Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HVAR - Jaką miejscowośc polecacie?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 08.06.2009 07:51

Witam!
Właśnie wróciłem z rejsu po południowej Dalmacji ,było super !!

Zahaczyliśmy m.in. o Hvar , a w drodze powrotnej przycumowaliśmy w fajnej zatoczce - Velika Stiniva . bardzo fajne miejsce ok.10 domów z apartamentami mała plaża , dwie restauracje . Wejście do zatoki od strony morza piekne , po obu stronach pionowe skały .....

Sklep w pobliskich Zatrażiścach - wyjazd ranny po pieczywko i piwo z właścicielem konoby ( zaoferował się podwięźc bezpłatnie ) to było niezłe przeżycie z racji wąskiej krętej drogi i brawury kierującego :D

Wogóle od strony wyspy Brac widac multum fajnych cichych zatoczek .....
Niestety nie mam fotek , aparat zostawiłem w autokarze i czekam na jego zwrot ..... :?

A i jeszcze jedno wszedzie gdzie bylismy , poza Dubrownikiem , z turystami kiepsko , nie widac ich jeszcze ( dla nas to był akurat plus , plaże były nasze ) , ale cos mi się zdaję ze ten rok zapowiada sie gorzej dla CHorwatów pod tym względem ....
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 08.06.2009 09:36

Sprawdziłem pisownie oczywiście chodziło mi o zatoczkę Vela Stiniva
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.06.2009 12:39

armar napisał(a):Sklep w pobliskich Zatrażiścach - wyjazd ranny po pieczywko i piwo z właścicielem konoby ( zaoferował się podwięźc bezpłatnie ) to było niezłe przeżycie z racji wąskiej krętej drogi i brawury kierującego :D

Zastražišće - w Zastražišću (singularis)

armar napisał(a):Wogóle od strony wyspy Brac widac multum fajnych cichych zatoczek .....

Jasne, że tak! Takie gadanie, że tylko południowy brzeg Hvaru jest piękny, czysty i w ogóle ach i ech, a północny nieciekawy, dalekie jest od prawdy.
Pozdrawiam serdecznie
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 08.06.2009 18:16

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
kamila_i_marcin napisał(a):Jadę na południe wyspy, chyba że po drodze coś mnie zauroczy i nie dojadę :)
Rozumiem że te kilka małych miejscowości zdążę obejrzeć i wybrać jedną. Czy ostatni tydzień sierpnia to bezpieczny okres, żeby jechać w ciemno?

Myślę, że można w ciemno. Zawsze się coś znajdzie.
Pozdrawiam

miraculus napisał(a):Witam,
Czy to znaczy, że w Jagodnej albo Zavali są apartamentowce czy też są to wioski.

O co dokładnie chodzi? Jeśli pytasz, czy są to stare osiedla (i stare wioski z całą charakterystyczną dla nich infrastrukturą), to odpowiedź brzmi nie. Zavala i Jagodna to miejsca, które "wyrosły" jako odpowiedź na potrzeby turyzmu; raczej nie są zamieszkałe na stałe. To miejsca, w których pobudowano "vikendice" i domy z myślą o wynajmowaniu (choć nie wyglada to jak np. na Pagu, gdzie w wioskach czy tego typu osiedlach stoją ogromne apartamentowce i wszystkie są takie same; aż tak to nie, choćzabudowa jest raczej gęstawa). Sv. Nedjelja to jedyna wioska w dosłownym tego słowa znaczeniu - jest podzielona na dwie części: starą - położoną ponad drogą i nową - przy nabrzeżu (ta nie różni się od Zavali - czyli same nowe domy budowane z myślą o wynajmowaniu).
Niegdyś południowa część wyspy (nie licząc Hvaru) była rolnicza i jedyną wioską na poludniowej stronie była sv.Nedjelja; cała reszta osad miała charakter "tymczasowy" (czyli ludzie budowali domy, do których przenosili się na okres letni i w których pomieszkiwali w okresie prac polowych w winnichach, gajach oliwnych itp. ponieważ niegdyś przemieszczanie się nie było łatwe ze względu na brak dróg).

Dopisane: Tym nie mniej jednak na południowym brzegu są osiedla
mniej fajne fajne i jeszcze fajniejsze.
Ja polecam Bojanić(a) Bad i Jagodną, bo nie są aż tak "gęste" (w sensie zabudowy) jak Ivan Dolac czy Zavala.
Pozdrawiam

Dzięki za dokładne informacje. Sami jeszcze nie wiemy gdzie wylądujemy. Najpierw będziemy szukać w Jagodnej i Sv. Nedjelji. Z drugiej strony byłoby fajnie wyjść na spacer po urokliwych uliczkach Hvaru, bo takie pewnie posiada, więc poszukamy także coś koło miasta Hvar. Na miejscu pewnie zdecydujemy. Na pewno dzięki Tobie wiem czego mogę oczekiwać po miejscach za tunelem na lewo i prawo. Dzięki. Co polecasz w pobliżu Hvaru?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.06.2009 20:16

miraculus napisał(a):Dzięki za dokładne informacje. Sami jeszcze nie wiemy gdzie wylądujemy. Najpierw będziemy szukać w Jagodnej i Sv. Nedjelji. Z drugiej strony byłoby fajnie wyjść na spacer po urokliwych uliczkach Hvaru, bo takie pewnie posiada, więc poszukamy także coś koło miasta Hvar. Na miejscu pewnie zdecydujemy. Na pewno dzięki Tobie wiem czego mogę oczekiwać po miejscach za tunelem na lewo i prawo. Dzięki. Co polecasz w pobliżu Hvaru?

W okolicach Hvaru jest tylko... Hvar.
Przed Hvarem są zatoki - osady: Milna (4 km do Hvaru) i Zaraće(7-8 km. do Hvaru). Czy godne polecenia.. hm Milna jest dość podobna w charakterze do Zavali; Zaraće z ciekawym skalistym cyplem ... Ale trzeba się liczyć z tym, że ceny tam wcale nie mniejsze niż w Hvarze i że są to miejsca dość popularne do plażowania, zatem zjeżdzają się tam ludzie zarówno z Hvaru, jak i St.Gradu...
Pozdrawiam
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 28.07.2009 18:26

Zaczęłam się bać, że nie znajdę apartamentu, bo wysłalam kilka zapytań i większośc odpowiedzi jest negatywna.
Zdaję sobie sprawę, że częśc właścicieli nie ogłasza się w internecie, ale czy jak dojadę na miejsce nie zastanę zamkniętych domów, jeśli właściciel w nich nie mieszka?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.07.2009 20:57

kamila_i_marcin napisał(a):Zaczęłam się bać, że nie znajdę apartamentu, bo wysłalam kilka zapytań i większośc odpowiedzi jest negatywna.
Zdaję sobie sprawę, że częśc właścicieli nie ogłasza się w internecie, ale czy jak dojadę na miejsce nie zastanę zamkniętych domów, jeśli właściciel w nich nie mieszka?

To zależy, dokąd dokładnie się wybierasz.. jeśli jest to któreś z miasteczek (Hvar, St.Grad, Jelsa, Vrboska), ewentualnie popularne osiedla na południowym wybrzeżu (Zavala,Ivan Dolac itp.) to zawsze coś znajdziesz; Jeśli to dom w jakiejś zatoce, to rzeczywiście może być problem.
Pozdrawiam
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 29.07.2009 07:03

Planuje szukać w ktorejś z miejscowości za tunelem. Czy wogóle jest szansa na cos poniżej 40 euro? wszystkie odpowiedzi jaki otrzymuje to że albo mają zajęte, albo cena miedzy 45 a 55 euro dla 2 osób :(
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.07.2009 13:03

kamila_i_marcin napisał(a):Planuje szukać w ktorejś z miejscowości za tunelem. Czy wogóle jest szansa na cos poniżej 40 euro? wszystkie odpowiedzi jaki otrzymuje to że albo mają zajęte, albo cena miedzy 45 a 55 euro dla 2 osób :(

W sezonie (w szczycie sezonu) "za tunelem" 20 e od osoby to norma i raczej minimum; zwłaszcza przy klasycznej 2 (czasem gdy większy apartament, to cena "od głowy" nieco niższa)...We wrześniu będzie już taniej. A może warto się zastanowić, czy przypadkiem nie byłby lepiej "przycupnąć" we jakimś miasteczku (większe szanse na tańszą kwaterę), gdzie można pójść na przysłowiową kawkę rano do fajnej kafejki, a wieczorem na lampkę wina w klimatycznej knajpce, a na plaże dojeżdzać....Tym bardziej, że w szczycie sezonu "za tunelem" gwarno i o spokoju raczej nie ma mowy...
Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.07.2009 13:30

W 2006 z tego co pamiętam płaciłem 25E w terminie od 26 sierpnia. Miejsc wolnych było od groma ale rano, po południu już ludziska musieli ostro szukać i ceny były wyższe.

Klik
kamila_i_marcin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamila_i_marcin » 29.07.2009 16:56

Jadę 23 sierpnia, myślałam ze to już bardziej koniec niż szczyt sezonu
Crusty
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crusty » 20.08.2009 12:35

Witam serdecznie.

za ok. 10 dni wybieram się z dziewczyną na Hvar. Wertuję to forum od dobrego tygodnia i na podstawie lektury licznych wątków, nadal nie mogę się zdecydować jaką miejscowość wybrać :) Jedziemy w ciemno, bez samochodu. Jeżeli chodzi o spędzanie czasu, to absolutnym priorytetem jest plażowanie i kąpiel. Dlatego też, zależy nam na miejscowości, w której (bądź bliziutko której) znajdować się będą ładne plaże. Nie bierzemy auta, więc chodzi nam o miejsce, z którego nie będzie trzeba dreptać codziennie na plażę kilku kilometrów, lecz będzie ona "pod bokiem".

Z góry dziękuję za pomoc.
Sysia_86
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sysia_86 » 20.08.2009 20:12

Nie znam wyspy, bo byłam niestety tylko w samym Hvarze (ale nic straonego bo jeszcze tam wrócę :) ), jednak czemu nie miałoby to być właśnie miasteczko Hvar. Ja też byłam z chłopakiem w zeszłym roku i myślę, że mogłoby to być i dla Was dobre rozwiązanie - na plażę płyniecie taksówką wodną na którąś z Piekielnych Wysepek, gdzie możecie znaleźć nawet miejsce, w którym będziecie całkiem sami, zaś wieczorem moglibyście spacerować po uroczym miasteczku i na co tam jeszcze macie ochotę. Jak dla mnie taki zeszłoroczny wyjazd - rewelacja :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.08.2009 22:39

"Plaża" to dość ogólne określenie... Jeśli jednak "plaża" ma być "pod bokiem" to m. Hvar zdecydowanie odradzam. Poza tym to jedno z najdroższych miasteczek na całym hr wybrzeżu (poczynając od kwater, poprzez ceny w sklepach, po kafeki itp.)
Pozdrawiam
Crusty
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crusty » 21.08.2009 06:39

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):"Plaża" to dość ogólne określenie... Jeśli jednak "plaża" ma być "pod bokiem" to m. Hvar zdecydowanie odradzam. Poza tym to jedno z najdroższych miasteczek na całym hr wybrzeżu (poczynając od kwater, poprzez ceny w sklepach, po kafeki itp.)
Pozdrawiam

Też mi się tak wydaje. Cóż zatem? Stari Grad? Jelsa? Vrboska? A może, któreś z "zatunelowych" miejscowości (Milna, Zarace, Zavala)?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

HVAR - Jaką miejscowośc polecacie? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone