Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
16dzik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 16dzik » 18.09.2012 20:32

marsjanie atakują
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.09.2012 20:34

Ichni Dron ?????
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 20:46

bluesman napisał(a):Ichni Dron ?????

Jakaś odmiana najwyraźniej.
Chyba musiałby wypowiedzieć się któryś z rezydentów.

Jestem bardzo ciekaw.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 18.09.2012 21:12

Aldonka napisał(a):
Interseal napisał(a):Teraz w końcu udaje mi się rozpoznać dom z teledysku, który zapodał kiedyś kolega mkm

Obrazek

Jak odnaleźć owy dom, po jakiej miejscowości?

dokładnie jak pisze Interseal, to ten link ,dzięki mkm :)
od siebie dodam to
niestety nikt nie odpowiada na maile, przynajmniej moje :(
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.09.2012 21:16

Interseal napisał(a):
bluesman napisał(a):Ichni Dron ?????

Jakaś odmiana najwyraźniej.
Chyba musiałby wypowiedzieć się któryś z rezydentów.

Jestem bardzo ciekaw.

Wysoko był?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 21:27

Jakieś 50 metrów i stał nieruchomo.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 18.09.2012 21:29

To niewysoko, sądzę, że to jednak jakaś maszyna militarna była. Gdzieś to już widziałem tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie ......

podobne http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 21:36

Wygląda bardzo podobnie i niekoniecznie (sądząc z artykułu) musi to być ściśle tajny, wojskowy sprzęt, ale prywatna zabawka...

Dzięki bluesman.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 22:08

Opuszczamy Hvar.

Jeszcze dzień wcześniej ustalamy, iż nie będziemy wracać na ląd z Sucuraju, ale przepłyniemy ze Stari Grad do Splitu. Dłuższa bo dwugodzinna podróż promem może być wycieczką sama w sobie i atrakcją dla dzieciaków. Dwugodzinna....? Hmmm... zapomnieliśmy o załadunku i wyładunku promu... ale o tym później.

Kamping w górnej części jest już prawie pusty. Nad nami jest jeszcze namiot polsko francuskiego małżeństwa, ale oni także planują wyjazd i ten co my prom. Poniżej toalet, bliżej morza także przetrzebione parcele... pachnie końcówką sezonu.
Pusto, bez namiotów... Nie lubię tłoku, ale takich smętów jeszcze bardziej.

Po nas także zostało już tylko trochę kamieni.

Obrazek

Zeszliśmy jeszcze na brzeg na sentymentalne "pożegnanie morza"... jak ja nie lubię takich smętów :wink:

Obrazek

Po minach chłopaków możecie wywnioskować wszystko... :lol: :wink:

Obrazek

Czas na nas.
Ostatnie spojrzenie za siebie. Gdzieś tam za tymi górami, po drugiej stronie, udało się nam zrealizować jeden z lepszych, wspólnych, wakacyjnych wyjazdów...

Obrazek

Co przed nami? Na początek prom.
W przystani zjawiamy się zgodnie z sugestiami ponad godzinę przed czasem.
Nasz samochód z boksem na dachu obsługa kieruje słusznie do kolejki z samochodami z boksem na dachu. Jesteśmy drudzy lub trzeci w tej kolejce. Niestety znajomych standardowym autem ustawiają na końcu kolejki, na końcu całego parkingu.... mamy nadzieję, że wjadą na rejs o 11:30?!

Obrazek

Wspomagam teraz myjącego mi przednią szybę (podobno) studenta (podobno) nauk morskich ze Splitu (jest tam w ogóle taka uczelnia :wink: ), dziesięcioma kunami (i tak przepłaciłem za to co zobaczyłem) i biegnę kupić bilet. Trwa to całe wieki.

Trzeba teraz zabić czas. Zasiadamy pod parasolami... Podczas degustacji ostatniej i zarazem najgorszej ze wszystkich "ledenej kavy" pojawia się ON - Marco Polo.

Obrazek
c.d.n.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 22:59

Czy ktoś wie, co łączy tego Marco z tym, który kiedyś wyprostował trasę i wbił się dziobem w wyspę Sit? To ten sam po remoncie? Czy zastępca?

Obrazek

Rozładunek trwa całe wieki... ale ile ma trwać skoro połowa ludzi nie może napatrzyć się chyba na Hvar i wisi nad barierkami zamiast wyjeżdżać autami.
W końcu coś zaczyna się dziać.... człowiek powinien na południu więcej zadać sobie południowego luzu i czekać spokojnie, ale ja nie mogłem się uspokoić... w końcu nawet nasi znajomi z końca kolejki i kampery i ciężarówki i piesi już weszli, a my ciągle na placu... Po co było przyjeżdżać tu tak wcześnie, skoro Ci co przyjechali przed pół godziną już machają znajomym z promu, a my pieczemy się na słońcu. :evil: :lol:

Nasi znajomi robią nam zdjęcie z najwyższego pokładu.

Obrazek

.. a my nie wiemy, czy wjedziemy, czy nie. Jakiś zniecierpliwiony Niemiec w końcu wysiadł z auta i zaczął rękami tłumaczyć coś obsłudze... Bez skutku.

W końcu coś drgnęło i ruszyli!
Wjeżdżamy na najniższy podkład. Szybki nakaz opuszczenia auta przez wszystkich poza kierowcą! Nawet się nie zorientowałem kiedy złożono mi na chama lusterka i już stałem wbity na ciasno pomiędzy jakimiś rurami. Ledwo wylazłem z samochodu a już na ciasno ustawiono obok mnie kolejne auto. Tempo działań obsługi nie przypominało załadunku. To była ewakuacja z wyspy! :lol:

Obrazek

Na dole panowała nieznośna temperatura wyższa niż na zewnątrz i straszny zaduch. Z ulgą udaliśmy się do klimatyzowanego wnętrza promu.

Obrazek

Odszukaliśmy znajomych. Pstryknęliśmy trochę zdjęć, gdyż dla nas prom i zeń widoki były niekłamaną atrakcją.

Obrazek

Obrazek

Prom rusza. Po lewej mamy zasadniczą wyższą część wyspy a po prawej płaski Kabal.

Obrazek

Wypływamy poza Starigradski Zaljev. Brac w całej okazałości.

Obrazek

Zostawiamy za sobą Hvar. Wyspę piękną? Ciekawą..? Co by nie napisać będzie to oczywista oczywistość. Lepiej nic nie pisać. Niech przemówi na pożegnanie muzyka...

Od czasu gdy Piotr Baron żegnał w Trójce Marka Niedźwieckiego ten utwór zawsze wyciągam na ważne pożegnania...

Więc poniżej "odpływający" Hvar i muzyka... tak muzyka... :cry:

Obrazek

Dobrej Nocy...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.09.2012 07:28

Ta muzyka pięknie oddaje klimat tej chwili.
Goodbye...

PS. Fajna relacja - dzięki i pozdrawiam
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 19.09.2012 07:42

Witam.
Gratuluję udanego urlopu, piękne miejsca, fajne opisy, które z pewnością zainspirują wielu do odwiedzenia tej wyspy.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.09.2012 07:43

Dwie dziurki w nosie i skończyło się .......... :(
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 19.09.2012 07:51

Za pierwszym razem smutno jest opuszczać Hvar.
Za każdym następnym, już na promie do Splitu zaczyna się odliczanie...
dni do następnego przyjazdu.

Krzysztof
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2012 09:40

Witam wszystkich.

To jeszcze nie koniec... jeszcze ze dwa odcinki mogę wykroić ze zdjęć, które posiadam...

To co "jedziem" dalej, czy darować sobie oczywistą oczywistość, która jeszcze przed nami?

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży