Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

I nieoficjalne górskie cro.spotkanie-Babia Góra 16-17.1.2010

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.02.2010 16:58

Leszek Skupin napisał(a):Sorry Panowie za OT :oops:

Nie ma sprawy... Wam dwojgu wybaczam(y) :wink: :lol:

Przy okazji... RobCro, dziękuję za drugą płytkę!!!

Pozdrawiam
Mariusz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.02.2010 21:08

Leszku - dzięki za informacje :D (To nie są duże odległości. Można zajrzeć do Witowa, Bukowiny, Białki czy Jurgowa :))

Mariusz - dzięki za wybaczenie :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.02.2010 11:24

A Jurgów szczególnie polecam :D kapitalne stoki i dla każdego od oślej łączki po szybką czerwoną trasę :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.03.2010 19:43

Dziennik Zachodni.
Jacek Drost
2010-03-14 14:26:18
,,Sześciu ratowników Grupy Beskidzkiej GOPR pomagało w sobotę bezpiecznie zejść sześcioro turystom z masywu Babiej Góry. Akcja trwała 10 godzin. Zakończyła się około północy.

Turyści z Małopolski, Śląska, a nawet jeden mężczyzna z Poznania, wybrali się z Przełęczy Krowiarki przez Sokolicę na Babią Górę. Latem to piękna i nieco trudna trasa. Zimą, piękna, trudna i niebezpieczna. Przekonali się o tym turyści, którzy w sobotę wyruszyli na szlak.

Około godziny 14.00 załamała się pogoda. Intensywnie zaczął padać śnieg, pojawiły się wiatr i mgła. Biały puch zaczął zacierać ślady i oznakowania. Turyści zaczęli tracić orientację w terenie. Zdecydowali się więc poprosić o pomoc z zejściu na przełęcz Krowiarki ratowników GOPR.

- Najpierw wyruszyło na pomoc dwóch ratowników na nartach z posterunku na Babiej Górze. Warunki były jednak tak ciężkie, że sami nie sprowadziliby turystów na dół. Dlatego do pomocy wyruszyło kolejnych czterech ratowników z Markowych Szczawin, dwóch na nartach i dwóch na skuterze śnieżnym, którym przecierali szlak. Po kilku godzinach, wieczorem udało się bezpiecznie sprowadzić turystów na dół - opowiada Edward Golonka, ratownik który koordynował akcją z GOPR w Szczyrku.

Z kolei dwóch turystów, którzy również pobłądzili, bez pomocy ratowników zeszło na słowacką stronę do schroniska Slana Voda.

- Turyści byli dobrze wyekwipowani, postąpili rozsądnie, że wezwali na pomoc ratowników - dodaje Golonka.

Goprowcy przypominają, że po ostatnich opadach śniegu w górach panują trudne warunki na szlakach. Dodatkowo na Babiej Górze obowiązuje II stopień zagrożenia lawinowego. ''
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.03.2010 21:05

No i???

Żadna rewela i żadna nowość.
Co roku tam czy w innych górach notuje się akcje GOPR.
Wystarczy przejrzeć ich kroniki.

Tylko po co sie tym zaczytywać, skoro zasady panujące w górach nie zmieniły sie od lat?
To tylko ludzie robią sobie problemy, niedbałym i lekceważącym podejściem, brakiem rozeznania i rozsądku.
"Wołanie w górach" Jagiełły też tego dowodzi.

Pytanie do "gospodarza": Kiedy i gdzie II Meeting? :)

Może wrócimy do pomysłu Małej Fatry?
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 24.03.2010 18:20

Witam...

...kontynuując wątek Babiej - tutaj relacja tych, którzy tam wtedy wchodzili i wzywali pomocy.

Mała Fatra? No nie wiem...po głowie chodzą mi nieco inne kierunki np. sudeckie, ale jak na wstępie wątku wspomniałem, byłem "samozwańczym" organizatorem :wink: . Temat II spotkania może "rzucić" ktoś inny...

Pozdrav svima

"Gospodarze"
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.03.2010 20:00

Zdaje się, że ja też coś tam pytałem z tymi spotkaniami (najpierw mailowo tych naszych dwóch największych góromaniaków, a potem w jakimś wątku beskidzkim), więc chyba nie będę całkowicie samozwańczym.

Fatra kusi przede wszystkim Wielkim Rozsudźcem- i jego śniegami oraz stromizną.

Macie ochotę na G. Stołowe?
Próbowaliście przebrnąć Błędne Skały w śniegu?
Zawsze było za mało czasu na łażenie po labiryncie skalnym Szczelińca Wlk?
Lubicie się nieco zaklinować w ciasnych przejściach? :lol: 8O :) :D
Nie boicie się zgubić w "jednakowo" wyglądających skałach? :twisted: :P

Mam bardzo fajną miejcówkę pod Szczelińcem a w zasadzie 3 miejscówki w Karłowie. Wszystko co ciekawe jest blisko (cała Kłodzka i Śnieżnik też), a warunki bardzo przyjazne.
Nocleg nie wydrenuje kieszeni, jedzonko smaczne i zaprzyjaźnieni ludzie.

Jako alternatywę proponuję Schronisko pod Śnieznikiem- stare znajome kąty i miejsce niejednej sylwestrowej mega-biby...
:lol: :wink:
To jak? Otwieramy listę terminów i chętnych?
Terminu celowo nie narzucam, bo idą święta, pikniki majowe itd, więc ludzie pewnie juz sobie poplanowali.
Może być po prostu któryś weekend i tyle.
Czekam na opinie. :)

Pozdrawiam.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.03.2010 20:54

Uff, brzmi całkiem nieźle, a nawet zachęcająco... Bardzo mile wspominam
Góry Stołowe i Błędne Skały oraz te wąskie korytarze...
Zawsze kojarzyły mi się ze Skalnatym Mestem. Na samym Szczelińcu byłam chyba ze 3 lata temu, niestety jesienią.
O ile termin będzie mi odpowiadał, postaram się przyjechać nawet z Poznania. :papa:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.03.2010 21:07

No "górale", a wy? :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2010 21:24

Kamil pewno w Prokletjiach, Piotrek B i ja w Bieszczadach... :oops: termin oczywiście majowy i jak rok temu na II foto-cro.pl-enerze... Teraz się nie odzywamy bo zbiega się to z terminem zlotu, a nie chcielibyśmy robić żadnej konkurencji... dlatego żdanych szczegółów więcej nie podaję ;) aczkolwiek opowiemy conieco po powrocie ;)... oj będzie się działo... :lol:
No, chyba, że... ktoś chciałby do nas dołączyć... kwaterę już mamy zarezerwowaną ;)
Ostatnio edytowano 25.03.2010 21:35 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 4 razy
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.03.2010 21:26

Mam wielką nadzieję, że trochę się wówczas "poszwendamy po okolicy"?
Karłów o ile pamiętam to dobre miejsce do wycieczek. Wspominam trasę na Szczeliniec i Błędne Skały przez Skalniak i z powrotem przez Ostrą Górę, na Białe Skały i Narożnik. :papa:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.03.2010 21:41

Święta: 4-5.04
Zlot- 30.04 2010 do 3.05. 2010

Pozostają 2 weekendy w kwietniu... bo środkowy juz zaplanowany (mały festiwal podróżniczy).
Na placu boju pozostają więc:
9-11 i 23-25.04

Nadal aktualne jest pytanie: Fatra czy Stołowe?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.03.2010 20:28

No i jak?
Są chętni czy nie ma?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.03.2010 20:51

Ja się nie mogę deklarować. Mam na razie taką sytuację, że nie wiem, czy i kiedy będę się mógł w ogóle gdziekolwiek wybrać.
Właśnie miałem być w Alpach...

Pozdrawiam,
Wojtek
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.01.2012 21:32

Turyści uwięzieni na Babiej Górze. Trwa akcja ratunkowa
dzisiaj, 20:10
Masyw Babiej Góry, fot. Grazyna Makara .
W rejonie Babiej Góry wciąż trwa akcja ratownicza. Ratownicy GOPR dotarli już w sumie do 16 uwięzionych turystów. Obecnie udzielana jest im pomoc i wkrótce będą sprowadzani z beskidzkiego szczytu - informuje TVN 24. Wcześniejsze informacje mówiły o tym, że na Babiej Górze zaginęło 22 turystów.

- Ratownicy dotarli już do pierwszej, trzyosobowej grupy turystów. Obecnie są oni sprowadzani do schroniska w Markowych Szczawinach - powiedział w rozmowie z TVN24 ratownik GOPR Szymon Wawrzuta. Powiedział on również, że ratownicy zlokalizowali także drugą grupę turystów, która liczy 13 osób. Obecnie jest im udzielana pomoc i wkrótce także oni będą sprowadzani na dół. - Szukamy jeszcze dwójki, która schodzi w kierunku Krowiarek - dodał.

Wcześniej Jerzy Siodłak z Grupy Beskidzkiej GOPR informował, że pierwsze zgłoszenie o kłopotach przyszło od dwóch turystów w wieku około 40 lat. Potem ratownicy otrzymali kolejne - tym razem od tym razem od 20-osobowej grupy. - Są w dobrej kondycji, ale są wyczerpani. Na szczęście byli dobrze przygotowani do wędrowania w górach - podkreślił Siodłak.

Przedstawiciel GOPR zaznaczył również, że obecnie w rejonie Babiej Góry panują "ekstremalne warunki pogodowe, które najprawdopodobniej zaskoczyły turystów. - Mamy lokalne opady śniegu, widoczność jest ograniczona, a temperatura sięga minus dziesięciu stopni. Dodatkowo silny wiatr potęguje uczucie chłodu. Sytuacja nie jest prosta - powiedział na antenie TVN 24 Jerzy Siodłak.

W akcji na Babiej Górze bierze udział około czterdziestu ratowników. Warunki pogodowe uniemożliwiały użycie w akcji ratunkowej śmigłowca. W tym rejonie warunki turystyczne są bardzo trudne. Na północnych stokach i w żlebach obowiązuje drugi stopień zagrożenia lawinowego w pięciostopniowej rosnącej skali.

W Beskidach zgubiła się także trójka Słowaków, którzy biwakowali w rejonie Baraniej Góry (1220 m npm) w Beskidzie Śląskim. - Poprosili nas o pomoc, bo nie do końca się orientują w terenie i nie są dostatecznie przygotowani. Są wychłodzeni i czekają na pomoc. Wysłaliśmy tam sześciu ratowników na skuterach. Lada moment powinni zostać odnalezieni - poinformował naczelnik grupy beskidzkiej GOPR Jerzy Siodłak.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

I nieoficjalne górskie cro.spotkanie-Babia Góra 16-17.1.2010 - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone