napisał(a) jackuc » 04.07.2013 07:15
ARTUR_KOLNICA napisał(a):A dlaczego jeśli można wiedzieć?
Ze Splitu bliżej ale też pewnie droższy prom.
Powiem tak, ze Splitu nie płynąłem, nie wiem ile tam trzeba by odstać itp., ale jakbym wracał dziś to bym spróbował Stari Grad – Split bo przykładowo jak wracaliśmy to:
- prom ze Stari Grad odpływa 7:45. Z Ivana jest tam ok. 22km. Ja bym na niego wyjechał tak ok. 6:30 z kwatery. W Splicie prom melduje się chyba ok. 9:45 czyli dwie godziny relaksu przed następnym wyczerpującym odcinkiem drogi. Jest drożej bo prom kosztuje 318 kun + w naszym przypadku 2x47 kun /os. = 412 kun
- prom z Sucuraja odpływał o 8:15. Wyjechaliśmy o 6:20 z kwatery i byliśmy ok. 7:35 na przystani ustawiając się w kolejce i przejeżdżając prawie 60 km (po drodze udało się łyknąć jednego kampera i samochód z przyczepą, też się załapali na ten sam prom, ruch był znikomy rano).
Koszt 108 kun + 2x 16 = 140 kun
Z Drvenika po chwili relaksu na fajka ruszyliśmy o 9:04. Na wysokości Splitu byliśmy o ile pamiętam, na autostradzie dokładając kolejne 100km ok 10:20, jadąc częściowo po uciążliwej Jadrance i dojeździe do węzła Sestanovac czyli mając już w kościach prawie 150 km (wyspa + ląd).
Podsumowując opcja Drvenik – dokładasz paliwo, ciut więcej za autostradę bo dalej (nie wiem ile), jesteś bardziej zmęczony, dłużej to trwa. Może wychodzi taniej, ale coś za coś…
Chętnie z Wami podyskutuję na ten temat i poznam Wasze opinie, ew. ułatwi to wybór w przyszłości