napisał(a) xpictianoc » 26.07.2010 16:26
chriso napisał(a):W okresie 11.07-23.07 za dwa pokoje (w każdym dwa łóżka) z balkonami, łazienką bez kuchni z dostępem do netu przy ulicy najbliższej plaży płaciłem 32 eur za noc. Kwaterę znalazłem w pierwszym domu, do którego weszliśmy. Po konsultacji ze spotkanymi Polakami nie przepłaciliśmy. Miejscowość Obzor
w Obzorze 32 euro za dwa pokoje bez kuchni to mogę sobie wyobrazić. Tam ceny są niższe niż w regionie SB-Nesabar-Ravda.
Ceny w gęstej zabudowie czy to Pomorie czy Słoneczny Brzeg są niższe niż w Ravdzie czy Nesabarze. Po prostu jest tam tak dużo hoteli że walka o klienta jest. Tym nie mniej za osobe liczy się minimalnie 8-10euro. To jest standard, jeśli ktoś trafił niżej to miał fuksa.
Jednak ceny w Pomorie i Słonecznym Brzegu jedzenia są takie, żę to co zaoszczędzone na mieszkaniu traci się na jedzeniu. Wyżywienie w kwaterach? Tylko raz kiedyś byłem ale to w Złotych Piskach to było takie sobie. Dało się najeść ale bez rewelacji. Wolę jednak sprawdzone tawerny gdzie można wypić zjeść i bez łaski
W Ravdzie są miejsca gdzie za dobry obiad do syta z piwkiem, cacą za osobe wychodzi 6lewa.
180zł nie uważa za dużo, obok są hotele i cenowo wychodzi tyle samo. A u mnie spokojnie mieści się 6 osób i wtedy wychodzi po 30zł.
Co do cen za apartamenty to jest różnie. Cenowo teraz dla Polaka jest bez różnicy niż 2 lata temu z uwagi na zmianę kursu. Mieszkanie z widokiem na morze (nie mówię że widok panoramiczny, ale morze około 100m, i widzi się z okna, balkonu część tego morza) to można znaleźć od 700euro. Teraz w Bułgarii jest nowe prawo zakazujące budowania apartamentów w promieniu 150m od morza zatem już zauważyłem że dalej buduje się sporo ale już dalej od morza. jest sporo jeszcze mieszkań do kupna ale trudno teraz znaleźć naprawdę coś fajnego. Najlepsze są już wykupione.
Te mieszkania za 500euro to lepiej uważać. Ja nie wiem gdzie w Pomorie są takie apartamenty 70 od morza...