napisał(a) mariush_foto » 24.07.2008 10:09
rafał krasoń napisał(a):Mariusz, fotki rewelacja
Ale jest parę pytań dociekliwego amatora
- byłbyś łaskaw
1. W jaki sposób mierzysz światło - światłomierzem aparatu, czy zewnętrznym
2. Przypuszczam, że pomiar światła to w każdym wypadku spot - a na czym konkretnie mierzyłeś światło w fotce "księzycowej"
3. Jak mocnych używasz filtrów szarych przy fotkach z długim czasem
Z góry dziękuję.
PZDR
1. Od czasu kółka fotograficznego w podstawówce (kilkanaście lat temu, ja pierdykam, jak to dawno) nie używałem światłomierza zewnętrznego
2. Bardzo różnie - nie mam jakiejś wypracowanej metody. Przy pejzażach zazwyczaj mierzę matrycowo, korygując pomiar w zależności od ilości ciemnych obszarów. Tzn. - jeśli jest dużo czerni w kadrze, dużo cieni - obniżam ekspozycję (na oko). Staram sie tak komponować kadr i tak stosować filtry, aby naświetlenie kadru było jak najbardziej zrównoważone.
3. Przy tych z Cro - albo w ogóle nie używałem filtrów szarych albo stosowałem filtr Hitech 1,2 ND
Na większości zdjęć założony był polar (który wydłuża czas mniej więcej o dwie działki przesłony i slicznie likwiduje odblaski z powierzchni wody). Po prostu trzeba późno chodzić fotografować, ja zaczynałem zazwyczaj po 19-tej i siedziałem nad morzem jeszcze kilkadziesiąt minut po zachodzie słońca.
A poza tym używam czasem filtra szarego Hoya 400 - wydłuża czas naświetlania 9-ciokrotnie! Strasznie trudny w uzyciu, kiedyś pokażę coś zrobionego z jego wykorzystaniem (w tym roku w Cro go nie miałem).