Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar - komunikacja, autobusy

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agnieszkax0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszkax0 » 18.09.2007 18:57

Hej,
proszę o informacje tych, którzy podróżowali po Hvarze autobusem. Prom przypływa do Starego Gradu, więc moje pytanie brzmi jak można dostać się do innych miast?

I pytanie dotyczące czegoś innego: jak wygląda sytuacja z pożarami? Czy można tam jechać czy raczej poszukać innego rejonu na wakacje? Przewertowałam całe forum, już ustaliłam, że jadę na Hvar, a tu - nagle temat o pożarach, o których wcześniej nie słyszałam.

Proszę Chorwacjo-maniaków o pomoc i pozdrawiam :wink:
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 18.09.2007 19:05

a gdzie na Hvar jedziesz bo tej wyspy trochę jest :) . Z pożarami problem tylko na pld od tunelu Pitve.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2007 19:59

Komunikacja autobusem; w okolicach Stari Gradu, czyli do Hvaru i Jelsy kilka razy dziennie. Kasia wkleiła tu kiedyś rozkład odjazdów i przyjazdów ze Stari Gradu - jak znajdę to wkleję ponownie.
Natomiast na trasie Jelsa - Sucuraj autobus jeździ jak niegdyś dyliżans co drugi dzień. Ja akurat trafiłem na ten co drugi :)
agnieszkax0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszkax0 » 18.09.2007 20:09

jeszcze nie wiem do którego miasta pojadę, wyjdzie w praniu, poczytam jeszcze co inni polecają :lol: Zależy mi alby odwiedzić wyspy Pakleni, więc pewnie będę musiała się dostać ze Starego Gradu (gdzie jak się dowiedziałam przypływa prom) do Hvaru, albo innego miasta. Dzięki za dotychczasowe info, jak macie jakieś dokładniesze wieści to proszę, piszcie :)
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 19.09.2007 08:55

ja służe pomocą tylko proszę o pytania, trochę info z mojego pobytu 20 dni temu :) w Hvarze możesz odnaleźć na forum.
agnieszkax0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszkax0 » 19.09.2007 18:12

w takim razie poleć mi rafalopat jakieś miasto na Hvarze, gdzie można się bez probelmu dostać ( i też wydostać się byłoby miło), zalezy mi na ładnych (najlepiej piaszczystych, których w Chorwacji chyba jest mało) plażach, uroczym klimacie miasteczka i dogodnych połączeniach autobusowych tak, żeby można było zobaczyć 2-3 inne miasteczka. Orientujesz się czy można się zaaklimatyzować na dłużej na wyspach Pakleni? Aha, i wcale nie zależy mi na najdroższym mieście :wink: Pozdrawiam i dziękuję za ofertę pomocy :)
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 20.09.2007 17:13

Polecam Jelsę bądź Hvar. Jelsa tańsza ale do plaży bez samochodu (Verboska) nie wiem jak się dostać. Pakleni super ale raczej zalogować się tam nie da. O piasku na plaży nie słyszeli nawet najstarsi mieszkańcy Hvaru :). W Verbosce jest za to całkiem spora kamyczkowa plaża.
agnieszkax0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszkax0 » 22.09.2007 10:30

rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 25.09.2007 12:07

ktoś cos pisałe na temat tej plaży , że "przereklamowana"
agnieszkax0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszkax0 » 25.09.2007 19:17

a jak jest z plażami w Hvarze i Milnie? W którym mieście lepiej się ulokować?
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 26.09.2007 08:33

No my mieszkając w Hvarze głównie pływaliśmy na Pakleni Otoci - Jerolim i Stipanska. Dla nas bombeczka - dużo ustronnych zakamarków w sam raz na opalanie nude. Co do Milny - hmmm zajechaliśmy , żonie (od 4 dni:) się nie podobało więc pojechaliśmy do Dubrovicy. Pięknie tylko niestety po pożarach wszystko się spaliło. Nam również bardzo podobała się Vrboska - jest tam i miła sympatyczna plazyczka kamienista pełna dzieciaków (pewnie za 9 miesięcy tam pojedziemy) jak i mnóstwo kamiennych "stołów" do opalania nude. Wyślij mi maila "nick"@poczta.onet.pl to podeślę Ci fotki.
agnieszkax0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszkax0 » 26.09.2007 11:57

Wielkie dzięki za info, na pewno udam się na wysepki, o których pisałeś, ale może nie koniecznie dokładnie te same, bo przeczytałam w internecie: "Najlepiej jednak zrobić to, co czyni większość hvarskich turystów, to znaczy popłynąć łódką na wspomniane już bezludne wysepki Pakleni Otoci. Dwie pierwsze z nich Jerolim i Stipanska przeznaczone są wyłącznie dla naturystów". Ja raczej naturystką nie jestem :wink:
Jak często ( i od której do której) kursują tam łódki?
Miasteczka Dubrovica nie umiem znaleźć na żadnej mapie...
A maila chętnie podam adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl i czekam na zdjęcia (byle do czwartku, bo w piątek rano wyruszam na podbój Chorwacji :wink: ).
Pozdrawiam serdecznie
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 26.09.2007 12:42

tam innych wysepek nie ma :). Bez obaw one nie są tylko naturystyczne. Są przepiękne. Łódki czekają jak taksówki, jak się zbierze 10 osób to odpływają :). Dubovica to plaza przed wjazdem do tunelu od strony płd(Hvaru), wpisz w google w grafikę to parę fotke zobaczysz :) lub polecam google earth. Swoją drogą ciekawe jaka tam teraz pogoda.
agnieszkax0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszkax0 » 27.09.2007 08:56

dzięki za zdjęcie, ale mam nadzieję, że było robione dawno temu:P. Dzięki a wszelkie info, myślę, że będzie fajnie, pozdrawiam :papa:
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 27.09.2007 19:15

3 tygodnie temu :)

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone