Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar i wycieczki promem

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mont
Globtroter
Hvar i wycieczki promem

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 19.08.2008 07:57

Analizuję ofertę Jadrolinji pod kątem zorganizowania wypadów promem na Brać i Korculę.

Mam nastęujące pytania :

- Z Jelsy (Hvar) płynie na Bol (Brać) Katamaran - rozumiem, że auta nie zabiorę :) czy wogóle jest mi tam potrzebny by dotrzeć na piaszczysty półwysep (co ewentualnie jeszcze warto zobaczyć)??

-znalazłem połączenie promowe z Korculą ze Starego Gradu ale nie wiem do jakiego portu prom przypływa.
Czy ma sens wycieczka na jeden dzień na Korćulę, bo widzę tylko godz.wypłynięcia 8:00,8:15,8:40 (na Korculi 11:15-12-40) a powrotny już
0 13:00/13:30.
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 19.08.2008 08:37

Aby w Bolu zobaczyć piaszczysty cypel nie potrzebny jest Ci samochód.
Jesli chodzi o Korculę to masz jeszcze jeden powrotny do Sucuraja o 16.30 (ale sprawdź)
Wg mnie jeśli chodzi o Korcule to miastem do którego płynie Jadrolinia to Korcula.
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 19.08.2008 09:21

Płynąłem w 2003r z Hvaru (Stari Grad) na Korculę. To był duży prom płynący na trasie Rijeka - Dubrownik. W Korculi cumuje tuż przy starym mieście, dużo bliżej niż prom z Orebica (ten to gdzieś koło campu Kalac)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.08.2008 12:20

Z Hvaru (z miasta Hvar) pływa Krilo jet do Korčuli (katamaran) i to najlepsze wyjście (oczywiście nie ma możliwości wrócić w tym samym dniu!)
http://www.krilo.hr/raspored_en.htm

Jest też katamaran Jadrolinji relacji Split - Hvar - Vela Luka. Ale to totalnie bez sensu, to Vela Luka jest super nieciekawa (przynajmniej moim zdaniem), a do miasta Korčula masy 1,5 h telepki autobusem w jedną stronę jak nic (nie wspominając o częstotliwości kursów autobusów).

Promem Jadroliniji też nie wrócisz w jeden dzień, bo to "dužobalna linija" czyli relacja Rijeka - Dubrovnik (tę trasę "tam i z powrotem" prom pokonuje w dwa dni!). Obawiam się, ze coś źle interpretujesz rozkłady rejsów Jadolinji.. (nie korzystaj z tabelarnych rozkładów tylko z wyszukiwarki połączeń!). Rejsy Rijeka - Dubrovnik (przez St.Grad, Hvar i Korčulę między innymi) nie są codziennie (2 lub 3 razy w tyg.).

Co do "Złotego rogu" w Bolu to zdecydowanie najlepiej wykupić sobie wieczorem bilecik na mały wycieczkowy stateczek np. z Starego Gradu bezpośrednio na Zlatni rat (stateczek z LCD ekranem przycumowany przy rivie w okoliach Kafe Neptun i placu Tvrdalj) ; rano (chyba ok 9.00) wypłynięcie i powrót ok 16.00.
Mont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mont » 19.08.2008 15:22

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Co do "Złotego rogu" w Bolu to zdecydowanie najlepiej wykupić sobie wieczorem bilecik na mały wycieczkowy stateczek np. z Starego Gradu bezpośrednio na Zlatni rat (stateczek z LCD ekranem przycumowany przy rivie w okoliach Kafe Neptun i placu Tvrdalj) ; rano (chyba ok 9.00) wypłynięcie i powrót ok 16.00.

To nie takie proste :) będziemy mieszkać w okolicy m.Gdinj, a więc ok.50km do Starego Gradu.
Myślisz, że rano nie kupię biletu ??
kiwigirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiwigirl » 20.08.2008 13:48

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Obawiam się, ze coś źle interpretujesz rozkłady rejsów Jadolinji.. (nie korzystaj z tabelarnych rozkładów tylko z wyszukiwarki połączeń!).
kurcze, jak szukam wyszukiwarką to mi w ogóle nic nie znajduje ... grrrrrrrrr :twisted:
kiwigirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiwigirl » 20.08.2008 13:49

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Z Hvaru (z miasta Hvar) pływa Krilo jet do Korčuli (katamaran) i to najlepsze wyjście (oczywiście nie ma możliwości wrócić w tym samym dniu!)
http://www.krilo.hr/raspored_en.htm

a jeszcze pytanko - czy poza jardolinią jest tylko ten katamaran ? i to między hvarem a korculą tylko, czy tez jest coś co pływa na inne wyspy jak Mijet czy Viś - innego niż jardolinia ?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone