Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar z Walijskim (psim) akcentem.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 13.06.2015 17:10

andeo napisał(a):Dobrze.A który psiaczek w tym roku jedzie z Wami?

Prawdopodobnie znowu Samara, ale to do końca stoi pod znakiem zapytania :)
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 13.06.2015 17:11

raf81 napisał(a):Zrobiłem się głodny, bardzo fajna relacja . Pozdrawiam

Witaj. Bardzo dziękuję :papa:
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 13.06.2015 17:53

Sveta Nedjelja

Ponieważ ranek zaskoczył nas ogromną burzą i deszczem, postanowiliśmy, że to będzie bardzo dobry dzień na zwiedzanie :)
Zostawiliśmy więc Samarę w domu (w obawie, że to nie koniec burz, których ona się panicznie boi) i wyruszyliśmy na objazdową wycieczkę.
Pierwsza -----> Sveta Nedjelja.

Podekscytowani tunelem, jechaliśmy na południową część wyspy. Przed tunelem na czerwonym świetle czekały już dwa auta. Zadawaliśmy sobie pytanie jak to będzie, w końcu tyle o nim czytaliśmy :o Wreszcie zielone, ruszamy - co ja widzę? Ciemność widzę :D i dwa reflektory przed nami. Otworzyłam okno, do samochodu wkradł się zapach mokrej ziemi i chłód. Super, naprawdę zastawiam się jakie emocje musiała dostarczać jazda tunelem gdy nie było świateł. Wrażenie niepowtarzalne :)

ZD8.jpg

Po wyjechaniu przywitała nas całkiem inna wyspa. Czy to jeszcze Hvar? Fantastycznie, że jest tak zróżnicowana.
Południe wyspy jest bardziej " złowieszcze " . Piękne klify i niesamowity granat morza. Nie wiem czy to przez pogodę czy tam zawsze woda ma taki kolor, ale czułam się jakbym oglądała morze przez Photshopa 8O

Po prawej takie piękne góry z jaskinią i winnice.

ZD9.jpg

Dojechaliśmy do znanego wszystkim drzewa i restauracji w porciku.
Burza sprawiła, że morze było bardzo wzburzone :)

ZD1.jpg

ZD2.jpg

Trochę lawendy

ZD3.jpg

I piękny cypel z drzewkiem, ławeczkmi i granat, granat, granat - wręcz raził po oczach.
Oczami wyobraźni już widziałam, jak piękna, nieszczęśliwie zakochana dziewczyna rzuca się z niego do morza i tonie w granatowej otchłani :lol: Takie skutki czytania dużej ilości książek :D

ZD4.jpg

ZD5.jpg

I z innej perspektywy

ZD6.jpg

ZD7.jpg

Podsumowując - Pięknie i inaczej, ale na stały pobyt wybieram łagodne północne wybrzeże.
Ruszamy dalej, gdzie tym razem :) ?

:?:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 14.06.2015 10:56

Cudne zdjęcia ! a ta fala,rzeczywiście morze szalało :)
no właśnie..gdzie dalej ? czekam na cd
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 19.06.2015 15:30

Jutro wyjeżdżamy na Hvar.....może skrobniesz coś wieczorkiem? Ciekawe,czy odwiedziliście zatoczkę Lucisce :wink:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 19.06.2015 18:44

A ja w poniedziałek,Malvinko ,napisz coś jeszcze :)
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 19.06.2015 21:59

Dziewczyny - zmobilizowałyście mnie :) Zabieram się za ciąg dalszy.
Ale Wam dobrze, ja mam jeszcze dwa tygodnie do wyjazdu-oby zleciało szybko, bo te ostatnie dni się straaaasznie dłużą :)
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 19.06.2015 23:10

PITVE

Po krótkiej wizycie na północnej części wyspy ruszamy do - PITVE.
Do odwiedzenia tego miejsca zachęciły mnie inne relacje CROmaniaków, nie wiem czy sama bym tam wstąpiła... :roll:
Powiem tak - dzięki Bogu za to forum :lol:
PITVE to jeden wielki Tajemniczy Ogród - tak to właśnie sobie wyobrażałam, gdy w dzieciństwie czytałam opowiadanie Frances Hodgson Burnett o tym samym tytule (kto ma zaległości-polecam nawet dorosłym :) )

To chyba to miejsce za którym tęsknie najbardziej i jedno z pierwszych, do których wrócę w tym roku. Na pewno zabiorę tam butelkę wina i zostanę na dłuższą chwilę delektując się dziurą czasową, którą można tam spotkać ( w zeszłym roku tak chciałam zakończyć pobyt na Hvarze, ale mój ząb mądrości mi to skutecznie uniemożliwił - co się odwlecze ... :wink: )

zd19.jpg
Pitve

zd1.jpg

zd2.jpg
Taka oto rybka oprowadza nas po miasteczku

zd3.jpg

zd6.jpg
Tajemniczy ogród

zd7.jpg
Te kolory

zd4.jpg
Na ganeczku

Powoli Pitve przestaje być opuszczonym miasteczkiem, coraz więcej bogatych ludzi (my spotkaliśmy Anglików i Holendrów) kupuje sobie domy i przerabia na wakacyjne posiadłości, a wyglądają one tak:

zd12.jpg

zd5.jpg

Widzieliśmy jeszcze klika na sprzedaż - ktoś chętny :) ?

Wąskie uliczki, gdzie roznosi się piękny zapach winorośli i leniwe bzyczenie pszczół.

zd17.jpg

zd15.jpg

zd8.jpg

zd9.jpg

zd10.jpg

zd11.jpg

zd16.jpg
To tutaj Pan Hilary zostawił swoje okulary!

A taki oto wdok mają starsi Państwo - chyba nieliczni stali mieszkańcy tego miasteczka (przynajmniej my spotkaliśmy tylko ich). Zaprosili nas na taras od środka. Jeśli tak ma wyglądać emerytura, mogę się zestarzeć 8O

zd13.jpg

zd14.jpg

Jest bosko, ale musimy ruszać w dalszą drogę... Niestety w zeszłym roku już nie udało mi się wrócić do Pitve. Mam duży niedosyt tego miejsca, często myślę o nim przed zaśnięciem.
Gdybym była np. pisarką mogłabym tam zamieszkać :hearts:

Wsiadamy do auta, bo już czeka na nas...
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.06.2015 09:16

Tak ,mam w planie Pitve,po przeczytaniu ,wiem ,że na pewno tam chcę pojechać.Tajemniczy Ogród oczywiście czytałam ,czuję ,że tam będzie niesamowicie :)
Ja bardzo chętna na kupno domu w tym miejscu jestem :oczko_usmiech: ,ale obawiam się ,że na chęciach się skończy :lol:
Malwinko,przepiękne fotki i Wy .Gdzie teraz jedziemy? będę zaglądać i mobilizować do cd :)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.06.2015 23:59

:D śliczne zdjęcia, zwłaszcza Sveta Nedjelja i mała marina, którą bardzo sentymentalnie wspominam...
Często tam bywaliśmy, szczególnie, że w pobliżu Sv. Nedjelji jest fascynujące na ok. 30 m urwisko, a obok całkiem fajne plaże.
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 30.07.2015 17:49

Witaj kochana :)

Dzięki za kolejne odcinki Twojej relacji i pomimo,że o miasteczku Pitve przeczytałam po powrocie z Ivana D to już wiem,że kiedyś też tam wrócę i zwiedzę...niestety ja tam nie dotarłam :)
Masz rację,że widok jaki mają Ci Państwo emeryci jest bezcenny :D
Ciekawa jestem Twojej tegorocznej relacji z Hvaru i czy byliście tam ze swoimi małymi podopiecznymi?
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 31.07.2015 14:28

I mnie zabrakło czasu na Pitve,a było tak blisko :) myslę,że również wrócimy jeszcze na Hvar :)
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 10.04.2016 22:26

Piękne zdjęcia, w tym roku u nas właśnie Hvar, więc czytam z przyjemnością :)
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 12.07.2017 07:58

Nie dokończona, opuszczona doczeka się zakończenia ;)
Motywacja po relacji z wyspy Brać jest, więc trzeba działać. Zostanie również połączona z wyprawą na Hvar, która miała miejsce rok później, bo miejsce to samo tylko więcej zobaczone :)
:papa:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.07.2017 13:18

Bardzo ciekawa relacja.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Hvar z Walijskim (psim) akcentem. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone