Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar- w pytaniach i odpowiedziach

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nulka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nulka1 » 01.08.2013 14:01

Julie to prawdziwa managerka, od 7.00 na nogach w pełnym rynsztunku. Fryzura na lakier (i to dużo), szminka, nawet róż rzucony od niechcenia na policzki. Tylko raz widziałam ją w wodzie.
Mistrzyni zaopatrzenia - ma w posiadaniu 2 terenowe samochody, którymi swobodnie wyjeżdża do osady i robi zakupy.
Bardzo ważna rzecz: chleb jest tylko na zamowienie, więc przeliczcie zawsze swoje zapasy i zamawiajcie z wyprzedzeniam. Nawet jesli jest w sklepie to nikt go Wam nie sprzeda.

No, to jak Panowie i Panie z ta lawendą?
My prowadzilismy długie ozywione dyskusje. I argumentów ma wiele za i przeciw i wyrobione zdanie też. Więc chciałabym usłyszeć Wasze głosy!
Załączniki:
_DSC0843.jpg
poletko lawendy
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 01.08.2013 14:04

Brać i rwać ! :lol:
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 01.08.2013 14:19

Bardzo fajnie piszesz :D .
Lepiej jeździć po świecie i mieszkać w starym domku.
My wolimy jeździć sami, ale to rzecz gusty.
A lawendę rwać...
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 01.08.2013 14:45

joanna młodzik napisał(a):Marzę o Hvarze ............ 1900 km ode mnie , z dziećmi? .......na razie nierealne... :(

Ode mnie 1800 i daliśmy radę w tamtym roku z noclegiem ... a w przyszłym planuję bez :D ...
Ruszasz po obiadku dzieci trochę pobaraszkują, pomarudzą i śpią, jedziesz całą noc i nad ranem już Cro... a za dnia spokojnie z przerwami przecież same autostrady więc spokojnie sie jedzie :papa:
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 01.08.2013 16:28

mariusz_77 napisał(a):
joanna młodzik napisał(a):Marzę o Hvarze ............ 1900 km ode mnie , z dziećmi? .......na razie nierealne... :(

Ode mnie 1800 i daliśmy radę w tamtym roku z noclegiem ... a w przyszłym planuję bez :D ...
Ruszasz po obiadku dzieci trochę pobaraszkują, pomarudzą i śpią, jedziesz całą noc i nad ranem już Cro... a za dnia spokojnie z przerwami przecież same autostrady więc spokojnie sie jedzie :papa:

O ile nie stoisz połowę drogi w korkach...W zeszłym roku na Istrię jechaliśmy 26 godzin ( dwie godziny snu po drodze) To nie na moje nerwy... :)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 01.08.2013 18:17

joanna młodzik napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):

O ile nie stoisz połowę drogi w korkach...W zeszłym roku na Istrię jechaliśmy 26 godzin ( dwie godziny snu po drodze) To nie na moje nerwy... :)

trzeba jechać w środku tygodnia jest spokój... w piątek , sobotę korki to normalka :D :D

ja wybieram środę lub czwartek :papa:
sloninka2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sloninka2 » 01.08.2013 18:38

Dosiadam się i ja do czytelni .
Lawendę to zbieramy i zabieramy na pamiątkę a to nie kradzież 8)

Ja też proszę o namiar na kwaterkę : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.08.2013 18:44

To Uvala Jedra, łatwo w necie znaleźć namiary na apartamenty :)
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 01.08.2013 19:21

Mariusz77 , święta racja , ja miałam w zeszłym roku mobile home , a więc "turnus" od soboty. W tym roku nie będzie , mam nadzieję , problemu , jadę pod namiot w poniedziałek ! (niestety nie najbliższy...) :D
nulka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nulka1 » 01.08.2013 21:36

Mam zdjęcia mogę relacjonować.
Najpiękniejszy widok przed samym wejściem na św. Nikola:
Załączniki:
DSC02213.jpg
Szymon1277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymon1277 » 01.08.2013 22:49

mariusz_77 napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):

Ruszasz po obiadku dzieci trochę pobaraszkują, pomarudzą i śpią, jedziesz całą noc i nad ranem już Cro... a za dnia spokojnie z przerwami przecież same autostrady więc spokojnie sie jedzie :papa

trzeba jechać w środku tygodnia jest spokój... w piątek , sobotę korki to normalka :D :D

ja wybieram środę lub czwartek :papa:

Cześć,
pozdrawiam Ziomka na wstępie :D

Środa, czwartek na pewno ciekawa, bezpieczna opcja (choć jak po trasie trafi się jakiś wypadek to i tak nie ma silnych), o ile można wyrwać taki urlop, a z tym różnie bywa. Nam w tym roku droga do CRO (Jelsa) poszła bardzo gładko mimo tego, że była to sobota - nocleg w polecanym już na forum Radoboj. Rano start i o 11 prom ze Splitu (Marjan) odpływał mało co zapakowany. Powrót z małym korkiem w południowych Niemczech, ale bez targedii.

Pozdrav :papa:
nulka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nulka1 » 02.08.2013 07:12

Przez pierwsze dwa dni napawalismy się wolnym czasem, widokami i... wyposażeniem apartamentów, damaćnią rakiją także. Mamy w druzynie prawdziwych koneserów. Nie lubią tego świństwa, ale jak muszą to piją...W końcu nikt nie robi tego dla przyjemności. A propos rakiji..
Czy wiecie, że Unia chce polożyć łapę na wytwórcach rakiji? Czy wiecie, że każde drzewo oliwne, powinno zostać zgloszone przez rolników? Zrobią to samo co jest w Bułgarii (trudno kupić rakiję od chłopa w miejscowości nadmorskiej).
Nasi koneserzy popróbowali smakowych rakiji od Julie, od tuziemskiego sprzedawcy z Gdinja ale prawdziwe źródełko wybornej rakiji, po której nie boli głowa i nie capi jak polski bimber odnaleźli w Zastrazisce.Odtąd był to żelazny punkt wszytkich wycieczek. A że pani miala też wyśmienite czerwone wino więc i chłop zadowolony i baba szczęśliwa.
Aż ciśnie mi się na usta pytanie ile rakiji wypili panowie przez cały pobyt, ale go nie zadam, bo to nie moralne!
Na razie zostańmy więc bez pytań.
Załączniki:
_DSC0522.jpg
stanowisko do owienia ryb
DSCF6296.jpg
i łódka do wynajęcia (200kn za dzień)
DSCF6295.jpg
wyposażenie apartamentów
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 02.08.2013 07:23

Pięknie .... A to środkowe zdjęcie .... raj na ziemi ....szczególnie ,że w pracy jestem...
się rozmarzyłam... :lol:
nulka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nulka1 » 02.08.2013 08:45

Pierwszy pomysł na wycieczkowanie jako takie ograniczał wyjazdy z zatoki do minimum. Właśnie ze względu na podjazd. Czyli wymyslono, że oglądamy Hvar, Stari Grad, zdobywamy szczyt i robimy zakupy w Jelsie... w ciągu jednego dnia.
Oczywiście nic z tego nie wyszło i podjazdy na górkę stały sie dla nas codziennością i gdyby nie to że pozycja w czasie podjazdu jest niekomfortowa, bo człowiek podświadomie stara się utrzymac tułów w pionie i podciąga się bez przerwy przez te 10 minut podjazu - to nie byłoby to nic specjalnego.
Pierwsza wycieczka Hvar...
Zwiedzić trzeba, wejśc do Spanjoli, zdjęcia mówią same za siebie:
Ale każdy ma pewnie takie same...
Załączniki:
DSC01767.jpg
widok na Pakleni otoci
DSC01725.jpg
plac targowy
Flacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flacha » 02.08.2013 09:16

Więcej zdjęć więcej :). Popatrzę sobie to może za rok na Hvar się wybiorę :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży