Witam wszystkich,
jest to moja pierwsza relacja więc wybaczcie jeżeli nie będzie tak porywająca.
Dlaczego Francja ? Miała to być ostatnia podróż razem z nasza młodszą córką. Córka woli zwiedzanie niż plaże i słońce więc padło na Francję.
Dlaczego Paryż ? Córka interesuje się malarstwem, żona również, a w Paryżu jest trochę muzeów poświęconych malarstwu. To był główny motyw przewodni wyjazdu do Paryża.
Natomiast moim celem było zwiedzenie zamków w dolinie Loary, szczególnie zamku Sześciu Dam. Dlaczego akurat ten? W latach młodości czytałem przygody Pana Samochodzika i jedna z przygód rozgrywała się na tym zamku. Byłem ciekaw jak on faktycznie wygląda.
To tak tytułem małego wyjaśnienia.
1. Przygotowania
Żeby zwiedzić choć trochę Paryż i zamki zaplanowaliśmy trzy tygodnie. Od niedzieli do soboty Paryż a następnie dwa tygodnie na zamki. Tylko jest pytanie które zamki zwiedzić, jest ich tyle że trzeba coś wybrać. Poszperałem trochę w internecie i zrobiłem wstępną listę tego co chciałbym zobaczyć, na miejscu będziemy to korygować.
Córka ponieważ była już w Paryżu zajęła się zaplanowaniem zwiedzania Paryża. Nie każde muzeum pracuje w każdy dzień więc trzeba było troszkę pogłówkować żeby to razem spasować. Wszystkie bilety wstępu kupiliśmy przez internet (oszczędność czasu i pieniędzy). Moim zadaniem było opracowanie logistyczne, natomiast żona zajęła się finansami. Kwaterę w Paryżu udało się znaleźć dość szybko, nawet dobrze położona między dwoma stacjami metra. Miała też parking podziemny co dla mnie było ważne. Później zająłem się znalezieniem kwatery wypadowej do zwiedzania zamków. Udało się znaleźć fajną kwaterę (cały domek) na wsi niedaleko Amboise. Żona załatwiła ubezpieczenia, prowiant oraz zakupiła walutę. Potem już tylko pakowanie, umycie samochodu, zatankowanie,jakieś drobne prezenty dla naszych gospodarzy i jesteśmy gotowi na podbój Francji.