Witam
Niestety nie wiem czy honorują karty, są to raczej małe sklepiki z podstawowymi produktami (ale raczej nie). Na pewno można płacić euroskami ale przelicznik jest taki sobie. Za zakupy płaciliśmy kunami branymi z bankomatu w innych miejscowościach.
Nie wiem gdzie jest "Twój" apartament ale generalnie Ivan jest dość zwartą miejscowością także do plaży nie powinno być daleko. Ja byłem tam na przełomie lipca i sierpnia 2004. Bardzo wiele domów było w trakcie budowy np. z jednym piętrem, które było udostępnione turystom. Po każdym sezonie takie domy są rozbudowywane. Tak więc krajobraz zmienia się z roku na rok prawie nie do poznania i trudno się zorientować tylko po fotografiach w necie.
Konoby też omijałem bo co drugi dzień zwiedzaliśmy jakąś miejscowość i zwykle w niej jadaliśmy jakieś specjały (polecam ośmiornice z grilla w Hvarze) a kolacyjka to już tylko na kwaterze - nasi gospodarze mniej więcej co drugi dzień dowozili nam 1,5 literka wina. Oglądałem w necie Spilę, na pewno będzie tam TV Sat, więc MS zobaczysz (może nawet i po polsku).
W połowie czerwca z pewnością będzie luzik, ale zawsze możesz zastosować "niemiecki" patent, czyli na noc zostawić na plaży karimatę, tym samym dokonując "rezerwacji" miejsca. Moim zdaniem jest to obrzydliwe, ale działa.
Pzdr.