Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar - Zavala

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 16.04.2006 21:09

Witam
Niestety nie wiem czy honorują karty, są to raczej małe sklepiki z podstawowymi produktami (ale raczej nie). Na pewno można płacić euroskami ale przelicznik jest taki sobie. Za zakupy płaciliśmy kunami branymi z bankomatu w innych miejscowościach.
Nie wiem gdzie jest "Twój" apartament ale generalnie Ivan jest dość zwartą miejscowością także do plaży nie powinno być daleko. Ja byłem tam na przełomie lipca i sierpnia 2004. Bardzo wiele domów było w trakcie budowy np. z jednym piętrem, które było udostępnione turystom. Po każdym sezonie takie domy są rozbudowywane. Tak więc krajobraz zmienia się z roku na rok prawie nie do poznania i trudno się zorientować tylko po fotografiach w necie.
Konoby też omijałem bo co drugi dzień zwiedzaliśmy jakąś miejscowość i zwykle w niej jadaliśmy jakieś specjały (polecam ośmiornice z grilla w Hvarze) a kolacyjka to już tylko na kwaterze - nasi gospodarze mniej więcej co drugi dzień dowozili nam 1,5 literka wina. Oglądałem w necie Spilę, na pewno będzie tam TV Sat, więc MS zobaczysz (może nawet i po polsku).
W połowie czerwca z pewnością będzie luzik, ale zawsze możesz zastosować "niemiecki" patent, czyli na noc zostawić na plaży karimatę, tym samym dokonując "rezerwacji" miejsca. Moim zdaniem jest to obrzydliwe, ale działa.

Pzdr.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 17.04.2006 14:21

Spila leży baaardzo blisko głównej plaży w ID. Dosłownie dwa kroki. Na parterze znajduje się konoba Spila- OK. Z knajp jest jeszcze konoba Cariciów (tam chyba każdy nosi takie nazwisko ;) ) zaraz przy plaży (patrząc od morza po prawej). Nie podobała mi się, ale to było kilka lat temu, może odremontowali). Lody mają za to super.
Polecam wyprawę do Vrboski, sliczne miejsce.
rafalz.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalz. » 19.04.2006 21:10

J@nek napisał(a):Witajcie,
W tym roku mój wybór padł na miejscowość Zavala na Hvarze.
Zastanawiam się czy płynąć promem ze Splitu czy z Drvenika?
Czy macie jakieś rady? Np. ile wcześniej trzeba stanąć w kolejce :roll: ?
Cro-zdrawiam
J@nek

Ciekaw jestem którą przeprawe wybrałeś ? Ja też wybieram sie do Zavali 22.07 i ma podobny dylemat , może podpowiesz coś ciekawego . najbardziej obawiam się czekiwania w kolejce na prom , a potem powrotu z Hvaru ( również stania w kolejkach ) . jak masz jakieś ciekawe sugestje chętnie ich posłucham
Pozdrav
Rafal
gripen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gripen » 19.04.2006 22:03

Z Drvenika na Hvar przypływa się do miasteczka Sućuraj.
Odcinek drogi z Sućuraj do Jelsy jest tak pokręcony że osobom z chorobą lokomocyjną odradzam. Moi pasażerowie mieli troche problemów z tym odcinkiem.
W tej sytuacji polecam prom ze Splitu.

pzdr

Gripen
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 20.04.2006 17:33

rafalz. napisał(a):
J@nek napisał(a):Witajcie,
W tym roku mój wybór padł na miejscowość Zavala na Hvarze.
Zastanawiam się czy płynąć promem ze Splitu czy z Drvenika?
Czy macie jakieś rady? Np. ile wcześniej trzeba stanąć w kolejce :roll: ?
Cro-zdrawiam
J@nek

Ciekaw jestem którą przeprawe wybrałeś ? Ja też wybieram sie do Zavali 22.07 i ma podobny dylemat , może podpowiesz coś ciekawego . najbardziej obawiam się czekiwania w kolejce na prom , a potem powrotu z Hvaru ( również stania w kolejkach ) . jak masz jakieś ciekawe sugestje chętnie ich posłucham
Pozdrav
Rafal

Na Hvar jadę po raz pierwszy, a ponieważ nie chce mi się wystawać w porcie w Splicie, jadę przez Drvenik.
W innym wątku (właśnie o promach na Hvar) już się odgrażałem miejscowym osiołkom :D
Cro-zdrawiam
J@nek
Florcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Florcia » 22.04.2006 21:51

W Ivan Dolac nie można niestety płacić kartą. Jest jeden nieduży sklepik spożywczy, piekarnia i sklep warzywniczy. Na większe zakupu na pewno będziecie jeździć do Jelsy lub Starego Gradu.

Odnośnie drogi dojazdowej, to ja płynęłam ze Splitu. Był to czerwiec, więc specjalnie długo nie czekaliśmy na prom. Byliśmy już zmęczeni i jak wjechaliśmy w wąskie drogi Hvaru to jazda była już mordęgą. A tu ktoś pisze, że z Sucuraju jest jeszcze węższa droga. Naprawdę - nie wiem co polecać :roll: .
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi