Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

I już po...-Bułgaria 2010

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 20.07.2010 18:00

Wróciłam z Bułgarii.Jeśli macie pytania,chętnie pomoge-w miarę możliwości i wiedzy.
Pozdrawiam
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 20.07.2010 18:04

Witam, ja jestem przed wyjazdem więc interesuje mnie wszystko :)
Może jakaś relacja ze zdjęciami?
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 20.07.2010 18:23

Aby tak się rozpisywać to niestety nie mam czasu-bynajmniej teraz-powrót do pracy,pranie,rozpakowywanie itp.Nawet zdjeć nie mam jeszcze na kompie.
Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni z pobytu.Ceny są śmiesznie niskie.jest troche brudu,opuszczonych budynków itp,ale na to byliśmy przygotowani.Nie odwiedzaliśmy wielkich kurortów typu Warna,Złote Piaski itp,bo muzeów nie lubimy,tłoku nie znosimy,na plażach woda zmącona i nie ma skałek,a my lubimy nurkować.
Co wg mnie warto zobaczyć-Czudnite mostowe,Diavolsko garlo i Jagodinska jaskinie,Sozopol,Nessebar,Achtopol-nasze miejsce noclegowe,Rilski monastyr,7 jezior,Majlovica,musała-choć przez pogode do szczytu nie doszliśmy,musieliśmy się cofnąć,Stobskie piramidy-to tak z grubsza.
Warto przywieść ich ceramikę,mastikę(bg wódka anyżowa 1l ok 10 lv-czyli 20 zł) jeśli ktoś lubi whiskey bg savoy jest bardzo dobra 1l ok 12lv ,mydełka różane (najtaniej kupiłam w achtopolu za 1,60 lv.)w kartonikach na upominki.
Warto zjeść djunera(kebab),palacinki(nalesie z różnymi farszami).
Przereklamowane - szopska-ala grecka,tarator-nasza mizeria,Melnik-dziura zabita dechami z wyschniętą rzeczką.
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 21.07.2010 08:35

Planuję bazę noclegową na południu BG i Achtopol też biorę pod uwagę. Czy kwater szukaliście samodzielnie? Jakie ceny? Czy nie będzie problemu ze znalezieniem czegoś w sierpniu?
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 21.07.2010 17:46

Problemu nie powinieneś mieć jeśli przyjedziesz w tygodniu-na weekend zjeżdżają tam bułgarzy.Jest spokój,czysto kilka plaż(te z ratownikami płatne,obok kampu bezpłatna),plażą miasteczko ok 1km.Kamp nazywa się delfin-wjazd z głównej drogi.
Ceny - bungalow(mały domek z łóżkami,pościelą stoliczkami i lodówką) 7lv za osobe na dobę(14zł) jeśli chcesz z własnym prysznicem i wc 10lv-osoba,namiot 7lv +3lv za każdą osobę,prąd do namiotu 2,5lv.
Ceny w miasteczku najniższe na całym wybrzeżu bg.
kibelki niestety na narciaża,ale było czysto.Pod prysznicem jak zdążyłeś na ciepłą wodę to fart,ale przy takich temperaturach nie było problemu-nawet z dzieckiem,bo byliśmy z synem.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 21.07.2010 19:08

A jak ceny żywności i napojów, czy zabieraliscie jakiś prowiant ze soba czy też jest na tyle tanio ze lepiej jeść "w terenie"?
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 21.07.2010 20:13

Zabieraliśmy ze sobą bo nie spodziewaliśmy się,że ceny są tak niskie.Oczywiście większe zakupy należy robić w marketach a nie sklepikach na starym mieście.Zarówno ceny picia,jak i jedzenia w sklepach,czy posiłki w knajpkach są niskie,często niższe niż u nas.
Puszkami karmiliśmy bezpańskie psy,aby było więcej miejsca ma upominki.
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 21.07.2010 20:39

Ceny w bułgarskich restauracjach naprawdę są niskie. Byliśmy w zeszłym roku roku w Słonecznym Brzegu i takiego szaleństwa w restauracjach jak tam, moja rodzinka na wczasach do tej pory nie zaznała;) Można zjeść tanio i bardzo dobrze. Morze Czarne owszem ładne, ciepłe, ale dość"zasyfione" plaże i wkurzały .nas meduzy bleee 8O . Wnerwiające są również "łapanki" urządzane na parkujące samochody nawet przy hotelach i miejscach nie oznaczonych zakazem parkowania! Może tak jest tylko w większych kurortach, ale naprawdę psuje smak urlopu
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 21.07.2010 21:29

W weekend koncze urlop w Bułgarii. Jestem tu po raz pierwszy po 6 spedzonych w Cro. Chyba pierwszy raz utyje na urlopie :) W knajpach szaleństwo zarówno pod względem bogactwa tutejszej kuchni jak i cen. Za cenę jednego skromnego posiłku w Cro opychamy się całą rodziną (2+2) że uszami wychodzi :) Takie pyszności serwują. Wszystkie informacje przed wyjazdem czerpałem z forum bulgaricus.com. Nie ma sensu brać żadnych zapasów z Polski. Przyjechałem w ciemno, kwater tu gdzie jestem (Obzor) w bród.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 22.07.2010 10:26

chriso napisał(a):W weekend koncze urlop w Bułgarii. Jestem tu po raz pierwszy po 6 spedzonych w Cro. Chyba pierwszy raz utyje na urlopie :) W knajpach szaleństwo zarówno pod względem bogactwa tutejszej kuchni jak i cen. Za cenę jednego skromnego posiłku w Cro opychamy się całą rodziną (2+2) że uszami wychodzi :) Takie pyszności serwują. Wszystkie informacje przed wyjazdem czerpałem z forum bulgaricus.com. Nie ma sensu brać żadnych zapasów z Polski. Przyjechałem w ciemno, kwater tu gdzie jestem (Obzor) w bród.

Obzor - byłem pod koniec czerwca - tam jest super, próbowałeś cacę? mojemu synkowi (3 latka) tak smakowała, że chciał jeść codziennie.

pozdrav.
link do forum o BG:
http://www.bulgaricus.com/forum/index.php
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 22.07.2010 14:28

Syf na plażach i zmącona woda jest tylko w kurortach typu Warna,w achtopolu są czyste plaże,a woda- nawet jak wejdziesz po szyję to stopy widać.Dlatego też nie rozlokowaliśmy sie tam gdzie tłoczno i brudno.Nie znosimy kurortów.
Caca-małe smażone rybki(rybne frytki wg mojego syna)są niesamowite-najlepsze skropione cytryną.
Jeśli ktoś nocuje na kampach to może go spotkać niespodzianka-ponieważ przyzwoitych jest mało,co nie oznacza,że ich nie ma.Można podzielic sobie całą bg i na tych fajnych spać,syfiaste omijać.
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 22.07.2010 16:37

Z plażą niestety nie jest różowo, ale tragedii też nie ma. Na początku mojego urlopu (11.07) plaża była "zaśmiecona" jedynie muszlami, których w grubym piasku jest sporo. Niestety wraz z upływem czasu pojawiało się coraz więcej petów. Woda była z rana czysta, w środku dnia była mącona przez kąpiących się by wczesnym wieczorem znowu się wyklarować. Od bodajże wtorku wieje od morza wiatr, a co za tym idzie pojawiły się fale i przybrzeżny pas wody przypomina kawę z mlekiem. Cóż, taka cecha piaszczystych plaż.
xpictianoc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) xpictianoc » 22.07.2010 19:53

gdyby kogoś interesowała kwatera do wynajęcia w Rawdzie dysponuję apartamentem dla 4-6 osób między Nesabarem a Rawdą.
Tu fotki i opis
http://picasaweb.google.com/hristianos/RavdaMieszkanie#

Bugarska moze nije tako lijepa kao Hrvatska ali mozete mi vjeriti nije bas losa :)
Zapowjadajte :)
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 23.07.2010 08:46

xpictianoc napisał(a):gdyby kogoś interesowała kwatera do wynajęcia w Rawdzie dysponuję apartamentem dla 4-6 osób między Nesabarem a Rawdą.
Tu fotki i opis
http://picasaweb.google.com/hristianos/RavdaMieszkanie#

Bugarska moze nije tako lijepa kao Hrvatska ali mozete mi vjeriti nije bas losa :)
Zapowjadajte :)

co tak drogo 180 PLN = ca' 90 BGN , za takie warunki 2 pokoje + kuch. + łazienka (i nie w nowostrojkach) w Obzor, Pomoria - płaciłem 30 BGN.

pozdrav.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 23.07.2010 08:53

AgaBor napisał(a):Syf na plażach i zmącona woda jest tylko w kurortach typu Warna,w achtopolu są czyste plaże,a woda- nawet jak wejdziesz po szyję to stopy widać.Dlatego też nie rozlokowaliśmy sie tam gdzie tłoczno i brudno.Nie znosimy kurortów.
Caca-małe smażone rybki(rybne frytki wg mojego syna)są niesamowite-najlepsze skropione cytryną.
Jeśli ktoś nocuje na kampach to może go spotkać niespodzianka-ponieważ przyzwoitych jest mało,co nie oznacza,że ich nie ma.Można podzielic sobie całą bg i na tych fajnych spać,syfiaste omijać.

proszę nie generalizuj - tam gdzie ja byłem (w kilku miejscach) było czysto - nawet w Kamczii na dzikej plaży :D :wink:

pozdrav.
Następna strona

Powrót do Bułgaria - България

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone