Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HVAR - Jaką miejscowośc polecacie?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 21.08.2009 07:22

Piszesz, że jesteście bez samochodu, jak macie zamiar poruszac się po wyspie? Wydaje mi się, że w grę wchodzi Stary Grad lub Jelsa i Vrboska, może bardziej na uboczu tych miasteczek. Za tunel chyba zadna komunikacja miejska nie dociera.
Crusty
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crusty » 21.08.2009 07:53

kamila_i_marcin napisał(a):Piszesz, że jesteście bez samochodu, jak macie zamiar poruszac się po wyspie?

Komunikacją publiczną i "z buta" :D

kamila_i_marcin napisał(a):Wydaje mi się, że w grę wchodzi Stary Grad lub Jelsa i Vrboska, może bardziej na uboczu tych miasteczek. Za tunel chyba zadna komunikacja miejska nie dociera.

Cenna rada. Poza tym, w Starim Gradzie jest port promowy.

Generalnie, zastanawiam się, czy w ogóle jechać na Hvar, bo to chyba wyspa dla zmotoryzowanych :? Może powinienem zastanowić się nad wybrzeżem.
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 21.08.2009 08:44

Myślę, że warto to przemyślec, bez samochodu nie zobaczysz wiele na wyspie, chyba że wynajmiesz skuter?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.08.2009 13:22

Crusty napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):"Plaża" to dość ogólne określenie... Jeśli jednak "plaża" ma być "pod bokiem" to m. Hvar zdecydowanie odradzam. Poza tym to jedno z najdroższych miasteczek na całym hr wybrzeżu (poczynając od kwater, poprzez ceny w sklepach, po kafeki itp.)
Pozdrawiam

Też mi się tak wydaje. Cóż zatem? Stari Grad? Jelsa? Vrboska? A może, któreś z "zatunelowych" miejscowości (Milna, Zarace, Zavala)?

Milna i Zaraće nie są "zatunelowe" (przez takowe rozumie się miejscowości za "tunelem Pitve", a te położone są za tunelem Dubovica - to zupełnie inna bajka, bo to wzdłuż nowej drogi St.Grad - Hvar); Zavala i owszem "zatunelowa" jest . Ale bez własnego środka transporu - nie polecam. Polecałambym Vrboską ale i wynajęcie skutera. To, że port główny znajduje się w St.Gradzie (a właściwie 2 h od miasteczka), nie ma żadnego znaczenia. Kiedy do portu zawija prom, na przystani czekają autobusy to każdego z miasteczek (St.Grad, Jelsa, Vrboska i Hvar)...

Zresztą, kiedy wypożyczycie skuter, to właściwie nie ma znaczenia, gdzie się zatrzymacie, bo jesteście mobilini (ale i tu południowa "zatunelowa" część odpada, bo przez tunel Pitve jednośladem przejeżdzać nie wolno).
Komunikacja publiczna "za tunel" dociera, ale nie codziennie (wyjazdy z Jelsy).
Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.08.2009 21:04

Tydzień temu stałem na Vidovej ... Długo przyglądałem sie płn . wybrzeżu Hvaru ... i najbardziej przypadł mi do gustu Mudri Dolac ... i Żukova oczywiście :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.08.2009 21:06

mkm napisał(a):Tydzień temu stałem na Vidovej ... Długo przyglądałem sie płn . wybrzeżu Hvaru ... i najbardziej przypadł mi do gustu Mudri Dolac ... i Żukova oczywiście :D

W Mudri Dolac fajna plaża (skałki) i rewelacyjne życie podwodne :!:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.08.2009 21:26

maslinka napisał(a):
mkm napisał(a):Tydzień temu stałem na Vidovej ... Długo przyglądałem sie płn . wybrzeżu Hvaru ... i najbardziej przypadł mi do gustu Mudri Dolac ... i Żukova oczywiście :D

W Mudri Dolac fajna plaża (skałki) i rewelacyjne życie podwodne :!:

Wczoraj stałem na zach. zboczu Magurki ... Długo patrzałem na Jałowiec ... ale najbardziej przypadła mi do gustu Babia :wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.08.2009 21:32

kamila_i_marcin napisał(a):Myślę, że warto to przemyślec, bez samochodu nie zobaczysz wiele na wyspie, chyba że wynajmiesz skuter?

Jak skuter to tylko u Kasi. :D
Crusty
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crusty » 24.08.2009 11:34

Dziękuję wszystkim za cenne rady. Jednak Brela :) Hvar musi troszkę zaczekać. Co się odwlecze, to nie uciecze :P
koperek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koperek » 25.08.2009 08:47

Hvar jest piękny ... :)
zerknij, sierpień 2009 ...
http://juliusz.lo-zywiec.pl/gallery/index.php?folder=/hvar/
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 27.08.2009 20:21

Crusty napisał(a):Też mi się tak wydaje. Cóż zatem? Stari Grad? Jelsa? Vrboska? A może, któreś z "zatunelowych" miejscowości (Milna, Zarace, Zavala)?

Polecam Ci Zavalę lub pobliski Ivan Dolac. Cicho, spokojnie, kameralnie...
Do Vrboski, Starego Gradu czy Jelsy zawsze możesz podjechać... Nie wspominając o Hvarze... Może Brela i Hvar?
Crusty
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crusty » 28.08.2009 07:27

majeczka napisał(a):Może Brela i Hvar?

Czemu nie. Możemy wyskoczyć na wycieczkę statkiem.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.08.2009 12:19

Crusty napisał(a):
majeczka napisał(a):Może Brela i Hvar?

Czemu nie. Możemy wyskoczyć na wycieczkę statkiem.

Nie polecam... Żebyście widzieli te "statki", które pływają z Makarskiej do Bola i Jelsy...Pływająca techno parada... Koszmar. Kupa ludzi, muzyka wyjąca z głośników... W Jelsie macie jakieś 40 min. na spacer.. Nie ma mowy o "zwiedzaniu" wyspy. A Jelsa to rzeczywiście najmniej urokliwe miejsce na wyspie... Choć najlepsze lodziarnie.
Pozdrawiam
adziorek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adziorek » 02.10.2009 22:04

Dla ludzi których interesuje coś więcej niż leżenie plackiem na plaży polecam... objechanie całej wyspy... :)
W ogóle zastanawia mnie co ludzie są w stanie robić na jednej wyspie przez 2 tygodnie, ale cóż...

Na Hvarze byliśmy w Jelsie, Starim Gradzie i Hvarze. Zdecydowanie najsympatyczniejszy jest Stari Grad. Sporo zabytków, nocą pooświetlane uliczki, muzeum w dominikańskim klasztorze, niesamowity kościół wczesnochrześcijański z super starymi mozaikami! Poza tym długa promenada na wieczorny spacer i wzgórze, na które można się wdrapać, aby zobaczyć całe miasto. Przez 2-3 dni jest tam co robić. Może samo w sobie raczej średnio czyste, a plaża tłoczna (nawet we wrześniu).

Jeśli chodzi o morze to w Jelsie jest trochę piaszczystej plaży.

Hvar drogi i zatłoczony. Ale można sobie wejść na zamek (choć 20 kn to on nie jest wart) i pochodzić po uliczkach. Nam kilka godzin wystarczyło, aby obejrzeć to miasto (zważywszy, że wszystkie kościoły pozamykane :/)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.10.2009 22:47

adziorek napisał(a):Dla ludzi których interesuje coś więcej niż leżenie plackiem na plaży polecam... objechanie całej wyspy... :)
W ogóle zastanawia mnie co ludzie są w stanie robić na jednej wyspie przez 2 tygodnie, ale cóż...

Objechanie wyspy.. hm... z auta niewiele widać; żeby ją objechać zatrzymując się wszędzie tam, gdzie kiedyś żyli i pracowali ludzie, by móc zrozumieć, dotknąć, poczuć, potrzeba znacznie więcej czasu niż 2 tygodnie, zapewniam
Wyspa to nie tylko te 3 miasteczka....to przede wszystkim wioski, stare osady i twierdze iliryjskie na wzgórzach (liczne szlaki na piesze wycieczki śladami archeologicznych odkryć), zabytki antyczne (greckie i rzymskie) starochrześcijańskie, z okresu wenecjańskiego...., starodradsko polje (wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO), niezasiedlone rejony, stare gaje oliwne, winnice, pola lawendy, opuszczone klasztory, "wnętrze" wyspy, jej bezdroża a i pobliski archipelag (Pakleni otoci) czy w.Šćedro....
Miesiąc to mało, by zobaczyć Hvar (o poznaniu nie ma mowy)..
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

HVAR - Jaką miejscowośc polecacie? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone