Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hrvatskie wino, rakija oliva...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 20.06.2011 19:28

Co sądzicie o domowych sprzedawcach win, oliwy...
Czy jest możliwe, że osoby które nie mają nic wspólnego z rolnictwem, w miejscowościach gdzie nigdzie nie widziałem plantacji winorośli mają domowe wino?
Albo oliwa? Wszędzie wokół zero drzew oliwnych a tu nagle gospodarz ma "świeżą domową oliwę z oliwek"?
Smakoszem nie jestem, ale te wino to wszędzie podobny ma smak.
Czy oni aby nie kupują hurtem wina w jakmiś kombinacie a potem naiwni turyści kupują te dobre "domowe" wino?
W dobie sklepów Lidl, Kaufland które są w HR nie problem kupić oliwę niewiadomo skąd, zmieszać z olejem rzepakowym i sprzedać naiwniakom 4xdrożej.
Osobiście nie mam przekonania do oryginalności takich produktów, zwłaszcza w kraju w którym są tysiące chętnych do zakupów.
Podobnie jest w PL
Nad morzem kupując sobie rybkę w smażalni jest ona raczej made in China niż made in Bałtyk.
Często jadąc ostatnio przez Polskę były przy drodze stragany z arbuzami, ale przecież w maju u nas arbuzów nie było! (Polskich)
W dobie globalizmu niczego nie można być pewnym, pamiętam opowieści znajomych-znajomych kiedy to kupowali w Berlinie zachodnim jajka w Aldiku, smarowali kupami ptaków(z Polski) i sprzedawali naiwnym Niemcom jako wiejskie-domowe z Polski :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2011 21:47

Odpowiem Ci na przykładzie, ludzi u których mieszkałem we wrześniu tamtego roku. Było to w Primośten. Gospodarze mają dom w tym miasteczku i pole kempingowe gdzieś na zadupiu. A obok tego pola mają swoje plantacje oliwek i winorośli. Byłem tam we wrześniu i akurat widziałem jak maszyna do oddzielania owoców winogrona od gałązek wędrowała od sąsiada do sąsiada. I każdy robił swoje wino, pomagając przy tym sąsiadowi. Oliwę też mieli swoją, a starymi gałęziami z drzew oliwnych (na których jest mniej owoców i dlatego je wycinają) opalali piec w którym gospodyni przyrządzała rybę i jagnięcinę dla turystów. Jeśli się zastanawiasz dlaczego nie sadzą tego wszystkiego pod domem, to odpowiedz jest prosta. Buraki z polski i z innych krajów by im to zeżarły. Taki jeden co obok mnie mieszkał, i nie jakiś biedak (patrząc po aucie, które u nas jest wyznacznikiem majętności) o pokoje się targował bardzo długo, a na winogrona chodził na kradzione. I jeszcze mi się chwalił, że po co na rynku kupować, jak tam takie smaczne rosną. Ja się o pokoje nie targowałem i może dlatego wino, oliwa i winogrona przyszły do mnie same, tzn na nogach gospodyni. To, że nad polskim morzem nie ma dobrej i taniej ryby to też nie prawda. Jeśli chcesz to wypłyń czasem tak jak robi to mój brat razem z rybakami kutrem w morze. Jak Cię wybuja i wywieje to i ryba będzie bardziej smakowała. A jak czegoś nie wiesz to się zapytaj po prostu gospodarza, jak, skąd i kiedy a nie snujesz jakieś morskie opowieści :)

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone