Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2012 11:49

Mury twierdzy.
Obrazek

...i pierwsze pełne widoki. W zasadzie co tu pisać? Jest pięknie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wink: :lol:

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
adam155
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam155 » 13.09.2012 12:03

Interseal napisał(a):
adam155 napisał(a):Witam czytałem już Croberta powieść czytam też i twoją i widze ile miejsc w 2008 r.nie zobaczyłem, dzieki za pokazanie fantastycznych fotek są super i miło sobie przypomnieć miejsca w ktòrych się przebywało,czy koło Skalinady jest jeszcze Spa z Wigwamem niby Indiańskim ? Napewno tam jeszcze pojade,po takich zachetach może na kemp.
ps. jak masz wiecej fotek z kempingu to byś pokazał jak on wygląda.

Przyznam, że gdzieś widziałem napis SPA i chyba koło Skalinady, natomiast wigwamu nie kojarzę.

Zdjęć z kampingu nie mam zbyt dużo, ale podsyłam link do postu sprzed kilku lat, dzięki któremu znalazłem ten kamping: sladenovici-t14888-45.html#p236421.
Zmieniło się niewiele, tylko na zejściu do morza jest teraz betonowa dróżka.

Dzięki za link, dalszy ciąg relacji super będę ją śledził :papa:
A te wigwamy wyglądały tak : (pogoda pod koniec urlopu się popsuła )
[urlObrazek][/url]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 13.09.2012 12:07

Fajnych masz synów, starszy to dla mnie mistrz świata. To, że wszedł to jedno, ale to że CHCIAŁ to super.
Piękne widoki.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 13.09.2012 12:18

Starszy szczególnie to prawdziwy klon taty.. :) Nawet w okularach się nie ukryje ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2012 12:22

Schodzimy piętro niżej. Jest tutaj kawiarnia i ogólnodostępne toalety. Zastrzeżono jednak, że woda w kranie nie jest zdatna do picia, szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie piłem wody w kiblu...

Obrazek

Gdzieś, kiedyś już pojawiło się u mnie takie zdjęcie. Pociechy miały wtedy ponad rok mniej doświadczenia.

Obrazek

Pozwolę sobie teraz wygłosić własną opinię, otóż widok ze Spanjoli na Hvar jest o wiele ładniejszy niż na Dubrovnik.

Obrazek

Obrazek

Powiało Wielkim Światem :)

Obrazek

Tłoku w kawiarni i na twierdzy jak widać nie było. Nie dziwię się, ten dzień był wyjątkowo gorący.

Obrazek

Zejdźmy jeszcze do aresztu...

Obrazek

Wygodnie to oni tutaj nie mieli, ale jakie widoki!

Obrazek

Wygląd tego miejsca podziałał motywująco w kwestii samodzielnego i sprawnego wyjścia po stromych schodach i to bez zbędnego narzekania.

Obrazek

Można by tak siedzieć i robić zdjęcia...O! Na przykład wieczorem! Niestety wakacje z dziećmi mają swoje prawa i ograniczenia. Właśnie ostatnio zdaliśmy sobie sprawę, że poza miasteczkiem Omis żadnego z odwiedzonych przez te lata miejsc nie widzieliśmy w oświetleniu wieczornym.

Obrazek

Powoli opuszczamy Spanjolę. Kilka chwil poświęcimy jeszcze na pobieżny spacer po miasteczku.

c.d.n.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2012 12:32

Aldonka napisał(a):Fajnych masz synów, starszy to dla mnie mistrz świata. To, że wszedł to jedno, ale to że CHCIAŁ to super.

Gdyby tak jeszcze chciał z podobną werwą robić szkolne zadania domowe... :lol:

razpol napisał(a):Starszy szczególnie to prawdziwy klon taty.. :) Nawet w okularach się nie ukryje ;)

Taaa... ciekawe co z niego wyrośnie... :wink:

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2012 13:47

Jeszcze kilka zapowiadanych zdjęć z miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chłopaki marzą o krótkim rejsie choćby taką łodzią... :)

Obrazek

Spanjola z rivy.

Obrazek

Najstarszy teatr ludowy w Europie. To na jego tarasie Pan Robert Makłowicz gotował miejscowe "specjalitety".

Obrazek

Dokładnie na tej skromnej "balustradzie"...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W rzeczywistości wieża stoi pionowo...

Obrazek

Jeszcze obowiązkowe lody i obowiązkowa "ledena kawa" (chyba najlepsza z tej niezliczonej ilości wypitych w tym roku) i wracamy na parking.
Bardzo podobają mi się te domki na wzgórzu. Ba! Żona pyta mnie ni stąd ni zowąd, czy nie wiem, ile za swój dom na Peljescu zapłacił Robert Makłowicz... :lol:

Obrazek

Podsumowanie? No cóż... zobaczyć miasto Hvar na prawdę warto, a nawet trzeba. Szczególnie z góry. Hmmm z lotu ptaka, to byłoby dopiero coś! Sama atmosfera natomiast niekoniecznie mi odpowiada, choć i tak mniejsze tutaj zamieszanie niż w Dubrovniku czy Splicie, ale to oczywiście moja subiektywna ocena.

Do Stari Grad ruszamy tak zwaną starą drogą przez Brusje, ale to już w następnym odcinku.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.09.2012 14:53

Interseal napisał(a):Podsumowanie? No cóż... zobaczyć miasto Hvar na prawdę warto, a nawet trzeba. Szczególnie z góry. Hmmm z lotu ptaka, to byłoby dopiero coś! Sama atmosfera natomiast niekoniecznie mi odpowiada, choć i tak mniejsze tutaj zamieszanie niż w Dubrovniku czy Splicie, ale to oczywiście moja subiektywna ocena.

Pełna zgoda! Hvar jest piękny (zwłaszcza z góry), ale trochę zbyt napuszony, snobistyczny, no i przede wszystkim jest tam bardzo drogo.

Zdjęcia ze Spanjoli macie przepiękne :D U nas w pokoju wisi m.in. właśnie widoczek z hvarskiej twierdzy :) Ten widok na pewno można uznać za jeden z chorwackich Top 10.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2012 16:26

maslinka napisał(a):Pełna zgoda! Hvar jest piękny (zwłaszcza z góry), ale trochę zbyt napuszony, snobistyczny, no i przede wszystkim jest tam bardzo drogo.

Prawie pełna zgoda, gdyż o ile snobizm i wysokie ceny mogłem naocznie zobaczyć, to z napuszeniem mam trochę kłopot :wink:

maslinka napisał(a):Zdjęcia ze Spanjoli macie przepiękne :D U nas w pokoju wisi m.in. właśnie widoczek z hvarskiej twierdzy :) Ten widok na pewno można uznać za jeden z chorwackich Top 10.

Teraz uświadomiłem sobie, że u nas w mieszkaniu nigdzie nie uświadczy się żadnego chorwackiego obrazka...

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2012 17:16

Wyjazd z Hvaru tak zwaną "starą drogą" jest rzeczywiście ciekawy i malowniczy.
Systematycznie nabieramy wysokości, by zatrzymać się przed Brusje i podziwiać widoki w kierunku na Brac.

Obrazek

Brac, który gdyby nie ciemne pręgi porastających południowe stoki drzew i krzewów, niewiele różniłby się od Pagu. Zastanawiamy się, czy ten piaskowy kolor to wyschnięte i wypalone słońcem podszycie, czy tez jak w przypadku Pagu, są to gołe skały i kamienie?

Obrazek

Na wyspie Solta znów widać dziś szary pióropusz dymu.

Obrazek

Kolejny przystanek robimy już za Brusje. Jesteśmy teraz jeszcze wyżej i jeszcze lepiej widać.

Obrazek

Obrazek

Samego miasteczka nie zwiedziliśmy. Ciekawe jak dużo straciliśmy? Jednak w towarzystwie "spieczonych" hvarskim słońcu, lekko już marudnych dzieciaków, odwiedzenie wszystkiego co wyglądało ciekawie nie było możliwe.

Pozostały więc widoki z drogi i najbliższego otoczenia samochodu.
Obrazek

Bol.

Obrazek

Zbiór lawendy. Niestety gałązki szybko tracą już aromatyczne końcówki, które rozsypane są po dzień dzisiejszy po zakamarkach samochodu.

Obrazek

Mimo usilnych prób pozbawienia miejscowości przez młodszą młodzież jej ładnej nazwy, tablica została nie ruszona.

Obrazek

Widać jak ludzie próbowali wydrzeć dla siebie każdy skrawek ziemi.
Obrazek

Obrazek

Półwysep Kabal z jednej strony

Obrazek

i kolejne parcele z drugiej...

Obrazek

Velo Grablje. Ponoć interesujące i klimatyczne miejsce...

Obrazek

Obrazek

Jakoś w tym miejscu przełamujemy spadek i rozpoczyna się długi zjazd w kierunku miasta Stari Grad.

Obrazek

Starigradski Zaljev
Obrazek

Selca

Obrazek

Kilka zakrętów, jeden dłuższy zjazd i przecinamy "nową drogę", którą dla tych około dwudziestu kilometrów widoków, krętej i ciekawie położonej trasy, można sobie odpuścić, jeżeli nigdzie się nie śpieszy.

W następnym odcinku krótką chwilę poświęcimy na Stari Grad.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 13.09.2012 19:46 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2012 18:31

Truchtem przez Stari Grad.
Nie była to długa wizyta, może był to błąd, jednak subiektywnie patrząc miasto nie zachwyciło.

Obrazek

Ciekawostką jest ten kanał.

Obrazek

Obrazek

Chyba najbardziej mi znany wcześniej ze zdjęć obiekt - budynek szkoły.

Obrazek

Obrazek

Tutaj skręcamy w kierunku głównego zabytku miasta. Zostawiamy za sobą kanał, który niezbyt ładnie pachnie delikatnie mówiąc, co oczywiście nie dziwi, ale w tak gorący dzień zaczyna mi przetykać zatoki.

Obrazek

Nie jestem zbyt na bieżąco z obecną sytuacją w Bijelo Dugme... ktoś podpowie? Bo że z Alenem to dobrze, ale czy z całą resztą?

Obrazek

Z lewej strony
Obrazek

Z prawej strony
Obrazek

kawałek frontu
Obrazek

Upał nie do zniesienia. Usiadłem sobie w cieniu na ławeczce konoby, której nazwy teraz zapomniałem... ale jest to miejsce gdzie Pan Robert Makłowicz przedstawiał miejscowe łakocie.
Reszta ekipy pogubiła się gdzieś wychodząc prawie poza miasto :)

Obrazek

Obrazek

Powrót i punkt obowiązkowy.

Obrazek

i jego patron

Obrazek

Zaszywamy się teraz w labiryncie wąskich uliczek, które są rzeczywiście urocze. Puste, ciche, bez witryn, kramów i pamiątek. Pamiątka sama w sobie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stari Grad nas nie rozczarował, ale też nie zachwycił. Gdybym posiadał jakąś jednostkę pływającą ciut większą od Hudsona, byłoby to idealne miejsce na wypady w niezliczone zatoczki na Kabalu.

Czas na obiad. W jednej z pizzerii zamawiam "frutti di mare". Ciasto takie jak lubię, podkład także, smak wyborny... ale tych frutti - jak zwykle... chcesz się ich najeść - nazbieraj sobie sam... ale to jeszcze nie w tym odcinku... :)

Wracamy. Tuż przed Pitve obrazek jak z "Policjantów z Miami" :wink: . Bardzo lubię taki luz, swobodę i wolność :lol:
Grupka cały czas trzymała się razem.

Obrazek

Podjechali pod tunel i przez moment chyba wahali się czy jechać dalej, gdyż usunęli się na pobocze i ustąpili miejsca innym, bardziej konwencjonalnie wyglądającym samochodom.

Obrazek

Na zielonym grupa zwartą kupą ruszyła do gardła tunelu. Nie widzieliśmy ich już po drugiej stronie.
Mam tylko nadzieję, że dziewczyny nie pospadały z samochodziku, zachłysnąwszy się piwnicznym powietrzem z wnętrza.

Tak zakończyliśmy atrakcję dnia czwartego.

Pozdrawiam.
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 13.09.2012 20:25

Witam.
Fajna relacja i dużo ciekawych zdjęć....
:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2012 21:07

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Witam.
Fajna relacja i dużo ciekawych zdjęć....
:papa:

Dzięki!

Pozdrawiam.
altezza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) altezza » 13.09.2012 23:56

Komentarz moderacji:
Treść posta zablokowana ze względu na problemy z prawami autorskimi do zdjęć użytkownika altezza.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 14.09.2012 06:00

Ach ten Hvar...objechaliśmy w 2011...ale z Twojej relacji widzę ze jeszcze troszkę do 'objechania' mi zostało...
Zdjęcia świetne a chłopaki... no cóz dziewczyny będą miały za kim biegać...

no i moja lawenda z Mali Rapak ciągle pachnie, siedzi w szafie i od czasu do czasu potrząsam woreczki i zapach się na całą sypialnię rozpościera...

Pozdrawiam cieplutko
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży