Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.09.2012 09:37

Interseal napisał(a):Nie pisałem też o słoneczku, które na wodzie wydaje się nieszkodliwe i prawie niewyczuwalne a pali skórę całkiem normalnie, choć niepostrzeżenie..

Święta prawda, trzeba uważać. :)

A za jakiś tydzień albo i dwa :lol: zapraszam do "naszego" Humaca.
Też będą worki z lawendą, kibelek, teleskop...... :D
I też bez Grapcewej Spilli :?
Jak również kilka zdjęć z innymi ciekawostkami.

pzdr :wink: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 09:39

longtom napisał(a):A za jakiś tydzień albo i dwa :lol: zapraszam do "naszego" Humaca.

Ja za kilka dni będę musiał zaprosić już na "nasz" prom :wink: i powrót do domu.

Pozdrawiam.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 18.09.2012 13:04

...no to dałeś czadu...piękne te zdjęcia.
Na mule ślinka cieknie...polecam również spróbować z grilla albo po prostu...na patelni. Dobrze, że dzieci wiedzą co dobre...moje też lubią frutti di mare.
W Humacu takoż samo nam wycieczka "właśnie" uciekła ...do najblizszej środy :D i jaskini nie zobaczyliśmy - trudno. Pojadę sobie do Niedźwiedziej...albo do Raju :lol:

Pozdrawiam cieplutko
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 15:40

Joan65 napisał(a):...no to dałeś czadu...

... ale z czym? :)

Joan65 napisał(a):W Humacu takoż samo nam wycieczka "właśnie" uciekła ...do najblizszej środy :D i jaskini nie zobaczyliśmy - trudno. Pojadę sobie do Niedźwiedziej...albo do Raju :lol:

Dziś wieczorem pokażę wnętrze jaskini Grapceva i zobaczysz że warto mieć w planach Niedźwiedzią i Raj.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 16:57

Grapčeva špilja

Wcześniej niż ostatnio pojawiamy się w wiosce Humac.

Obrazek

Zbiórka przy konobie. Bardzo dużo Czechów i Słowaków, kilkoro oprócz nas Polaków i być może kilkoro przedstawicieli innych krajów. Głównie jednak Czesi i Słowacy.
Przewodnik, to młody chłopak, który przedwczoraj kręcił się po konobie. Może oprowadzać używając kilku języków... jako, że zebrali się tutaj głównie przedstawiciele Słowian Europy Środkowej, to najlepszym językiem w takim wypadku będzie oczywiście.... angielski.

Najpierw idziemy zwiedzić malutkie muzeum.
Można zobaczyć tutaj ile wysiłku kosztowało obrobienie roli i produkcja wina.

Obrazek

Obrazek

Urządzenie, to prasa do wyciskania soku z winogron. Obsługiwana oczywiście ręcznie.
Obrazek

Następnie przechodzimy do kościoła.
Na zdjęciu przewodnik otwiera główne drzwi. Tylko raz w roku są tutaj odprawiane msze i ten dzień przypada właśnie dzisiaj.
Kiedyś służył tymczasowym mieszkańcom przez kilka miesięcy w roku.

Obrazek

Obrazek

Miałem zapytać przewodnika o tych legionistów na ołtarzu... ale w efekcie zapomniałem.

Obrazek

Wychodzimy z kościoła i czeka nas teraz dłuższy spacer grzbietem wyspy.

c.d.n.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 17:49

Humac. Tablica informacyjna. Podobną widzieliśmy nad Zavalą na drodze ponad tunelem.

Obrazek

Lawendowe "ściernisko"

Obrazek

Jeżeli są chętni wśród Was na wycieczkę, niech zapamiętają te informacje.

Obrazek

Schodzimy z drogi, a szlak przypomina całkiem fajną górką ścieżkę. Początkowo wiję się po zacienionym sosnowym lasku, ale wkrótce wychodzimy na patelnię.

Obrazek

W pewnym momencie szlak dość gwałtownie opada, by zakończyć się urwiskiem. W dole widać ostatnie zabudowania Gromin Dolac. Nie może być już daleko, gdyż w przeciwnym razie za chwilę wejdziemy do morza...

Obrazek

Okazuję się, że jesteśmy nad wejściem do jaskini. Tylko jeszcze dwa zygzaki na kamiennych półkach...

Obrazek

... i już okupujemy jaskinię.

Obrazek

Temperatura zasadniczo spada. Spora ulga, ale też możliwość zszokowania :wink: organizmu, co już kiedyś miało u mnie miejsce. Przedsionek głównej, a w zasadzie jedynej udostępnionej komnaty może robić za komorę aklimatyzacyjną.

Jaskinia jest sztucznie oświetlona, co czasem pomaga zrobić fajne zdjęcia w nienaturalnych kolorach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
16dzik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 16dzik » 18.09.2012 18:38

mega zdjęcia i super komentarze ogólnie relacja zajefajna.

Śledzę od pierwszego dnia i czekam na więcej.

Bravooo
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 18:47

Nasze chłopaki wyposażone jak na prawdziwą ekspedycję speleo :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwiedzania nie ma tutaj zbyt wiele. Dalsze przejścia są tylko dla profesjonalnych speleologów udostępnione.
Przewodnik opowiada historię... że jedne z najstarszych przedmioty tutaj odkryto nad całym Adriatykiem. Informacje można także odczytać z broszurek, które są do wzięcia w konobie Humac.

Kierujemy się do wyjścia. Dosłownie i bez przesady z każdym krokiem robi się goręcej, by na styku światła i ciemności uderzył już w nas żar hvarskiego powietrza.

Obrazek

Generalnie warto tutaj przyjść.
Była to nasza druga jaskinia w Chorwacji... no trzecia licząc wczorajsze wyjście do špilji Sv. Nedjelja, ale zdecydowanie odstaje od jaskini Manita Peć w Velebicie. Taki jej urok.

Wspinamy się w kierunku ścieżki.

Obrazek

Podejście daję się we znaki najmłodszemu uczestnikowi. W tle zabudowania Gromin Dolac.

Obrazek

Obrazek

Starszy się trzyma :)

Obrazek

Wytrzymali obaj.

Jesteśmy na grzbiecie wyspy.

Obrazek

Do wioski Humac wchodzimy teraz z innej, nieznanej nam strony i pstrykamy kilka fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fajna wycieczka. Fajne zakończenie pobytu na Hvarze.
Do wieczora jest jeszcze czas na swobodne ostatnie kąpanie i plażowanie. Trzeba jednak myśleć o stopniowym pakowaniu. Wysuszeniu Hudsona. Przygotowaniu do wcześniejszego wyjazdu.
Zgodnie z sugestiami bardziej doświadczonych, dobrze być jutro w Stari Grad na godzinkę przed odpłynięciem promu.

c.d.n.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.09.2012 18:52

Dzielne Chłopaki! Brawo :D
Jaskinia sama w sobie może nie najpiękniejsza ;), ale cała wycieczka bardzo ciekawa.

Interseal napisał(a):Trzeba jednak myśleć o stopniowym pakowaniu. Wysuszeniu Hudsona. Przygotowaniu do wcześniejszego wyjazdu.

Znam ten ból :( Ale co zrobić...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 18:57

16dzik napisał(a):Śledzę od pierwszego dnia i czekam na więcej.

Będzie jeszcze troszkę. Nieuchronnie jednak zbliżamy się do końca relacji.
Fajnie, że podoba Ci się to co staram się pokazać.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 19:01

maslinka napisał(a):Dzielne Chłopaki! Brawo :D

Przekażę. :)

maslinka napisał(a):Jaskinia sama w sobie może nie najpiękniejsza ;), ale cała wycieczka bardzo ciekawa.

Także byliśmy zadowoleni... a z jaką ochotą wskoczyliśmy później w słone wody Jadranu!

maslinka napisał(a):
Interseal napisał(a):Trzeba jednak myśleć o stopniowym pakowaniu. Wysuszeniu Hudsona. Przygotowaniu do wcześniejszego wyjazdu.

Znam ten ból :( Ale co zrobić...

Marzyć?

Pozdrawiam :papa:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 18.09.2012 19:09

Interseal napisał(a):
Wspinamy się w kierunku ścieżki.

Obrazek

ta ścieżka wygląda na bardzo ekstremalną i niebezpieczną 8O ... czy to tylko taka perspektywa??
jak myślisz czy z 3 - 4 latkiem dalibyśmy radę??
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 19:29

mariusz_77 napisał(a):ta ścieżka wygląda na bardzo ekstremalną i niebezpieczną 8O ... czy to tylko taka perspektywa??
jak myślisz czy z 3 - 4 latkiem dalibyśmy radę??

Nie jest ekstremalna. To tylko ujęcie. Jestem wysoki i zrobiłem zdjęcie dodatkowo pionowo w dół. Obracając tylko zdjęcie o 90 stopni jest od razu połowa grozy mniej.

Ostatni fragment jest trudniejszy i wymaga uwagi, by osobom poniżej nie zrzucić kamieni na głowę, ale bez problemu dacie radę. Mój młodszy syn ma tutaj dokładnie 3,5 roku.

Pozdrawiam.
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 18.09.2012 19:43

no to mi ulżyło ... :D dzięki :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2012 20:29

Przed definitywnym opuszczeniem Hvaru jeszcze jedna gnębiąca mnie zagadka.

Coś takowego unosiło się nad Pitve. Ruch w kierunku tunelu nie zamarł, ale oglądali się za tym nawet miejscowi.
Ktoś wie co to za szpieg? :) Ja nie mam pojęcia...

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży