Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar z Walijskim (psim) akcentem.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
waldi-ia
Croentuzjasta
Re: Hvar z Walijskim akcentem.

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 16.08.2014 22:46

" Po drodze zamierzamy zboczyć trochę z drogi i pojechać do jednego z naszych ulubionych miejsc - Primostenu na pyszne, jedyne w swoim rodzaju faszerowana kalmary :P . To był obiad, który chodził za nami od 3 lat... "

Witam.
Poproszę o namiary tej knajpki gdzie serwują te pyszne kalmary adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Miłego wypoczynku. :papa:
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 17.08.2014 10:42

Chciałam zacytować ze zdjęciem, ale mi nie wyszło :roll:

Jedliśmy w Postirze na wyspie Brač w knajpce o tej samej nazwie :wink:
A o Podgorze mam takie samo zdanie jak Ty :wink:
Czekam na Hvar, również ją kocham nad życie :)
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 17.08.2014 21:49

waldi-ia napisał(a):" Po drodze zamierzamy zboczyć trochę z drogi i pojechać do jednego z naszych ulubionych miejsc - Primostenu na pyszne, jedyne w swoim rodzaju faszerowana kalmary :P . To był obiad, który chodził za nami od 3 lat... "

Witam.
Poproszę o namiary tej knajpki gdzie serwują te pyszne kalmary adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Miłego wypoczynku. :papa:

Witaj :) Niestety nis znam dokładnego adresu, ale łatwo trafić. Po wejściu przez bramę do miasta trzeba kierować się w lewo i iść cały czas wzdłuż morza. Idzie się góra 10 minut i jest ta knajpka ze zdjęcia :)

Elizasz napisał(a):Chciałam zacytować ze zdjęciem, ale mi nie wyszło :roll:

Jedliśmy w Postirze na wyspie Brač w knajpce o tej samej nazwie :wink:
A o Podgorze mam takie samo zdanie jak Ty :wink:
Czekam na Hvar, również ją kocham nad życie :)

I jak, dobre było? Ciesze się, że nie jestem odosobniona w swoim odczuciu :) Wyspy są najlepsze :hearts:
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 18.08.2014 09:23

Malvka napisał(a):
I jak, dobre było? Ciesze się, że nie jestem odosobniona w swoim odczuciu :) Wyspy są najlepsze :hearts:

Dobre, pewno :wink:
Na razie "liznęłam" nieco Hvar, w tym roku, mimo dwutygodniowego pobytu na Brač, nic niestety nie zwiedziliśmy :cry:
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 18.08.2014 18:10

Elizasz napisał(a):
Malvka napisał(a):

Dobre, pewno :wink:
Na razie "liznęłam" nieco Hvar, w tym roku, mimo dwutygodniowego pobytu na Brač, nic niestety nie zwiedziliśmy :cry:

My jak na razie jesteśmy zakochani w Korculi i Hvarze.
Brač jeszcze przed nami- kto wie, może za rok :?: :wink:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 04.09.2014 12:55

Miło się czyta i ogląda.chciałabym w przyszłym roku na Hvar,więc czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy.pozdrawiam miłośniczkę piesków,ja też mam czworonoga,ale z nami nie jeżdzi,bo nie jest przyzwyczajony i nie umie się zachować :roll: :)
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 07.04.2015 14:52

Wiem, że przerwa była bardzo długa :( , ale niestety czasem tak się w życiu składa, że pisanie schodzi na drugi plan.
Teraz wracam i kontynuuję swoją relację :D, a ponieważ wakacje zbliżają się wielkimi krokami i pewnie wiele osób planuje wyjazd np. na Hvar, to mam nadzieje, że moje dalsze wypociny komuś się przydadzą :)

Obiecuję jeszcze dzisiaj coś umieścić :papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 07.04.2015 16:27

:lol: ooo fajnie,że coś się dzieje,będę zaglądać .
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 09.04.2015 12:19

Dzień VI

Nareszcie HVAR

I nadszedł ten długo wyczekiwany dzień i sedno naszej podróży - HVAR.
Wstajemy rano aby zdążyć na prom w Drveniku. Wydawało nam się, że wyjeżdżamy z dużym zapasem czasowym, mkniemy przez kręte drogi z pięknymi widokami i zbliżając się do Drvenika - widzimy w oddali "nasz" prom.

DSC07360.JPG

Gdy dojeżdżamy na miejsce, okazuje się, że prom ma jeszcze kawałek, ale kolejka jest już bardzo długa i raczej nie mamy szans się na niego dostać 8O .
Trudno, poczekamy na następny. Co prawda to trochę czasu, ale nie jedliśmy śniadania, więc tak spożytkujemy ten czas.
Ustawiamy się w kolejce samochodowej i idziemy poszukać przyjemnej kawiarni.
Jest ich trochę, więc oddalamy się od tych najbliższych i rozsiadamy się przy kawusi :).

zd1.jpg
Kawusia

zd2.jpg
Dobry punkt widokowy na samochód stojący w kolejce na prom

Pijemy, jemy burka, aż tu nagle ... Płynie kolejny prom. Patrzymy na zegarek i nic nam się nie pomyliło. Widać, że w sezonie różnie to bywa z tymi rozkładami. Okazuje się, że podstawili nadprogramowy, więc mamy szczęście i nie musimy długo czekać. Kończymy szybko i biegniemy do samochodu.
Udaje nam się dostać bez problemu i odpływamy. Hvar coraz bliżej :hearts: .
Fale tego dnia były dosyć wysokie, więc na promie buja przyjemnie (przynajmniej jak dla mnie :lol: ).
Po drodze standardowe widoczki :).

zd3.jpg
Latarnia

Dopływamy na miejsce i cali poddenerwowani zastanawiamy się jak wyglądają te złowrogo opisywane Hvarskie drogi.
Ruszamy do Jelsy, w zasadzie do Vrboskiej gdzie mamy zarezerwowany apartament.
Droga okazała się bardzo ciekawa i przyjemna. Sporo zakrętów, ale po drogach na Korculi (moim zdaniem bardziej wymagających) nie robią na nas takiego wielkiego wrażenie. Nie ma czego się bać (przynajmniej drogi Sucuraj - Jelsa). Dodam tylko, że korek na prom w druga stronę (Hvar - Drvenik) mega, mega wielki! Kilka godzin stania w pełnym słońcu. Masakra :roll: . Sobota to straszny dzień na podróżowanie w Chorwacji (zawsze staramy się być na miejscu w piątek).
Ponieważ jesteśmy wyposażeni w GPS trafiamy na miejsce bez większych problemów.
Widoki po drodze piękne :)
Dojeżdżamy do naszego apartamentu i na szczęście wszystko się zgadza.
Gospodyni bardzo miła, mówi perfekt po angielsku, więc nie ma problemu z komunikacją. Apartament taki jak na zdjęciach, albo jeszcze lepszy. Nowoczesny, z wszystkimi udogodnieniami. Jednak to prawda, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - cieszę się, że ta pierwsza rezerwacja nam nie wyszła.
A gdy wychodzę na taras nie mam już żadnych wątpliwości. Kocham Cię CRO :hearts:

zd4.jpg
Widok z tarasu

W dalszej części opiszę co zwiedzaliśmy, co polecamy czyli Hvarskich przygód co nie miara :)

CDN
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 10.04.2015 19:57

VRBOSKA

Ze względu na miejsce zamieszkania, najbliższa nam :).
Spędziliśmy tam sporo czasu w różnych porach dnia i nocy.
Zdecydowanie najmilej wspominam wieczorne spacery połączone z kolacją w konobie SKOIJIĆ (o Hvarskiej kuchni będzie cały oddzielny rozdział) :lol: .

Vrboska jest miasteczkiem klimatycznym i pięknym, ma w sobie coś wyjątkowego. Zapewne przez dużą ilość mostków i wąskich uliczek. Do Wenecji jej daleko, ale to dobrze.
Jest tajemnicza i o każdej porze dnia inna. To spokojne miejsce gdzie do późnych godzin można coś zjeść i napić się piwa, wina albo kawy, nie znajdziemy tam klubów i dyskotek ( cale szczęście :wink: ).
Port we Vrboskiej wypełniony jest różnego rodzaju mniejszymi jachtami, co również dodaje jej uroku.

Moim zdaniem najpiękniej podczas zachodu słońca. Zdecydowanie polecam.
Cała Vitarnja (nabrzeże z drogą od Vrbskiej do Jelsy) sprawdza się świetnie jako baza noclegowa. Cicho, spokojnie i w zasadzie wszędzie blisko. Jest gdzie przejść się z psem, co było dla nas bardzo istotną kwestią.

DSC08524.JPG
Wysepka z palmą we Vrboskiej, na którą można dostać się tylko drogą wodną :)

DSC07380.JPG
Spotykaliśmy dużo koteczków

DSC07516.JPG
W nocy

DSC07518.JPG

DSC07529.JPG
Klimatyczny kościółek

aaa.jpg
Słynna koza na balkonie :D

DSC07561.JPG
Kościół - Forteca św. Marii

DSC08829.JPG

DSC08519.JPG
Marina

DSC08743.JPG
Dobrze zaopatrzony Konzum

DSC08530.JPG
Psi adorator. Piękny, ale niestety za kratami ;)

DSC08739a.jpg
Psi przyjaciel na wolności

DSC08828.JPG
Wszędzie można spotkać fantastyczne kolorystyczne połączenia

DSC08525.JPG
Moja ulubiona <3 Polecam taras na górze :)

DSC08527.JPG
Mosty-pomościki

DSC08716.JPG

DSC08711.JPG

DSC08720.JPG
Od tej pory dnia najpiękniejsza :)

DSC08722.JPG

DSC08730.JPG

DSC08733.JPG

DSC08840.JPG

DSC08845.JPG
Ostatnio edytowano 12.04.2015 18:17 przez Malvka, łącznie edytowano 1 raz
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 12.04.2015 12:46

Mieliśmy w planie noclegi w tym roku we Vrboskiej,ale w końcu zrezygnowaliśmy i zmieniliśmy na Stari Grad ,mimo to ,na pewno zajrzymy do tego miasteczka.Proszę o więcej :)
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 12.04.2015 14:52

Ahh... moja ukochana Vrboska :hut:

Przepięknie ją pokazałaś :) Czy możesz podesłać mi na pw namiary na Waszą kwaterkę przyjazną psiakom? (jestem ciekawa jej lokalizacji :wink: ).

Pozdrawiam :papa:
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 12.04.2015 18:04

Andeo - Będziecie zadowoleni :) Wyprzedzę trochę relację i powiem, że Stari Grad to mój numer dwa na Hvarze jeśli chodzi o miasteczka :) ;) Będzie o nim trochę... A Vrboska jest blisko, więc polecam na romantyczne wypady, bo klimat im sprzyja :lol:

Trevia- namiary podeślę na priv, cieszę się, że Ci się podoba i zapraszam na więcej "mojego" Hvaru :)
Pozdrawiam :papa:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 12.04.2015 18:44

Ojejku...czytam Twoją relacje jest super!!! :-)
W planie mieliśmy wyjazd na początku września Komize na wyspie Vis, ale pojedziemy chyba przełom czerwca i lipca lub początek lipca właśnie na wyspę Hvar.
Czekam na duzooooo więcej :-):-):-)
Malvka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malvka » 12.04.2015 20:59

Witaj karin 74 - cieszę się, że miło Ci się czyta :wink:
Będziecie zadowoleni :) Macie już miejscówkę czy jedziecie w ciemno? Ciekawa jestem jaki rejon Hvaru wybraliście. Powiem szczerze, że zastanawiałam się w tym roku nad wyspą Vis, ale ostatecznie znowu wygrał Hvar :hearts: :hearts: Ta wyspa ma w sobie coś magnetycznego. Wracamy więc dokładnie w to samo miejsce (też początek lipca) i mam nadzieje, że uda nam się zobaczyć to wszystko, na co poprzednim razem zabrakło czasu i powtórzyć wszystko za czym tęskniłam cały rok :lol:
:hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży