Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hwar- Korcula promem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zybog
Croentuzjasta
Hwar- Korcula promem

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 07.04.2010 17:39

Czy ktoś płynął na tej trasie ? Czy to prawda, że na prom w Strim Gradzie wjeżdża się tyłem ? Jakie są koszty ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.04.2010 07:40

Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2010 09:40

zybog napisał(a):Czy to prawda, że na prom w Strim Gradzie wjeżdża się tyłem ?

8O
No to Hvar - Korčula czy St.Grad - Korčula? Bo już się zgubiłam...
?
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 08.04.2010 16:59

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
zybog napisał(a):Czy to prawda, że na prom w Strim Gradzie wjeżdża się tyłem ?

8O
No to Hvar - Korčula czy St.Grad - Korčula? Bo już się zgubiłam...
?

chciałbym z wyspy Hwar dostać się na wyspe Korcula / auto +przyczepa campingowa/.Podobno jest połączenie z Starego Gradu do Korculi / prom Marco Polo/ ale słyszałem, że na prom wjeżdża się tyłem i tu mam problem czy dam rade. Dlatego zadałem to pytanie. Dziękuje Kasiu za zainteresowanie się tym tematem- pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2010 17:31

Nazwa promu nie jest tu najważniejsza.. (na tej linii pływa kilka promów; prom Marko Polo miał bardzo poważny wypadek jesienią i nie wiadomo, kiedy wróci i na jakie trasy) .
Mówisz o linii Rijeka - Split- St.Grad- Korčula - Dubrovnik (Bari)
rozkład cennik.
Co do tego załadunku tyłem... cóż nie słyszałam, by na którykolwiek prom obowiązywała taka zasada.. co prawda mogło się zdarzyć (indywidualne przypadki).. jak sam widzisz, trasa jest długa, załadunek i rozładunek na wszystkich przystankach jakoś trzeba zorganizować...i pewnie nie jest to łatwe. Ale o obowiażku załadunku tyłem naprawdę nie słyszałam.
A może coś źle zrozumiałeś? Może chodziło o to, że niektóre promy mają "jednokierunkowy" załadunek.., niektóre obracają się podczas rejsu, przed dobiciem do brzegu..niektóre się nie obracają, bo możliwość załadunku i rozładunku jest i na rufie i na dziobie.. Ale te duze promy mają piętrowe garaże... zatem parkowanie odbywa się "piętrowo"; by nie było problemu przy rozładunku (np. cały poziom czy jego określone sektory do rozładunku na tym samym przystanku).
Pozdrawiam
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 08.04.2010 17:34

Bardzo serdecznie dziękuje za informacje i pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2010 18:54

A jednak.. po konsultacji z mężem, okazało się, że autentycznie zdarzało się, że na Marko Polo auta wjeżdżały na wstecznym... Ale, jak już wspomniałam, prom ten nie pływa...
Pozdrawiam
Gajus.ems
Cromaniak
pytanko do p. Kasi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 09.04.2010 09:24

W środę 9 czerwca br mam w planie przemieścić sie drogą morską ( bez pojazdu , z plecakiem)z mjsc. HVAR do V. Luki. Z oferty Jadroliniji odczytałem że mogę przemieścić się w ten sposób tylko katamaranem wypływajacym z Hvaru o godz. 16.00 ( V.Luka 16.45).
Pytanie dotyczy czy wg Pani wiedzy z mjsc. Hvar do V. Luki można dostać się za pomocą innego np. prywatnego przewoźnika? Oczywiście nie myślę tu o różnego rodzaju fish p. A może "przegapiłem" inne oferty promowe Jadrolinji ?
We wtorek 8 czerwca planuję krótki pobyt na campie JURALEVIC w STARYM GRADZIE( mjsc ta pomimo braku ciekawych plaż bardzo przypadła mi do gustu ) po uprzednim 10 km spacerze z Jelsy. W ubiegłym roku spędziłem na HVARZE super wakacje, w tym roku tylko 24 h i ciężko mi się z tym pogodzić ale nie można mieć wszystkiego.
Pozdrawiam GAJUS !
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.04.2010 09:48

Hvar - Vela Luka tylko Jadroliniją; Hvar - Korčula Krilo jet.
Pozdrawiam
andrew_g
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrew_g » 09.04.2010 10:35

Jesteście może w posiadaniu aktualnego rozkładu i cennika promów na Hvar ze Splitu albo z Drvenika ?
pzdr
A
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.04.2010 10:56

andrew_g napisał(a):Jesteście może w posiadaniu aktualnego rozkładu i cennika promów na Hvar ze Splitu albo z Drvenika ?
pzdr
A

A na stronie przewoźnika nie ma?

Tak tylko pytam - z ciekawości...

Pzdr
J
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.04.2010 11:24

andrew_g napisał(a):Jesteście może w posiadaniu aktualnego rozkładu i cennika promów na Hvar ze Splitu albo z Drvenika ?
pzdr
A

W posiadaniu? Nie, jak osobiście nie; przewoźnik nikomu tego nie rozsyła...

cennik ceny letnie mniej więcej o 20 % wyższe (za miesiąc pewnie będą na stronie - ufam, że wtedy już dasz radę sam odnaleźć)
rozkład rejsów
Będzie mi w nagrodzone ....
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 09.04.2010 18:20

zybog napisał(a):Czy to prawda, że na prom w Strim Gradzie wjeżdża się tyłem ? ...

Gdybyś jednak chciał sobie wjechać tyłem na prom, to polecem prom Trpanj-Ploce :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone