smer napisał(a):hepik napisał(a):henius34 napisał(a):Na exotic beach nie ma prawie wogóle ludzi
http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,exotic-beach,1897862.html
Dałeś czadu hepik Autor zdjęcia musiał się chyba długo w budzie zasadzać, żeby tak liczne stado pstryknąć...
Choć uczciwie przyznaję, że nie mam pojęcia jak wygląda ta plaża w sezonie.
henius34 napisał(a):dantopik i cimonka zdjęcia wysłane. Postaram się o więcej ale nie obiecuję. Pozdrav
henius34 napisał(a):1000% nie ta. Tamta jest dalej z ciężkim dojściem, tam jest szkola wspinaczkowa itp. Zdjęcia tej plaży są na stronie vilii ypsylon lub ypsilon, w której byłem w 2009 nie wiem tylko czemu nie chodzi u mnie jej link. Postaram się odszukać to wtedy dam Ci jakoś znać. Żeby trafić na plażę trzeba iść za w/w willą prosto w leśną scieżkę (wille zostawiasz po prawej stronie. Willa położona jest 10m, przed zakrętem , na jedynej drodze w SN która prowadzi do małego portu. Na ostrym - 90 stopni zakrętem - w prawo i w dół, idziesz prosto w leśną ścieżkę (przed ścieżką znajduje się szutrowa zatoczka na 2-3 auta) i po jakiś 10 - 15 min dochodzisz do plaży. To chyba tyle jak zagmatwałem to daj cyn naprowadzeę jeszcze raz
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Cześć, jeszcze przed sezonem postanowiłam dorzucić kolejny możliwy sposób dostania się na szczyt sv. Nikoli. Otóż jesienią ubiegłego roku przygotowano nową drogę p- poż, która prowadzi prawie na szczyt. To dość dobre rozwiązanie dla tych, którzy z jakiś względów nie mogą , bądź też nie chcą iść pieszo. Nowa droga jest nieco lepsza niż ta, o której pisałam rok temu (od punktu widokowego Lavanda) i właściwie każde autko osobowe powinno dać radę (oczywiście jazda powoli, bo droga naturalnie nie jest asfaltowa, tylko zwyczajna "szudrowa", żwirowa).
Zatem droga "odbija" od nowej (dla odmiany) drogi Stari Grad - Hvar. W kierunku od St.Gradu należy skręcić praktycznie od razu (jakieś 100 m)po wyjeździe z tunelu (na żwirową drogę) w lewo. Jadąc od strony Hvaru skręcamy w prawo na drogę żwirową jakieś 100 m przed tunelem... Dla tych, którzy jadą od Hvaru ułatwieniem jest drewniana tablica z napisem dotyczącym śmieci ("zabranjeno odlaganje odpada" albo coś w tym stylu)(może to ułatwi sprawę i nie pozwoli "przeoczyć" bocznej drogi).
Droga prowadzi prosto na szczyt. Jeśli jest ktoś szczęśliwym posiadaczem autka z napędem 4x4, wtedy naprawdę może dojechać praktycznie na sam szczyt. Posiadaczom aut osobych z tradycyjnym napędem zalecam zostawić autko przy zabudowaniach pod szcztem (gospodarstwo, dwa budynki, wybieg dla koni); i dalej na pieszo, ale to juz rzut beretem. Posiadaczy aut terenowych zaczęcam do zjazdu w kierunku osady Svirče (droga u podnóży szczytu na wschód). Dla auta osobowego póki co może to być jednak zbyt wiele (choć nasza astra dała radę), ale wymaga to naprawdę dużych umniejętności, doświadczenia i cierpliwości od siedzącego za kierownicą (inaczej szkoda auta).
Pozdarwiam serdecznie
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Droga podlinkowana to nie ta opisana w moim poście, który cytujesz. W poście opisuję odbicie od starej drogi, a podlinkowałeś "nową drogę" (cytowany mój post pochodzi z czasu, kiedy drogi podlinkowanej przez Ciebie jeszcze nie było). Obiema można dojechać normalną osobówką, choć ta podlinkowana jest "łatwiejsza" (odbicie od nowej drogi St.Grad- Hvar za tunelem- tablica "obiteljsko gospodarstvo Kolumbić")
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne