Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbpt
Podróżnik
Hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbpt » 14.05.2007 10:49

Wybieram się w końcu lipca do hotelu Adriatic w miejscowości Vrboska, czy ktoś mógłby wymienić się ze mną uwagami o tym obiekcie. Ponieważ zamierzam dostać się na wyspę promem Drvernik-Susuraj w sobotę, a naczytałam się na forum, iż na prom są długie kolejki oczekujących na odprawę. Czy są godziny w których są mniejsze kolejki i można uniknąć długiego oczekiwania, np. wieczorem lub wcześnie rano.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 14.05.2007 11:05

Płynęliśmy promem z Drvenika dwa lata temu ( II połowa czerwca ).
Pierwszy prom wypływał chyba ( nie pamiętam dokładnie ok godz. 8 )
Przyjechaliśmy pare minut przed 8 -mą i załapaliśmy się dopiero na trzeci z kolei prom.
Na wyspie byliśmy ok 10.
Prom, którym płynęliśmy był rezerwowy ( nie było go w rozkładzie), przypłynął z Zaostrogu gdzie chyba czekał na hasło, że jest duża kolejka.
Ostatni prom z Hvaru płynął o 18-tej.
Było trochę samochodów ( autokary z dziećmi wjeżdżały bez kolejki ), my się załapaliśmy, trzy czy cztery auta nie miały niestety szczęścia.
Myślę , żę w pełni sezonu może być jeszcze gorzej.
O hotelu nic nie powiem bo zawsze jeżdżę w ciemno na kwatery.
Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.05.2007 11:26

Co do promów, to od zeszłego roku Jadrolinija "podarowała" nam nawet połączenie "nocne", tak że nie trzeba się obawiać, że ok 18.00 będzie ostatni prom.
Kiedy może być mniejszy tłok? Cóż w sezonie właściwie nie ma takiego momentu. Ale te promy Drvenik - Sućuraj pływają tak często, że na prawdę nie trzeba się zbytnio stresować, tylko ustawić się spokojnie w kolejce na jakąś godzinkę przed planowym odpłynięciem, skoczyć na kawkę, zerkając od czasu do czasu, jak tam kolejka... Nawet jeśli posiedzicie przy tej kawce w Drveniku 2 h... to to też może być przyjemność. Jedziecie przecież na wakacje!.

Przed wyjazdem sprawdź sobie rozkład rejsów.
www.jadrolinija.hr

Pozdrawiam
zbpt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbpt » 14.05.2007 17:07

Dziękuję za odpowiedzi, gdy wrócę w sierpniu z Chorwacji podzielę się wrażeniami.
Z pozdrowieniami
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.05.2007 17:15

W weekend majowy w Splicie nie zdążyliśmy na 14.15 do Supetaru. Następny był o 16.30. W międzyczasie poszliśmy na kawę i jakie bylo nasze zdziwienie, kiedy popędzono nas na nadprogramowy prom. Na Bracu byliśmy po około 50 min.
Z powrotem przyjazd na 50 min. przed odplynięciem, pozwolil nam za zabbukowanie. Auta, ktore dotarły 10 min później już tego farta nie miały; prom MARJAN do małych nie należy.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 16.05.2007 11:52

hej!
zwykle pływaliśmy z Drvenika nigdy nie było problemu. A kawę w razie czego mają pyszną :)
natomiast już do Splitu ...no czekaliśmy 4 godziny bo nie zmieściiśmy się i to we wrześniu. Ale to i tak nic takiego bo Hvar jest piękny :)
mam pytanie "przewozowe" czy ktokolwiek z was płynął promem z przyczepą? pytałam już w różnych wątkach i dziwne milczenie :?:
chcę wziąć łódke na przyczepę i naprawdę nie wiem jak to wykombinować? bo nawet jak popłynie z Drwenika sama to musze mieć na promie pustą przyczepę. Problem w tym ze tylko jednego kierowce mamy :?
Maciek4nt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek4nt » 16.05.2007 18:01

Byłem w tym hotelu w ub roku.Pokoje ciasne, z łazienkami,brak lodówki,małe balkoniki.Posiłki w przyhotelowej restauracji-sniadania od 7-9.obiadokolacja od 18-20,więć maluchy nie wytrzymają tak długo bez jedzenia.Koszmarna monotonia w menu.Zachwalane zaplecze(huśtawki,ławki) to zardzewiała ruina.Jest kort i boisko asfaltowe.Kosze wzdłuz nabrzeża opróżniane chyba co tydzień.Tyle złego.Reszta to piękna Chorwacja-upał morze,cykady.Przyjechałem w czwartek od Drwenika(sprawdziłem tę tzw drogę śmierci),wracałem tez w czwartek ze Starego Gradu. Przy rannym wyjeździe(połowa sierpnia) i tak kolejka na 2 godz. na prom.Wyspa piękna.Polecam przejazd przez tunel Pitve i choc wycieczkę na południowy brzeg Hvaru.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.05.2007 18:41

espeso napisał(a):hej!
zwykle pływaliśmy z Drvenika nigdy nie było problemu. A kawę w razie czego mają pyszną :)
natomiast już do Splitu ...no czekaliśmy 4 godziny bo nie zmieściiśmy się i to we wrześniu. Ale to i tak nic takiego bo Hvar jest piękny :)
mam pytanie "przewozowe" czy ktokolwiek z was płynął promem z przyczepą? pytałam już w różnych wątkach i dziwne milczenie :?:
chcę wziąć łódke na przyczepę i naprawdę nie wiem jak to wykombinować? bo nawet jak popłynie z Drwenika sama to musze mieć na promie pustą przyczepę. Problem w tym ze tylko jednego kierowce mamy :?

Pytanie:
Jeżeli masz papiery sternika motorowodnego, pierwszy raz z łodzią do CRO, to na jakiej podstawie pchasz się na Hvar? Limit 2 mil morskich obowiązuje od linii brzegowej lądu stałego, a nie wyspy!!!! Te 40 koni, bo tak mi świta, że tyle masz i braku zapasowego silnika to za wiele nie jest....

Na prom wjedziesz bez problemu. Pytanie tylko do tych, którzy byli, czy w rzeczonym tunelu się zmieścisz..... Sprawdź, gdzie na Hwarze można się slipować i ewentualnie zostawić przyczepę. Miałem okazje poobserwować fale, wiatr i prąd między Bracem i Hvarem w maju. Robi wrażenie. Brzeg przeważnie malo przyjazny....
A poza tym miłych wakacji!
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 17.05.2007 11:11

oj Fux ty to jak postraszysz??? to nie biorę jej niech tu sobie siedzi :):)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi