Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HVAR 2017 - odkrywając lawendową wyspę

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.08.2017 06:45

Yanush napisał(a):niemożliwe...
W żaden sposób tej natury nie można sobie wyobrazić :(
Śliczny przykład na to, jak wielu ubogich w wyobraźnię pęta się po tym świecie.

I parę postów dalej potwierdzenie powyższego:
Yanush napisał(a):
m@rek napisał(a):Ps. Janusz przepraszam za tego "Janusza" ... miałem na myśli przysłowiowego "Janusza internetu"
Do kogo piszesz/mówisz?
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 09.08.2017 07:12

Rozdział Czwarty część trzecia (dzień 2, Niedziela 11.06)

"Pokonać stereotypy"

To było pierwsze piwko w Chorwacji tego lata. Posiedzieliśmy sobie w cieniu drzew. Obserwowaliśmy niedzielny, przedpołudniowy ruch przy porcie i plaży. Zrobiło się zdecydowanie cieplej, ale nie upalnie. Z Baru ruszyliśmy promenadą w kierunku starego miasta. Wzdłuż nabrzeża cumowały statki turystyczne. Pracownicy agencji zachęcali do odbycia rejsu.
Przed wyjazdem zaglądałem do stron z kamerami online. Zauważyłem, że w Baška Voda palmy mają suche liście. Po przyjeździe do Makarskiej było to samo ale już na żywo. Okazuje się, że w zimie nad riwierę i wyspy spłynęło mroźne powietrze, które zniszczyło wiele ciepłolubnych roślin.
Obrazek
Palmy - uszkodzenia mrozowe

Obrazek
Jeden ze statków wycieczkowych

Obrazek
Obrazek
zbliżamy się do centralnego placu Makarskiej

Obrazek

Kierujemy się na plac przed Kościołem Świętego Marka. Widać, że przez ostatnie lata odnowiono wiele domów. Bardzo miła dla oka przestrzeń. Pozbawiona ruchu samochodowego. W świątyni trwała msza. A na placu grupki turystów.
Obrazek
wiedzieli gdzie zbudować kościół, widok wspaniały.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
turyści, turyści

Obrazek
fontanna - zabytkowa? ;)

Wybieramy jedną z uliczek by wspiąć się do parkingu przy pensjonacie. Tam, przy Jadrance parkujemy.
Obrazek
I ta skalna ściana

Obrazek
Hvar, Hvar, Hvar!!!
Ostatnio edytowano 01.02.2018 17:07 przez pawel silesia, łącznie edytowano 2 razy
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 09.08.2017 07:18

boboo napisał(a):

dziękuję.
Zdjęcia (z relacji) mają przedstawiać rzeczywistość a nie uruchamiać wyobraźnię. Może Ty, boboo, skup się na pływaniu (bo to potrafisz) a ocenę zdjęć pozostaw innym, co?
Ostatnio edytowano 09.08.2017 08:29 przez Yanush, łącznie edytowano 3 razy
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 09.08.2017 07:19

pawel silesia napisał(a):Okazuje się, że w zimie nad riwierę i wyspy spłynęło mroźne powietrze, które zniszczyło wiele ciepłolubnych roślin.

Niestety... w Žuljanie pod naszym apartamentem też rosła wyschnięta palma i ojciec właściciela apartamentów skarżył się nam na tegoroczny mróz...
W Chorwacji nie powinno być zimy! :wink:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 09.08.2017 08:26

Yanush napisał(a):
boboo napisał(a):

dziękuję.
Zdjęcia (z relacji) mają przestawiać rzeczywistość a nie uruchamiać wyobraźnię. Może Ty, boboo, skup się na pływaniu (bo to potrafisz) a ocenę zdjęć pozostaw innym, co?
No to zdecyduj się w końcu, czy mają przestawiać czy przedstawiać rzeczywistość :roll: :?:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 09.08.2017 08:30

Habanero napisał(a):
Yanush napisał(a):
boboo napisał(a):

dziękuję.
Zdjęcia (z relacji) mają przestawiać rzeczywistość a nie uruchamiać wyobraźnię. Może Ty, boboo, skup się na pływaniu (bo to potrafisz) a ocenę zdjęć pozostaw innym, co?
No to zdecyduj się w końcu, czy mają przestawiać czy przedstawiać rzeczywistość :roll: :?:

Habanero, nie bądź taki do przodu
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 09.08.2017 08:36

Dzien dobry.
Hvar ;)...fajne foty :) Ale nie przesadzaj z efektami bo wyjdzie plastik.
Powietrze mega klarowne, swietnie to wychodzi na zdjeciach.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.08.2017 08:54

Czy wy czytacie też czasem, co napisal autor wątku, czy tylko przeglądacie zdjęcia w poszukiwaniu zwichrowanych pixeli celem przy...dolenia się?
pawel silesia napisał(a):To są po prostu MOJE ZDJĘCIA, WYRAŻAJĄ MOJE EMOCJE I MOJE POSTRZEGANIE CHORWACJI
I jeśli Paweł po powrocie pamiętał (to, co mu przekazały jego oczy), że było bardziej ultramarynowo niż szafirowo to po prostu to podkreślił. To jest relacja i zdjęcia jak on to widział.
A widział ładnie :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.08.2017 09:06

Przykre tylko, że po przeczytaniu krytyki Autor zdjęć zaczął krzyczeć :(

Nie kreuję się na znawcę tematu fotografii. Jestem początkującym CROmaniakiem. To są po prostu MOJE ZDJĘCIA, WYRAŻAJĄ MOJE EMOCJE I MOJE POSTRZEGANIE CHORWACJI. Na forum znajdują się setki relacji, CROmaniacy przedstawiają na nich SWOJE ZDJĘCIA, WYRAŻAJĄ SWOJE EMOCJE I OSOBISTE POSTRZEGANIE CHORWACJI. I co z tego, że za kolorowe, za blade, nierówne, nieprzemyślane, nudne... SĄ AUTENTYCZNE - BO NASZE :D I to mi się podoba na tym forum.
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 09.08.2017 10:02

Monte Christo napisał(a):Dzien dobry.
Hvar ;)...fajne foty :) Ale nie przesadzaj z efektami bo wyjdzie plastik.
Powietrze mega klarowne, swietnie to wychodzi na zdjeciach.

Witam i Zapraszam Serdecznie. :papa:
Do Drvenika (prom) mamy jeszcze 30 km. :oczko_usmiech:

Magda O. napisał(a):
pawel silesia napisał(a):Okazuje się, że w zimie nad riwierę i wyspy spłynęło mroźne powietrze, które zniszczyło wiele ciepłolubnych roślin.

Niestety... w Žuljanie pod naszym apartamentem też rosła wyschnięta palma i ojciec właściciela apartamentów skarżył się nam na tegoroczny mróz...
W Chorwacji nie powinno być zimy! :wink:

Po Hvarze kursowały ekipy firm (ogrodniczych lub oczyszczania) i przycinały suche liście palm. W niektórych miasteczkach pozostały jedynie zielone końcówki. W rozmowie z właścicielką naszego apartamentu (Panią Alexandrą :hearts: ) dowiedziałem się, że temperatura w Zavali spadła do -10°C. Ubolewała nad wieloma ulubionymi roślinami, które musiała usunąć. "Sorry... (Chorwacja również) na taki klimat. :mrgreen:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 09.08.2017 10:24

pawel silesia napisał(a):Panią Alexandrą :hearts:

A to absztyfikant jeden :). Nazwałbym Cię "roślinołowcą" :).
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 09.08.2017 11:00

Trajgul napisał(a):
pawel silesia napisał(a):Panią Alexandrą :hearts:

A to absztyfikant jeden :). Nazwałbym Cię "roślinołowcą" :).

Ależ jakbym śmiał :mrgreen:
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 09.08.2017 11:08

Dla mnie zdjęcia mniamniuśne - też tak bym chciała umieć robić :mrgreen:
Rób dalej swoje :wink:
Pozdrawiam, czekam na więcej :hearts: :hearts: :hearts:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 09.08.2017 11:21

Andzia* napisał(a):Dla mnie zdjęcia mniamniuśne

Z tymi ostatnimi pełna zgoda (moja krytyka dotyczyła wstawki 02.08.2017 07:14); dziękuję Paweł, że nie tracisz już tyle czasu na obróbkę :)
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 09.08.2017 12:11

Rozdział Piąty (dzień 2, Niedziela 11.06)

"Plany planami, a życie... miało własny scenariusz"

Wyruszamy z Makarskiej. Odwiedzamy stację paliw i tankujemy do pełna (by raczej nie tankować na Hvarze). Kierunek południe - przystań promowa w Drveniku. Poruszamy się oczywiście Jadranką.
I powiem Wam nie spodziewałem się! Bez przesady to naprawdę mega widokowa droga. Na tym odcinku nie wykonałem żadnych zdjęć ale napatrzyłem się za wszystkie czasy i pozostała we mnie ogromna chęć odwiedzenia tego fragmentu wybrzeża. Mijaliśmy kilka miejscowości. Szczególnie zapamiętałem dzwonnicę górującą nad Igrane. Pięknie odcinała się na tle morza i gór. Wypatrywałem również plaży Duba - ale wiadomo za wiele nie zobaczyłem. Jednym słowem czysta przyjemność. Ruch na drodze niewielki więc kierowca również co nie co zobaczył. Ogólnie ACHY i OCHY :mrgreen:
Do Drvenika docieramy przed 13:00. Zjeżdżamy do przystani promowej. Kupujemy bilet na prom i ustawiamy się w kolejce. Kolejka spora, przed nami kilkadziesiąt samochodów i dwa autobusy. Ale co tam... wakacje, zresztą widać już latarnie morską w Sućuraj.
Dzielimy się na grupki. Jedni odpoczywają w cieniu, inni poszli poszukać miejsca nad wodą, a ja ruszyłem z aparatem 8O . Co jakiś czas obserwowałem grupkę azjatyckich (Chiny, Japonia) turystów. Stwierdziłem, że do puki biegają, w sobie tylko wiadomym celu, mam czas na zajmowanie się otoczeniem (Ich autobus był przed nami w kolejce, więc gdy zaczną wsiadać do pojazdu i ja muszę zaprzestać podziwiania okolicy). Drvenik nie jest może zachwycający, ale pięknie położony.
Obrazek
to miał być "nasz" prom

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pelješac

Obrazek

Na koniec jedyne zdjęcie latarni morskiej w Sućuraj. Tak to los płata "figle", że nie było nam dane wykonać najbardziej standardowego zdjęcia z podróży promem na Hvar. :roll:
Obrazek

Kolejne zdjęcie wykonane przez kumpla w mieście na "S" tego samego dnia. Jak do tego doszło. Jakim cudem znalazłem się prawie 100 km na północ w następnym rozdziale.
Obrazek
i co dalej...?
Ostatnio edytowano 01.02.2018 17:22 przez pawel silesia, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży