Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar czy Korcula

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artbor1
Globtroter
Hvar czy Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbor1 » 18.03.2006 10:13

Jeżeli ktoś móglby pokusić się o porównanie to bardzo proszę:
1.Które miasto jest ladniejsze ?
2.Na której wyspie latwiej o ladne plaże?
3.Na której jest więcej ciekawych miejsc wartych zobaczenia
marekc_w
Autostopowicz
odp: Hvar czy Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekc_w » 18.03.2006 11:28

Witam na forum.
To moj pierwszy post.
Na Chorwacji bylem 2 razy: Hvar/Stari Grad i Korcula/Vela Luka.

A teraz odpowiedz:

1. Same miasta porownywalne, ale
- Korcula mniejsza, skupiona wewnatrz murow miejskich
- Hvar jest bardziej rozlozysty nie ma tam wrazenia ciasnoty

Mnie osobiscie bardziej podobal sie Hvar i cala wyspa - bardzo zielona w czerwcu.
Plaze - kilka km od maista Korcula jest piaszczysta plaza (miasteczko a wyglada jak dzielnica Korculi - Lumbarda) , wejscie do wody lagodne, glebokosc 20-30 m od brzegu jaksies 2m, dno piaszczyste.
Hvar - poczytaj forum - w skrocie - w miescie plaze miejskie = male i tloczne, wg mnie lepiej w innych miasteczkach na wyspie.

Ja ponownie wybralbym Hvar. Miasteczka wyspy maja swoj urok: Jelsa, Stari Grad, sam Hvar oczywiscie. Jest tu spokojniej niz na Makarskiej, a i architektura ladniejsza - jest po prostu wiecej zabytkowych starych domow i kapliczek, nie rzucaja sie w oczy betonowe nie otynkowane domy...
Ostatnio edytowano 18.03.2006 22:36 przez marekc_w, łącznie edytowano 1 raz
artbor1
Globtroter
Re: odp: Hvar czy Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbor1 » 18.03.2006 11:34

marekc_w napisał(a):Witam na forum.
To moj pierwszy post.
Na Chorwacji bylem 2 razy: Hvar/Stari Grad i Korcula/Vela Luka.

A teraz odpowiedz:

1. Same miasta porownywalne, ale
- Korcula mniejsza, skupiona wewnatrz murow miejskich
- Hvar jest bardziej rozlozysty nie ma tam wrazenia ciasnoty

Mnie osobiscie bardziej podobal sie Hvar i cala wyspa - bardzo zielona w czerwcu.
Plaze - kilka km od maista Korcula jest piaszczysta plaza (miasteczko a wyglada jak dzielnica Korculi - Lumbarda) , wejscie do wody lagodne, glebokosc 20-30 m od brzegu jaksies 2m, dno piaszczyste.
Hvar - poczytaj forum - w skrocie - w miescie plaze miejskie = male i tloczne, wg mnie lepiej w innych miasteczkach na wyspie.

Ja ponownie wybralbym Hvar. Miasteczka wyspy maja swoj urok: Jelsa, Stari Grad, sam Hvar oczywiscie. Jest tu spokojniej niz na Makarskiej, a i architektura ladniejsza - jest po prostu wiecej zabytkowych starych domow i kapliczek, nie rzucaja sie w oczy betonowe nie otynkowane domy...

Byles w Vela Luka to drugi koniec wyspy , jeżeli Korcula to okolice miasta Korcula czyli np.Lumbarda?
marekc_w
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekc_w » 18.03.2006 11:38

Tak, bylem w Vela Luka ale w samym miescie Korcula bylem ze 3 razy, no i oczywioscie na plazy w Lumbardzie.
Zdecydowanie bardziej polecam okolice Korculi niz ten "drugi koniec wyspy...". Vela luka jest bardzo, ale to bardzo spokojnym miejscem...
Ostatnio edytowano 18.03.2006 22:36 przez marekc_w, łącznie edytowano 1 raz
artbor1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbor1 » 18.03.2006 11:46

To jeszcze Cię pomęcze :D A jeżeli Hvar to którą część wyspy polecasz na "baze"?
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 18.03.2006 13:07

Nie bylam na Korculi ale w Hvarze jestem zakochana...przez ostatnie 3 lata spedzilam po 18 dni w malej uroczej miejscowosci Vrboska przepiekne plaze,cisza,spokoj i znowu nie moge doczekac sie lipca aby tam sie znalezc...!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.03.2006 15:04

artbor1 napisał(a):Jeżeli ktoś móglby pokusić się o porównanie to bardzo proszę:
1.Które miasto jest ladniejsze ?
2.Na której wyspie latwiej o ladne plaże?
3.Na której jest więcej ciekawych miejsc wartych zobaczenia

Prównanie:
1) Zarówno miasto Hvar jak i Korcula są piękne. Korcula nazywana jest małym Dubrovnikiem ( i nie bez przesady), jest przepiękna.
2) Raczej na Hvarze, choć z tą "łatwością" w HR to różnie bywa.Obie wyspy nie posiadają zbyt wiele plaż ale te na Hvarze były ładniejsze moim zdniem ( na Korculi jest kilka przepięknych ale dostęp do nich trudny i są z dala od miejscowości. Można tam coprawda zjechac samochodem ale jest to wyprawa, która wymaga sporych umiejętności i wytrzymałego samochodu 8) , brak asfaltu, kamienie, dziury i spad w dół - to tak w skrócie) Mnie Korcula jako wyspa rozczarowała, zupełny brak klimatu w przeciwieństwie do Hvaru.
3) Na Hvarze!!! Cała wyspa jest piękna, nmnóstwo miejsc do zobaczenia. Czego nie można powiedzieć o Korculi, która jak dla mnie kończy się na samym starym mieście.

Polecam Hvar. To piękna, pachnąca lawendą wyspa, z przepięknymi widokami, małymi urokoliwymi miasteczkami. Jedyne miejsce, które mnie nie zachwyciło na Hvarze to Stari Grad ,aczkowliek np. w porównaniu do Velej Luki jest przepiękny.
Wyspa zachwyca nie tylko samym miastem Hvar ale jest tam wiele cichych i ciekawych jednocześnie zakątków. Osobiście mieszkałam po południowej stronie - > za tunelem, spokój cisza, piękno przyrody i schodzace do morza góry. Ehhhhh Jagodna i kemping Lilli!!!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.03.2006 15:06

mala napisał(a):Nie bylam na Korculi ale w Hvarze jestem zakochana...przez ostatnie 3 lata spedzilam po 18 dni w malej uroczej miejscowosci Vrboska przepiekne plaze,cisza,spokoj i znowu nie moge doczekac sie lipca aby tam sie znalezc...!

Tak to ciekawa miejscowość. Spokojna bardzo.
A plaże tam sa od strony kempingów?
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.03.2006 15:11

artbor1 napisał(a):To jeszcze Cię pomęcze :D A jeżeli Hvar to którą część wyspy polecasz na "baze"?

Południową. A w pozostałej częsci polecam miejscowość Betina, dla tych którzy lubią spokój i ciszę. Mieścina(tam nie ma nic prócz domów, brak "starego miasta czy ryneczku - nie wiem czy słowo mieścina nie jest zbyt szumne) położona nad mini fiordem. Jest tam kemping ale taki mini, raczej do przekimania niż na dłuższy pobyt, ale są fajnie położone apartamenty. Byłam tam zaledwie kilka chwil ale to miejsce ma coś w sobie.

Jeśli ktoś tam był dłużej i ma namiary na ciekawe apartamenty to poroszę o ujawnienie się :D
Szumo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szumo » 18.03.2006 15:49

Bylem na wyspie Korczula w malym miescie Zavalatica jest tam przepieknie cisza i spokoj na Hvarze nigdy nie bylem ale moze kiedys sie wybiore:D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.03.2006 16:02

Fakt. Zavalatinca to jedyna miejscowośc poza miastem Korcula, która mi się względnie podobała ( ale ja z natury jestem wybredna tak więc mogę być nieobiektywna)

Pozstaję przy polecaniu Hvaru w tym rejonie HR.
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 18.03.2006 16:06

[quote="ally"][quote="mala"]Nie bylam na Korculi ale w Hvarze jestem zakochana...przez ostatnie 3 lata spedzilam po 18 dni w malej uroczej miejscowosci Vrboska przepiekne plaze,cisza,spokoj i znowu nie moge doczekac sie lipca aby tam sie znalezc...![/quote]

Tak to ciekawa miejscowość. Spokojna bardzo.
A plaże tam sa od strony kempingów?[/quote]

Nie miszkalam na kempingu lecz w 2-u gwiazdkowym hotelu prawie nad samym morzem! i jestem zachwycona tym miejscem,obok jest wprawdzie kemping ile dla naturystow :D
artbor1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbor1 » 18.03.2006 17:09

Dzięki Ally , więc zaczynam się doktoryzować lekturą na temat Hvaru (o Korculi przez ostatnie 2 tygodnie przeczytalem chyba wszystko co bylo dostępne).
Ciężka decyzja , jednakże na niewielu forach jest taka zgodność jak w tym temacie co do wyboru Hvaru.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 18.03.2006 17:25

Poparłbym moich przedmówców - Korcula (miasteczko) śliczne, reszta wyspy mało ciekawa. Hvar interesujący - warto poszperać w archiwach.
O pobycie na Hvarze napisałem parę słów tu:
forum/viewtopic.php?t=8684&highlight=
Z ciekawostek poleciłbym dodatkowo (sam tam nie dotarłem) Błękitną Jaskinię ("za tunelem") i zaakcentowałbym możliwość całodziennego wypożyczenia motorówki rekreacyjnej w samym Hvarze i opłynięcie wysepek. Naprawdę warto, choć nie tak tanio...

PozdraV
J.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.03.2006 20:36

artbor1 napisał(a):Dzięki Ally , więc zaczynam się doktoryzować lekturą na temat Hvaru (o Korculi przez ostatnie 2 tygodnie przeczytalem chyba wszystko co bylo dostępne).
Ciężka decyzja , jednakże na niewielu forach jest taka zgodność jak w tym temacie co do wyboru Hvaru.

O Hvarze znajdziesz tutaj mnóstwo iformacji i zapewne niebedziesz żałować wyjazdu!
Naprawdę warto.

Popieram przedmówcę. Pakleni Otoci wyglądają na warte wynajęcia motorówki :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone