Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HVAR - Jaką miejscowośc polecacie?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 16.06.2010 21:12

Witam mkm, masz rację, że oba wybrzeża tj. Korculi i Hvaru są bajecznie kolorowe. Chociaż może tak nie do końca...
Wierz mi Hvar jest jednak w tym aspekcie niestety górą... :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.06.2010 22:11

Wkrotce się przekonam , czy przypadkiem nie bujasz ...Majeczko :wink: :papa:
snurek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) snurek » 17.06.2010 06:09

Trochę może nie w tym miejscu.. ale wybieramy się z żonką i córcią do Hr i myslimy nad wyspą Hvar..
Nie mamy jednak tam rezerwacji a wybieramy się 02.07.2010 i zastanawiamy sie nad jazdą w ciemno..
w 2007 roku tak zrobiliśmy.. z córcią jendak nie chcemy ryzykować..
Jeśli jednak nie ma kłopotów ze znalezieniem kwatery??
to może sie wybierzemy
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.06.2010 06:48

Jechać w ciemno jak na najbardziej... w tym okresie nie będzie żadnego problemu.
Pozdrarwiam
snurek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) snurek » 17.06.2010 19:53

Dzięki..
Gdyby nasz w "ciemno" wyjazd doszedł do skutku to jaka mijescowość na tej wyspie polecacie?
spokojną, klimatyczną ze sporą bazą noclegową ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.06.2010 20:37

snurek napisał(a):Dzięki..
Gdyby nasz w "ciemno" wyjazd doszedł do skutku to jaka mijescowość na tej wyspie polecacie?
spokojną, klimatyczną ze sporą bazą noclegową ?

wystarczy przeczytać ten temat od początku...
Pozdrawiam
dinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dinek » 28.06.2010 13:58

Mam do wyboru apartament w Jelsie lub Ivanie Dolacu. Jedziemy z małymi dziećmi więc oprócz zwiedzania obowiązkowo musi być plażowanie. Poradźcie w której z tych miejscowości znajdziemy dogodniejsze plaże dla dzieci, mające przede wszystkim łagodne zejście do morza, bez skał. Czy do plaży trzeba będzie jechać samochodem czy są one na tylko blisko miejscowości, że da się dotrzeć na piechotę.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 28.06.2010 14:17

A są gdzieś na Hvarze miejsca w których można się wpinać? Znajomi którzy jadą pierwszy chcą coś połoić na skałach. Jedyne co znam na 100% to Paklenica i Istria,ale gdzieś mi się obiło o uszy, że na Hvarze tez mieli by zajęcie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.06.2010 15:05

dinek napisał(a):Mam do wyboru apartament w Jelsie lub Ivanie Dolacu. Jedziemy z małymi dziećmi więc oprócz zwiedzania obowiązkowo musi być plażowanie. Poradźcie w której z tych miejscowości znajdziemy dogodniejsze plaże dla dzieci, mające przede wszystkim łagodne zejście do morza, bez skał. Czy do plaży trzeba będzie jechać samochodem czy są one na tylko blisko miejscowości, że da się dotrzeć na piechotę.

Jeśli priorytetem jest plaża, to wybierzcie Ivan Dolac.
Wrzuć w net hasło "ivan dolac cro.pl" i posypiają się tematy forumowe.
Pozdrawiam

noyle napisał(a):A są gdzieś na Hvarze miejsca w których można się wpinać? Znajomi którzy jadą pierwszy chcą coś połoić na skałach. Jedyne co znam na 100% to Paklenica i Istria,ale gdzieś mi się obiło o uszy, że na Hvarze tez mieli by zajęcie.

Południowe wybrzeże wyspy (Sv.Nedjelja i okolice); jest też "Pandolovica" przygotowane do wspinania stanowiska na skałach w okolicach Minej (blisko nowej drogi Hvar - St.Grad); Vela Stiniva (Zastražišće), Podstine (okolice m.Hvar) i Stračine (okolice wioski Selca - przy starej drodze St.Grad- Hvar - o ile dobrze kojarzę).
tu opis miejsc do wspinaczki (niestety nie ma eng. wersji językowej)

tu jest wersja eng.

Pozdrawiam
dinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dinek » 29.06.2010 09:37

Katarzyno dziekuję za radę odnośnie plaż. Czy możesz jeszcze napisać dlaczego lepsze są te w Ivan Dolac.

