napisał(a) pawel silesia » 01.02.2018 20:12
Rozdział Piąty część czwarta (dzień 3, Poniedziałek 12.06)
"Przywitanie z Hvarem" opis całej trasy opis plaży ośmiornicyOdnaleźliśmy "koniec świata" na Hvarze, pora wracać do Zavali.
Jednoślad zaparkowany w pełnym słońcu. Oj siodełko będzie gorące
Wracamy tą samą drogą. Ja jednak jadę pomału, wypatrując kolejnego ciekawego miejsca. Przygotowując wyjazd, znalazłem intrygujący obiekt. W internecie nie wiele znalazłem na jego temat...
To Budić kuća - renesansowy dwór obronny.
W środku trwał remont - pewnie powstaną luksusowe apartamenty.Plaża Valva przy dworze.Wygląda na to, że dostęp do zabytku zostanie ograniczony, przy drodze rozciągnięty był łańcuch blokujący dojazd do dworu.
Kolejny przystanek to Gromin Dolac - maleńka osada na wschód od Zavali. Posiada starą kamienną zabudowę, w tym wieżę z XVII wieku. Nie spcerowaliśmy zbyt długo - zrobiło się naprawdę gorąco.
Wieża strzegąca mieszkańców wioski przed piratamiI ruszamy dalej. Upał doskwiera - jedyna słuszna decyzja - plażowanie.
Nie może jednak być zbyt łatwo. Wybieramy plażę Ośmiornicy (Octopus).
To prawdziwa królowa wśród hvarskich plaż. I łatwiej dostać się do niej łódką, niż pieszo. Ale o tym przekonaliśmy się pokonując: starą siatkę, kamienny mur i wysoki klif otaczający zatoczkę. Ostatni odcinek plażowej eskapady to spróchniała drabina
A królowa prezentuje się TAK:
sukulentPłot i murek który pokonaliśmy - o drabinie zapomniałemSąsiedzi (chyba Bośniacy) z plaży przypłynęli TYM Pływadła i ŠčedroTen Pelješac ma coś w sobieA tak "Ośmiornica" prezentuje się z drugiej stronyW kierunku ZavaliBardzo lubię je obserwować - to chyba ukwiał?Bardzo fajnie spędziliśmy czas na Ośmiornicy. Do Zavali wracamy
"zajechani" ale zadowoleni, późnym popołudniem. Będzie chwila odpoczynku, no i należy się trochę ogarnąć, bo wieczorem idziemy do Davoru.
Ostatnio edytowano 17.03.2018 10:54 przez
pawel silesia, łącznie edytowano 2 razy