Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar - Zavala

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
J@nek
Croentuzjasta
Hvar - Zavala

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 02.04.2006 09:28

Witajcie,
W tym roku mój wybór padł na miejscowość Zavala na Hvarze.
Zastanawiam się czy płynąć promem ze Splitu czy z Drvenika?
Czy macie jakieś rady? Np. ile wcześniej trzeba stanąć w kolejce :roll: ?
Cro-zdrawiam
J@nek
cerber
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerber » 02.04.2006 10:03

Witam!
Ze Splitu pływają promy do Starigradu na Hwarze a stamtąd autkiem parę kilometrów do Zawali. Droga prosta, łatwa i przyjemna. Po drodzie, przed Zavalą przejazd starym wąskim i ciemnym tunelem.
Z Drvenika promy płyną do Sucuraju a stamtąd jedzie się niebezpieczną, wąską, wysoko położoną i pozbawioną poboczy i barierek drogą, ale za to jak malowniczą. Jeśli prowadzisz dobrze autko to polecam!
Co do reszty -
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10186&hightlight=promy
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9803&highlight=promy

Pozdrawiam!
cerber
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerber » 02.04.2006 11:40

http://przewodnik.onet.pl/1,32,8,190266 ... mKraj=1284

Tu trochę opinii innych ludków na podany przez Ciebie temat.
Pozdro!
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 02.04.2006 12:27

Noooo, piękne dzięki. Ale sobie poczytałem. 8O
Chyba jednak pojadę przez Drvenik.
Uważajcie osiołki :twisted:
Pozdrowienia
J@nek
jpietruszynski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jpietruszynski » 02.04.2006 23:46

My w zeszłym roku byliśmy 2 tygodnie w Zavali. Płyneliśmy z Drvenika do Sucuraju. Płynie się około pół godziny. Jadąc na Hvar nie czekaliśmy na prom praktycznie ani chwili, z powrotem - około godziny. Jeśli chcesz jakiś informacji o Zavali, daj znać.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.04.2006 23:59

jpietruszynski napisał(a):My w zeszłym roku byliśmy 2 tygodnie w Zavali. Płyneliśmy z Drvenika do Sucuraju.

Przepraszam, ale czy aby na pewno? Prom Drvenik - Sućuraj płynie PÓŁ GODZINY!!!
jpietruszynski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jpietruszynski » 03.04.2006 00:11

Sorry, już to zauważyłem i poprawiłem. Faktycznie płynie się pół godziny:-))
rafalz.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalz. » 15.04.2006 20:30

jpietruszynski napisał(a):My w zeszłym roku byliśmy 2 tygodnie w Zavali. Płyneliśmy z Drvenika do Sucuraju. Płynie się około pół godziny. Jadąc na Hvar nie czekaliśmy na prom praktycznie ani chwili, z powrotem - około godziny. Jeśli chcesz jakiś informacji o Zavali, daj znać.

Witaj
Ja właśnie w tym roku obrałem kierunek Zavala ,proszę o trochę porad podpowiedzi jak zaplanować pobyt , co najlepiej zobaczyć , gdzie Twoim zadaniem znajde najlepsze plaże na kompiel z dzieckiem
pozdro
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 15.04.2006 20:52

Z mojego doświadczenia wynika, że promy z Drvenika nie trzymają się "rozkładu jazdy" - przynajmniej w stronę wyspy Hvar. Gdy uzbiera się odpowiednia liczba samochodów odpływa. Podróż faktycznie trwa krótko (ok. 30-40 min.) Droga z Sucuraju jest cudna, choć niektórych może przyprawić o zawrót głowy, szczególnie bardzo wrażliwe pasażerki ponieważ to od ich strony są te urwiska. Droga bardzo wąska, kręta, czasem trzeba się zatrzymać aby przepuścić pojazd z przeciwka, szczególnie podczas przejazdu przez małe mieściny. Dla mnie takie "zakrętaski" są o wiele ciekawsze od jazdy "po płaskim". Niestety przejazd do Zavali trwa dość długo bo nie da się szybko pokonać tej trasy. Jadąc na wycieczkę do miasta Hvar widziałem ooooooogromną kolejkę samochodów czekających na przeprawę promem do Splitu - sama przeprawa jest o wiele dłuższa i droższa.
Ja jadąc "w ciemno" wylądowałem w Ivan Dolac. Kilka godzin zajęło mi znalezienie kwatery, ale był to "szpic sezona" jak mawiali tambylcy.

:papa:
Emil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emil » 15.04.2006 21:10

Witam,

Czy mogę na maila namiary na ten apartament "szpic sezona"
(adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl)
I poproszę jeśli można więcej informacji nt Ivan Dolac.

Dzięki

............
Robert
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 15.04.2006 21:50

Emil napisał(a):Witam,

Czy mogę na maila namiary na ten apartament "szpic sezona"
(adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl)
I poproszę jeśli można więcej informacji nt Ivan Dolac.

Dzięki

............
Robert

"szpic sezona" to "szczyt sezonu" ;)
Emil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emil » 15.04.2006 22:01

Witam,

No to całkiem ładną nazwę wymyśliłem dla apartamentu :)

Pzdr
...........
Robert
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 15.04.2006 22:22

Wiem, że Iwona_PB też jest fanką Ivan Dolac, to pośrednio za jej przyczyną tam się znalazłem.
Namiaru niestety nie mogę dać ponieważ go nie mam. Do tego domu trafiłem w dziwny sposób. Błąkając się po miejscowości w poszukiwaniu kwatery wszedłem do domu, w którym jak w wielu innych nie było miejsca ale wykazali wyjątkowe zainteresowanie naszą trójką, złapali za telefon i zaczęli dzwonić. Okazało się, że ich kuzyn ma wolny dom i za kilkadziesięt minut przyjedzie. Czas spędziliśmy na degustowaniu trunków.
Kuzyn przyjechał i zabrał nas do domu. Położony on jest przy głównej ale spokojnej ulicy (obok jest coś w rodzaju sklepu, w którym "produkują" i sprzedają wyroby alkoholowe). Dom wygląda ja wykuty w skale ale w środku jest wszystko co potrzebne. Kuchnio-sypialnia, sypialnia, łazienka, taras. Idealny dla 3-4 osób, które nie są zbyt wybredne. Cena z racji odległości od plaż i sąsiedztwa asfaltu nie była wysoka.

:papa:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 15.04.2006 23:29

Jeszcze troszkę o Ivanie
Jest jedna plaża przygotowana, tzn. ładny żwirek, łagodne zejście ale wyjątkowo mocno oblegana, tak że jeżeli uda się już na niej rozłożyć to lepiej jak najmniej się poruszać żeby nie zdeptać biegających między plażowiczami dzieci. Druga plaża jest znacznie mniej oblegana, również ze żwirkiem i łagodnym zejściem ale jest to plaża FKK, a więc dla golasków.
Zresztą cała linia brzegowa Ivan Dolac to plaża - ale skalista. Usypana dużymi, w miarę płaskimi głazami. Każdy znajdzie dla siebie ustronne miejsce. Jest kemping - taki mały przydomowy, standard niestety b. niski ale noc czy dwie da się przeżyć (wiem bo przeżyłem). W Ivanie są oczywiście sklepy, piekarnia, jakeś fastfoodowe budki. Polecam pieszą wycieczkę na okoliczne pagórki po lawendę i rozmaryn (pachnie do dzisiaj - od 2004r.) oraz podróż do Sv. Nedjelji i wdrapanie się do kapliczki w górskiej grocie.
Poza tym : Jelsa, Stari Grad, forteca w Hvarze no i koniecznie przejazd(y) tunelem w Zavali.
Emil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emil » 16.04.2006 08:03

Wielkie dzięki Sławek!

Czy w sklepach w Ivan Dolac można płacić kartą?

Mam opcje rezerwacji apt "Spila"(muszę szybko zdecydować bo ponoć jest oblegany), widziałeś go na żywo (bo na zdjęciach w necie prezentuje się okazale) i czy ta plaża z przystojnym żwirkiem jest blisko tego apt?

W jakim terminie Sławek byłeś, bo ja jadę w połowie czerwca to może ta plaża nie będzie jeszcze full, korzystne by to było - jedziemy z dzieckiem 6 lat.

Aha i czy może miałeś jakąś "swoja" ulubioną konobe godną polecenia najlepiej z TV (będą MS - i przynajmniej jeden mecz Polski)

Pzdr
.............
Robert
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi