Calapula napisał(a):bluesman napisał(a):Lednice napisał(a):Fajna grafika komputerowa
Mam wrażenie, że się powtarzasz
Ciekawe o co Ci chodzi
Też uważam, że jest to piękna grafika pochodząca z przetworzonych komputerowo zdjęć fotograficznych. Byłbym ostrożny i nie oczekiwał takich widoków po przybyciu na miejsce gdyż tam ich po prostu nigdy nie będzie.
sviva napisał(a):...
Modelki też na żywo nie wyglądają tak jak na zdjęciach... Chodzi o to, żeby z tego czegoś zrobić ideał... A Damianowi to wychodzi i za to trzeba go pochwalić. Ja natrzaskałem 3000 zdjęć a do relacji nie mam co wybrać Bo sama tandeta
bluesman napisał(a):...Calapula napisał(a):...
Też uważam, że jest to piękna grafika pochodząca z przetworzonych komputerowo zdjęć fotograficznych. Byłbym ostrożny i nie oczekiwał takich widoków po przybyciu na miejsce gdyż tam ich po prostu nigdy nie będzie.
Od razu widać, że zdjęcia są przetworzone poza tym nie wiem czy wiesz (pewnie tak), że każdy aparat cyfrowy ma oprogramowanie przetwarzające zdjęcia. Nigdy nie jest to zdjęcie takie jak w analogu.
Następna rzecz chodzi o kolejne podkreślanie przez kolegę, iż jest to grafika komputerowa. Sporo pisze i prezentuje sprawozdania ze swoich wypraw, czytam je i jakoś nikt do niczego się nie czepia. Po prostu przyjmuje się je i tyle. Chyba, że są takie idealne wtedy szacun.
Nasz kolega powinien wyładować się w wątku fotograficznym
Eunike1984 napisał(a):Calapula - Ty tak na poważnie?? Jakoś wierzyć mi się nie chce...
Bez przesady. To relacja Damiana i On jako Autor ma pełne prawo załączać zdjęcia takie, jakie Mu się podobają -czy to podrasowane czy też nie.
Nie zauważyłam, czy może coś mi umknęło, ale czy w regulaminie forum jest gdzieś mowa, że nie wolno załączać we własnej relacji zdjęć obrobionych komputerowo?
Dajcie już spokój... Nie szpećmy relacji koledze
Lednice napisał(a):To jest moja subiektywna opinia, że nie przepadam za fotkami z HDR w relacjach
Dlaczego, to wyjaśniałem w tym wątku.
I jeszcze tu pisałem o tym samym, można też sobie porównać fotkę z obróbką HDR:
darmowe-programy-foto-t20364-120.html?hilit=hdr#p1543317
To, że innym się podoba HDR w relacjach, mnie nie przeszkadza
Żyjemy w wolnym kraju i jeden ma prawo chwalić, drugi nie musi się zachwycać
Lednice napisał(a):To jest moja subiektywna opinia, że nie przepadam za fotkami z HDR w relacjach
bluesman napisał(a):Lednice napisał(a):To jest moja subiektywna opinia, że nie przepadam za fotkami z HDR w relacjach
Nikt tego nie neguje napisałeś raz i wystarczy . Nie jest to wątek o Twoich wrażeniach i preferencjach jak również o wyższości jednych zdjęć nad innymi. Nie jest to również wątek fotograficzny gdzie autor poddaje swoje dzieła ocenie
SingSing74 napisał(a):Zdjęcia są świetnie wykadrowane i mocno obrobione co nie umniejsza ich walorów estetycznych (jeśli ktoś oczywiście lubi takie cukierkowe interpretacje). Nie mam nic przeciwko, a nawet zazdroszczę chęci i umiejętności takiej zabawy z fotografią.
Jedyne do czego mogę się przyczepić to następujące zdanie kolegi Damiana:
[i]Pierwsza seria zdjęć robiona "normalnie", druga seria w większości z obróbką HDR, przy takim wieczornym oświetleniu ciężko zrobić zdjęcie na którym będzie widać tyle detali, robiłem więc trzy ujęcia z trzema wartościami ekspozycji i potem łączyłem w programie......Czasami filtr polaryzacyjny używany przy zdjęciach w ostrym świetle.[/i]
Chodzi o to, że kolega powinien być w tym miejscu bardziej szczery, bo jak widać po wpisach, kilka osób zakasało rękawy i zacznie używać HDR, mając chrapkę na chałupniczą produkcję pocztówek . Efekt niestety was rozczaruje, bo żeby osiągnąć efekt świecących własnym światłem kwiatów czy sosnowych igieł, sam HDR + filterek niestety nie wystarczy.
Przykład jak w 20 minut wskoczyć z reala do świata fantasy (w 19 minucie i później jest porównanie dwóch zdjęć):
Na pytanie czy w relacjach powinny być załączone wyłącznie tak przerobione fotografie, niech każdy odpowie sobie sam
minimartini napisał(a):Cudne są te ujęcia z Nikoli... Choć mi w pamięci utknęło zdjęcie tego kociaka z Jelsy - jest ujmujące.
Ponadto zdjęcia w burzy... Piękny spektakl świateł.
sviva napisał(a):Ja natrzaskałem 3000 zdjęć a do relacji nie mam co wybrać Bo sama tandeta
Calapula napisał(a):Ja taki spostrzegawczy nie jestem i początkowo gały wybałuszyłem na takie piękne widoczki. Zaraz zacząłem przeglądać oferty na pobyt w takich cudownych okolicznościach przyrody. Dzięki uwadze Lednice i innych trochę ochłonąłem i już mi przeszło. Jak widać to po mnie, wystawianie podrasowanych zdjęć w relacji z pobytu może mieć efekt propagandowy i zachęcić do podjęcia pochopnej decyzji. Postulował bym nie umieszczanie takich grafik w relacjach reporterskich a wydzielenie jakiegoś kącika dla artystów i propagandystów.
SingSing74 napisał(a):Jedyne do czego mogę się przyczepić to następujące zdanie kolegi Damiana
Powrót do Nasze relacje z podróży