Pozdrawiam
garwill
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) garwill » 29.06.2010 10:12

noyle napisał(a):A są gdzieś na Hvarze miejsca w których można się wpinać? Znajomi którzy jadą pierwszy chcą coś połoić na skałach. Jedyne co znam na 100% to Paklenica i Istria,ale gdzieś mi się obiło o uszy, że na Hvarze tez mieli by zajęcie.

Penie że na Hvarze mozna sie wspinac albo Sv Nedjelja i cliffbase (zobacz w necie, trzeba sie wczesniej zapowidziedziec) to rejon komercyjny. Jest tez klika innych miejsc np Velka Stiniva itd, pełen wybor trudnosci...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.06.2010 11:40

dinek napisał(a):Katarzyno dziekuję za radę odnośnie plaż. Czy możesz jeszcze napisać dlaczego lepsze są te w Ivan Dolac.

Pozdrawiam

Ponieważ generalnie zasada jest taka, że w miasteczku kąpać się nie jest fajnie (ja w każdym razie się nie kąpię, bo woda pozostawia wiele do życzenia..jak to zwykle w zatokach "miejskich" ...porty itp.); zatem albo priorytetem jest plaża (wtedy południowa strona jest najlepszym rozwiązaniem), albo ważne jest, by stacjonować w miasteczku czyli mieć pod nosem jakąś klimatyczną starówkę, kafeki, lodziarnię, trampolinę dla dzieciaków, straganiki, markety, targ owocowy itp (i wtedy na plażę sugeruję dojeżdżać).

tu o ogólnych zasadach doboru miejsca na wyspie (mniej więcej w połowie strony).

zajrzyj może i tu.. podobny (w pewnym sensie) temat.

Pozdrawiam
dinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dinek » 29.06.2010 13:50

Kasiu,
Dzięki za rady. Rozumiem, że w przypadku Jelsy trzeba założyć dojazd samochodem na plażę. Jeszcze tylko chciałam się dopytać jakie plaże są w rejonie Jelsy. Na zdjęciach widać głównie skały. Dla maluchów takie się nie nadają. Czy znajdziemy w tym rejonie plaże z łagodnym zejściem (pewnie raczej żwirowe bo piasek prawie się w Chorwacji nie zdarza)?
I poniżej jeszcze jedna rzecz, która mnie ciekawi.
Zawsze mnie zastanawiało jak to jest w Chorwacji z kanalizacją w tych różnych mniejszych lub większych miejscowościach na wybrzeżu. Czy ścieki uchodzą bezpośrednio do morza czy też w Chorwacji większość miejscowości ma oczyszcalnie ścieków.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.06.2010 15:23

dinek napisał(a):Kasiu,
Dzięki za rady. Rozumiem, że w przypadku Jelsy trzeba założyć dojazd samochodem na plażę. Jeszcze tylko chciałam się dopytać jakie plaże są w rejonie Jelsy. Na zdjęciach widać głównie skały. Dla maluchów takie się nie nadają. Czy znajdziemy w tym rejonie plaże z łagodnym zejściem (pewnie raczej żwirowe bo piasek prawie się w Chorwacji nie zdarza)?
I poniżej jeszcze jedna rzecz, która mnie ciekawi.
Zawsze mnie zastanawiało jak to jest w Chorwacji z kanalizacją w tych różnych mniejszych lub większych miejscowościach na wybrzeżu. Czy ścieki uchodzą bezpośrednio do morza czy też w Chorwacji większość miejscowości ma oczyszcalnie ścieków.

W Jelsie "idzie w morze" tylko częściowo oczyszczone (naturalnie nie w centrum, ale na obrzeżach zatoki)....
Najbliższa Jelsie plaża z długą płycizną i "powiedźmy piaskiem" to Grebišće (ok 2 km. od Jelsy w stronę Sućurja; przy kampie o tej samej nazwie) i Soline (rt Glavica w okolicach Vrboskiej - tamtejszego kompleksu hotolewego); jest też kilka fragmentów tzw. Vitarnji (ponmiędzy Jelsą a Vrboska), które mogłyby Wam przypaść do gustu.
Pozdrawiam
Paczka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paczka » 02.07.2010 09:33

Mi się podobało w Dalmacji - wyspa Hvar. Cudne miejsce i duzy wybór miejscówek do spania :)http://www.adria24.pl/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

HVAR - Jaką miejscowośc polecacie? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone