Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar - i po co się baliśmy?

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 23.09.2011 16:55

Będą zdjęcia :-)
kitipury
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kitipury » 23.09.2011 21:10

...rano dojechaliśmy w okolice Chałupek. Teraz najważniejszą sprawą był zakup winietki i to, żeby koniecznie kupić ją przed wjazdem do Czech, no bo wiadomo-czeska policja-groza! Wjechałam na jakieś rondo i nagle szybka dyskusja, gdzie te Chałupki, w prawo prosto, czy gdzie. GPS zwariował: skręć w lewo, jedź prosto; pilot szukał papierowej mapy, więc kitipury z nieznanych przyczyn zjechała w prawo i nagle panika: o Boże! my jesteśmy już w Czechach, gdzie stacja, gdzie winietka!!! Stacja była na szczęście niedaleko, winiety oczywiście były. Ponieważ pierwszy raz mieliśmy takie był problem, gdzie tę winietkę przyczepić. Pokrętna instrukcja, pomocny pan ze stacji i TADAM:

Obrazek
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 23.09.2011 21:34

brokers7 napisał(a):Będą zdjęcia :-)

Niewiadomo ... ale Hvaru już nikt mi się bał nie będzie :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 23.09.2011 22:05

...bać się Hvaru?
...hmm, jeśli ktoś nie czuje się bezpiecznie w prowadzeniu auta może mieć czasami mały problem, jeśli jednak jeździ dobrze bez problemu sobie poradzi na drogach Hvaru... :D
Najbardziej kręta jest droga Sućuraj - Jelsa, ewentualnie tuż za tunelem Pitve, ale nie należy jej demonizować... :D
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 25.09.2011 07:03

Wczoraj wróciłam z Hvaru, w nieśmiertelnej kwestii hvarskich dróg - ja osobiście bardziej boję się polskich dróg. :evil:
Przejechaliśmy z Hvaru do granic Polski bez jednej! stresującej sytuacji na drodze, a na odcinku Gostyń-Poznań dwa razy oglądaliśmy plomby idiocie jadącemu naszym pasem, ale z przeciwnej strony :? i o mało nie urwaliśmy wszystkich czterech kół naraz, bo nasi szanowni drogowcy nie uznali za stosowne postawić znaku, że zerwali nawierzchnię :evil: :evil: :evil:

A kwestii obaw - boję się, że może już nie będzie mi nigdy dane być na Hvarze! 8)

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.09.2011 07:49

Remont drogi między Rawiczem a Śremem trwa od dobrego roku, a stan nawierzchni odcinkami jest taki, jaki jest. Znaków jest bez liku. Skoro wiedziałaś, że droga jest w trakcie przebudowy, to trzeba było jechać za Gostyniem na Jerkę i Śrem, 5km dalej, droga dobra, lub pojechać przez Leszno... :roll:
Po co za wszelką cenę szukasz dziury w całym?
W Cro kiedyś autostrady także nie było... :wink:
kitipury
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kitipury » 03.10.2011 20:50

przepraszam za przerwę, Podlasie zwiedzaliśmy :-) Polecam.
Czechy. Jechałam upajając się tym, że jadę autostradą, jako kierowca po raz pierwszy w życiu. Przepiękna pogoda, czescy kierowcy uprzejmi na drodze, pyszne przekąski umilały podróż. W tyle głowy kołatała jednak myśl o krętych chorwackich drogach.
Obrazek
kitipury
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kitipury » 03.10.2011 21:16

Bezproblemowo przejechaliśmy Czechy, tuż przy granicy czesko austriackiej kupiliśmy winietkę i po krótkiej przerwie nastąpiła zmiana kierowców. Piter za sterami, straszna pani z gpsa jako pilot, Kitipury catering oraz kontrola, czy kierowca nie zasypia. W Austrii było sporo robót drogowych, ale zero korków i później, w drodze na Gratz piękne sielankowe widoki. Tankowanie - mini szok cenowy, ale hondzi pić się chce. Wymyśliliśmy świetne danie obiadowe na drogę - obiad ziemniakami, czyli jerky - czipsy z suszonej wołowiny do kupienia w Leclercu i czipsy ziemniaczane. Pysznie i grzesznie (czipsy przed sezonem bikini - zgroza!)

Obrazek

Postanowiliśmy skorzystać z opisywanego na forum objazdu autostrady w Słowenii i tu zaczęły się schody...
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 04.10.2011 09:30

w i ę c e j t r e ś c i i w i ę c e j z d j ę ć :roll:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 04.10.2011 18:29

Witam.

Czy mogę przysiąść na ławeczce?
Jeszcze nie zwiedzaliśmy wysp, chętnie poczytam o Hvarze.
Niebezpieczne kręte drogi, czy bardziej niebezpieczne niż na górę św. Jerzego na Biokowo?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 04.10.2011 19:02

bonar napisał(a):...jeszcze nie zwiedzaliśmy wysp, chętnie poczytam o Hvarze.
Niebezpieczne kręte drogi, czy bardziej niebezpieczne niż na górę św. Jerzego na Biokowo?

... szczyt dla odważnych? podobno zrobiono tu i ówdzie teraz barierki, jednak emocje pozostaną, zwłaszcza pierwszy raz... :D

... podobnie jest na Hvarze, czyli lawendowej wyspie :D
Ogólnie znany jest ze swych niebezpiecznych i krętych dróg. Chorwaci mają nawet swoje powiedzenie o ile chcą komuś źle życzyć: "obyś zginął na drogach Hvaru" :wink:

... nie jest jednak tak źle, jak zwykle i tu najgorszy jest ten pierwszy raz :D
wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 05.10.2011 09:24

odwiedziłem wątek i ... boję się, wielu rzeczy się teraz boję, boje sie wstawac do pracy i z niej wracać i ogólnie boje się tego, że zacząłem myśleć, że zacząłem sie bać...
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 11.10.2011 11:49

kitipury napisał(a):Postanowiliśmy skorzystać z opisywanego na forum objazdu autostrady w Słowenii i tu zaczęły się schody...
??? nawet ja w tym roku (pierwszy raz i bez gps- a) przejechałem ten objazd w obie strony. Starym i nowym mostem w Ptuju. Przez Dobovec i Cvetlin. Nie zgubiłem się dzięki filmikom you tube z cro forum - dzięki wielkie!!!!!!!!!!!!!

Więc jakie schody? jakie strachy???
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.10.2011 12:09

ruwado napisał(a):Więc jakie schody? jakie strachy???

Na mnie by też zimne poty wstąpiły, gdybym miała przebrnąć przez wszystkie posty w temacie o objeździe autostrady 8O

Zaczęło się fajnie, choć strachliwie. Tylko czekać jak się rozkręcicie ;)
Katarinka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 11.10.2011 14:12

A ja się boję, że ta relacja nigdy się nie zacznie :D a chciałam powłóczyć się po Hvarze :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży