaprzyjaźnieni ludzie.

Jako alternatywę proponuję Schronisko pod Śnieznikiem- stare znajome kąty i miejsce niejednej sylwestrowej mega-biby...
:lol: :wink:
To jak? Otwieramy listę terminów i chętnych?
Terminu celowo nie narzucam, bo idą święta, pikniki majowe itd, więc ludzie pewnie juz sobie poplanowali.
Może być po prostu któryś weekend i tyle.
Czekam na opinie. :)

Pozdrawiam.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.03.2010 20:54

Uff, brzmi całkiem nieźle, a nawet zachęcająco... Bardzo mile wspominam
Góry Stołowe i Błędne Skały oraz te wąskie korytarze...
Zawsze kojarzyły mi się ze Skalnatym Mestem. Na samym Szczelińcu byłam chyba ze 3 lata temu, niestety jesienią.
O ile termin będzie mi odpowiadał, postaram się przyjechać nawet z Poznania. :papa:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.03.2010 21:07

No "górale", a wy? :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2010 21:24

Kamil pewno w Prokletjiach, Piotrek B i ja w Bieszczadach... :oops: termin oczywiście majowy i jak rok temu na II foto-cro.pl-enerze... Teraz się nie odzywamy bo zbiega się to z terminem zlotu, a nie chcielibyśmy robić żadnej konkurencji... dlatego żdanych szczegółów więcej nie podaję ;) aczkolwiek opowiemy conieco po powrocie ;)... oj będzie się działo... :lol:
No, chyba, że... ktoś chciałby do nas dołączyć... kwaterę już mamy zarezerwowaną ;)
Ostatnio edytowano 25.03.2010 21:35 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 4 razy
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.03.2010 21:26

Mam wielką nadzieję, że trochę się wówczas "poszwendamy po okolicy"?
Karłów o ile pamiętam to dobre miejsce do wycieczek. Wspominam trasę na Szczeliniec i Błędne Skały przez Skalniak i z powrotem przez Ostrą Górę, na Białe Skały i Narożnik. :papa:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.03.2010 21:41

Święta: 4-5.04
Zlot- 30.04 2010 do 3.05. 2010

Pozostają 2 weekendy w kwietniu... bo środkowy juz zaplanowany (mały festiwal podróżniczy).
Na placu boju pozostają więc:
9-11 i 23-25.04

Nadal aktualne jest pytanie: Fatra czy Stołowe?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.03.2010 20:28

No i jak?
Są chętni czy nie ma?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.03.2010 20:51

Ja się nie mogę deklarować. Mam na razie taką sytuację, że nie wiem, czy i kiedy będę się mógł w ogóle gdziekolwiek wybrać.
Właśnie miałem być w Alpach...

Pozdrawiam,
Wojtek
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.01.2012 21:32

Turyści uwięzieni na Babiej Górze. Trwa akcja ratunkowa
dzisiaj, 20:10
Masyw Babiej Góry, fot. Grazyna Makara .
W rejonie Babiej Góry wciąż trwa akcja ratownicza. Ratownicy GOPR dotarli już w sumie do 16 uwięzionych turystów. Obecnie udzielana jest im pomoc i wkrótce będą sprowadzani z beskidzkiego szczytu - informuje TVN 24. Wcześniejsze informacje mówiły o tym, że na Babiej Górze zaginęło 22 turystów.

- Ratownicy dotarli już do pierwszej, trzyosobowej grupy turystów. Obecnie są oni sprowadzani do schroniska w Markowych Szczawinach - powiedział w rozmowie z TVN24 ratownik GOPR Szymon Wawrzuta. Powiedział on również, że ratownicy zlokalizowali także drugą grupę turystów, która liczy 13 osób. Obecnie jest im udzielana pomoc i wkrótce także oni będą sprowadzani na dół. - Szukamy jeszcze dwójki, która schodzi w kierunku Krowiarek - dodał.

Wcześniej Jerzy Siodłak z Grupy Beskidzkiej GOPR informował, że pierwsze zgłoszenie o kłopotach przyszło od dwóch turystów w wieku około 40 lat. Potem ratownicy otrzymali kolejne - tym razem od tym razem od 20-osobowej grupy. - Są w dobrej kondycji, ale są wyczerpani. Na szczęście byli dobrze przygotowani do wędrowania w górach - podkreślił Siodłak.

Przedstawiciel GOPR zaznaczył również, że obecnie w rejonie Babiej Góry panują "ekstremalne warunki pogodowe, które najprawdopodobniej zaskoczyły turystów. - Mamy lokalne opady śniegu, widoczność jest ograniczona, a temperatura sięga minus dziesięciu stopni. Dodatkowo silny wiatr potęguje uczucie chłodu. Sytuacja nie jest prosta - powiedział na antenie TVN 24 Jerzy Siodłak.

W akcji na Babiej Górze bierze udział około czterdziestu ratowników. Warunki pogodowe uniemożliwiały użycie w akcji ratunkowej śmigłowca. W tym rejonie warunki turystyczne są bardzo trudne. Na północnych stokach i w żlebach obowiązuje drugi stopień zagrożenia lawinowego w pięciostopniowej rosnącej skali.

W Beskidach zgubiła się także trójka Słowaków, którzy biwakowali w rejonie Baraniej Góry (1220 m npm) w Beskidzie Śląskim. - Poprosili nas o pomoc, bo nie do końca się orientują w terenie i nie są dostatecznie przygotowani. Są wychłodzeni i czekają na pomoc. Wysłaliśmy tam sześciu ratowników na skuterach. Lada moment powinni zostać odnalezieni - poinformował naczelnik grupy beskidzkiej GOPR Jerzy Siodłak.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

I nieoficjalne górskie cro.spotkanie-Babia Góra 16-17.1.2010 - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies