Jeżeli ktoś móglby pokusić się o porównanie to bardzo proszę:
1.Które miasto jest ladniejsze ?
2.Na której wyspie latwiej o ladne plaże?
3.Na której jest więcej ciekawych miejsc wartych zobaczenia
marekc_w napisał(a):Witam na forum.
To moj pierwszy post.
Na Chorwacji bylem 2 razy: Hvar/Stari Grad i Korcula/Vela Luka.
A teraz odpowiedz:
1. Same miasta porownywalne, ale
- Korcula mniejsza, skupiona wewnatrz murow miejskich
- Hvar jest bardziej rozlozysty nie ma tam wrazenia ciasnoty
Mnie osobiscie bardziej podobal sie Hvar i cala wyspa - bardzo zielona w czerwcu.
Plaze - kilka km od maista Korcula jest piaszczysta plaza (miasteczko a wyglada jak dzielnica Korculi - Lumbarda) , wejscie do wody lagodne, glebokosc 20-30 m od brzegu jaksies 2m, dno piaszczyste.
Hvar - poczytaj forum - w skrocie - w miescie plaze miejskie = male i tloczne, wg mnie lepiej w innych miasteczkach na wyspie.
Ja ponownie wybralbym Hvar. Miasteczka wyspy maja swoj urok: Jelsa, Stari Grad, sam Hvar oczywiscie. Jest tu spokojniej niz na Makarskiej, a i architektura ladniejsza - jest po prostu wiecej zabytkowych starych domow i kapliczek, nie rzucaja sie w oczy betonowe nie otynkowane domy...
artbor1 napisał(a):Jeżeli ktoś móglby pokusić się o porównanie to bardzo proszę:
1.Które miasto jest ladniejsze ?
2.Na której wyspie latwiej o ladne plaże?
3.Na której jest więcej ciekawych miejsc wartych zobaczenia
mala napisał(a):Nie bylam na Korculi ale w Hvarze jestem zakochana...przez ostatnie 3 lata spedzilam po 18 dni w malej uroczej miejscowosci Vrboska przepiekne plaze,cisza,spokoj i znowu nie moge doczekac sie lipca aby tam sie znalezc...!
artbor1 napisał(a):To jeszcze Cię pomęcze A jeżeli Hvar to którą część wyspy polecasz na "baze"?
artbor1 napisał(a):Dzięki Ally , więc zaczynam się doktoryzować lekturą na temat Hvaru (o Korculi przez ostatnie 2 tygodnie przeczytalem chyba wszystko co bylo dostępne).
Ciężka decyzja , jednakże na niewielu forach jest taka zgodność jak w tym temacie co do wyboru Hvaru.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne