Edit.
Wszystkie rozważania skończyły się 10 dniowym pobytym na Hvar. Relacja od strony 7
Witam się i ja.
Podczytuje forum od ok miesiąca ale człowiek nie jest w stanie ogarnąć wszystkich treści tu
Z tego powodu i ja mam prośby o radę dla wprawionych już w wyprawach do Chorwacji.
Będzie to nasza 1 podróż, jedziemy z Rzeszowa 9 lipca koło południa.
Skład to ja z małżem plus nasze dzieciaki ( chłopcy 4 i 6 lat ).
Początkowo myślałam o 12 noclegach jednak ceny noclegów sprowadziły nas na ziemię i uszczuplamy wyprawę o 2 dni.
I od miesiąca zmienia mi się koncepcja a chciałabym zarezerwować w tym tygodniu już konkretnie miejsce bo mój mąż niedługo wyrzuci mnie z domu, cały wolny czas poświęcam czytaniu, szukaniu, kombinowaniu
Wstępnie myślałam o 3 noclegach w okolicach Dubrovnika ( po 1 dniu na Dubrovnik, wyspę Lokrum, Kupari i plażę w Konavoske Stijene) potem kolejne 7 nocy w Omiś ( baza wypadowa do zwiedzenia : Split, Trogir, Szybenik, Makaraska, Salona i Klis .
Chyba za dużo w planach punktów zwiedzania przy dzieciakach - wytrzymali są ale nie jestem pewna czy na tyle
Jednak "zwiedzając" forum natknęłam się na plażę Pokrivenik na wyspie Hvar i przepadłam
Już, już praktycznie rezerwuję apartament w Gdinji i tu w końcu dobrneliśmy do zasadniczego pytania
Jak rozłożyć czas między wyspę a ląd ?
4 + 6 ( na wyspie 4 ), 5+5 czy 6+5 ?
Może wydawać się to głupie pytanie ale dla nas ( a zwłaszcza dla mnie bo jestem maniaczką planowania i muszę wszystko już i na teraz wiedzieć ) jest ważne co się sprawdzi w przypadku 1 wyprawy i to z dzieciakami ?
Myślałam nawet o całym pobycie na wyspie jednak ceny sprowadziły mnie na ziemię.
Na ten moment za 4 noce na Hvar mamy możliwość zapłacić 850 zł za apartamen z widokiem na morze, a na lądzie za 6 nocy 1500 w Stanici koło Omisu za całkiem fajny apartament ok 300 m od plaży. Więc wydaje mi się, że cena bardzo dobra - zwłaszcza na wyspie chodź cały czas się boję, że ktoś gwizdnie mi z pod nosa dlatego muszę szybko się zdecydować
Czy ktoś udzieli jakiś rad ?
I odnośnie wyspy i lądu, z czego ew. zrezygnować a co koniecznie zobaczyć? Na pewno nie jestem w stanie darować sobie wyspy i chociaż min te 4 dni chcę na niej spędzić.
Pozdrawiam