Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hrady, zámky i věže czyli majówka 2018

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.05.2018 12:33

Popatrzę i ja co tam ciekawego u naszych południowych sąsiadów :D
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.05.2018 12:46

beatabm napisał(a):Popatrzę i ja co tam ciekawego u naszych południowych sąsiadów :D

Może nie było żeglowania ale małą wodniacką przygodę mieliśmy ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.05.2018 12:58

mchrob napisał(a):
beatabm napisał(a):Popatrzę i ja co tam ciekawego u naszych południowych sąsiadów :D

Może nie było żeglowania ale małą wodniacką przygodę mieliśmy ;)

Ale jakiś maszt od żaglóweczki na zdjęciu widziałam :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.05.2018 18:47

Zaglądam z przyjemnością :D .
Wizytę w tej części Czech obiecuję sobie od dawna.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.05.2018 21:48

marze_na napisał(a):Zaglądam z przyjemnością :D .
Wizytę w tej części Czech obiecuję sobie od dawna.

Naprawdę warto spełnić obietnicę. Mam nadzieję, że dodatkowo zachęcę Cię moją relacją.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.05.2018 21:54

mchrob napisał(a):Mam nadzieję, że dodatkowo zachęcę Cię moją relacją.

A to akurat bardzo prawdopodobne :D . Popełniłam już parę wyjazdów pod wpływem forumowych relacji :mrgreen: .
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.05.2018 22:58

Dzień 3 - 30.04.2018 (poniedziałek)

Prognozy pogody na dzisiejszy dzień wskazują, że nadchodzi ochłodzenie i spodziewać można się deszczu. A my w planach mamy odwiedzić dwa najbardziej znane miejsca południowych Czech. Na szczęście pogoda tylko postraszyła chmurami ale później wypogodziło się i zrobiło się gorąco.

No to gdzie jedziemy? Miasto Budweisera - České Budějovice

To duże miasto jak na skalę Czech - około 100 tyś. mieszkańców, jest stolicą kraju południowoczeskiego (województwo).
A znane najbardziej z browaru warzącego Budweisera i fabryki znanej marki ołówków Koh-I-Noor.
Mnie zaś miasto kojarzyć zawsze będzie się z najsłynniejszym czeskim żołnierzem ;) nazywał się on Josef Švejk. Dostał on powołanie do 91 pułku piechoty w Czeskich Budziejowicach właśnie i tam też wyruszył ze swojej Pragi.

No dobrze to teraz trochę zdjęć ;)
Jesteśmy na rynku, oczywiście jak wszędzie tutaj ruch samochodowy i parkingi na rynku to normalka.

c1.jpg
Piękny ratusz z XVIII wieku

c2.jpg
Fontanna Samsona

c3.jpg
Kierujemy się w stronę katedry Św. Mikołaja

W bielsku też mamy katedrę Św. Mikołaja ;)

c4.jpg
A przy katedrze piękna wolnostojąca dzwonnica - Černá věž

Chyba ją za bardzo odnowili bo niespecjalnie jest czarna ;) ale ma za to 72 m i zamierzamy zobaczyć czy to dużo.

c4a.jpg
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.05.2018 23:25

Po kilku minutach wspinaczki.

c5.jpg
Rynek z góry

c6.jpg
Dach katedry i widok poza stare miasto

Schodzimy na dół i idziemy na kawę.
Po drodze rzut oka na klasztor dominikański i jego Bílá věž.

c7.jpg
Bílá věž

Zapuszczamy się w okoliczne ulice, spacerujemy chwilkę a potem wracamy na parking.
c8.jpg

c9.jpg

Jedziemy na południe ku słońcu i kolejnej atrakcji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2018 07:45

mchrob napisał(a):Dzień 3 - 30.04.2018 (poniedziałek)

Chyba ją za bardzo odnowili bo niespecjalnie jest czarna ;) ale ma za to 72 m i zamierzamy zobaczyć czy to dużo.

c4a.jpg

Historia mówi, że dostała takie imię ze względu na pożar kościoła obok, z którego to dym osmalił wieżę ;) Legenda głosi też, że na dzwonach siedzą kościotrupy, które mogą zobaczyć tylko dzieci ;)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 17.05.2018 08:05

Pääkäyttäjä napisał(a):
mchrob napisał(a):Dzień 3 - 30.04.2018 (poniedziałek)

c4a.jpg

Historia mówi, że dostała takie imię ze względu na pożar kościoła obok, z którego to dym osmalił wieżę ;) Legenda głosi też, że na dzwonach siedzą kościotrupy, które mogą zobaczyć tylko dzieci ;)

Kurcze, to teraz rozumiem dlaczego jeden z moich synów nie chciał wejść na tą wieżę (naprawdę wystraszył się podczas wchodzenia i zawrócił na dół) 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2018 08:14

8O
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 17.05.2018 09:28

Pääkäyttäjä napisał(a):8O

Ale tak na serio to chyba wystraszył się wysokich i stromych schodów (mam taką nadzieję ;))
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.05.2018 09:29

mchrob napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):8O

Ale tak na serio to chyba wystraszył się wysokich i stromych schodów (mam taką nadzieję ;))

No nie wiem..... 8O 8O :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2018 11:35

Ja bym się nie przyznał nikomu, że widziałem kościstego huśtającego się na dzwonie :mrgreen:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 17.05.2018 22:29

O ile większość naszej majówki spędziliśmy na ścieżkach niekrzyżujących się z trasami masowej turystyki, to w tym miejscu nie dało się tego uniknąć. Bo właśnie dojechaliśmy do perły wśród zabytkowych miast czeskich.
To oczywiście Český Krumlov.
Miasto założone u podnóża XIII wiecznego zamku broniącego brodu nad Wełtawą która tutaj wije się wokół okolicznych wzgórz.
Nazwa pochodzi od niemieckiego Krumme Aue (krzywe łąki). Największy rozkwit miasta przypadło za panowania w nim rodu Rožmberków, XII-XVI, później od XVII w. był własnością rodów Eggenberków i Schwarzenbergów.
Wiek XVII był tragiczny dla historii Czech, przegrana bitwa na Białej Górze w 1620 skończyła się masowymi egzekucjami czeskej szlachty i konfliskatami ich majątków. Majątki czeskiej szlachty zostały rozdane rodom popierającym Habsburgów. Od tego czasu na ziemiach czeskich panowały arystokratyczne rody Trautmannsdorfów, Schwarzenbergów, Liechtensteinów i Eggenbergów a język czeski praktycznie był używany wśród niewykształconych chłopów.

Dobrze, to teraz trochę naszych zdjęć z tego pięknego miasta.
Dojazd do miasta bezproblemowy, w pobliżu centrum duże i niedrogie parkingi z informacjami o ich zajętości. Ogólnie miasto nie jest duże, wszędzie jest blisko. Ponieważ zaparkowaliśmy na północnym krańcu najbliżej mamy do Krumlowskiego zamku.
Zamek ogromny, drugi po praskim w Czechach

c10.jpg

c11.jpg

Niestety na teren zamku zakaz wejścia z pieskami więc wchodzimy w okrojonym składzie
c12.jpg

Widziałem że z góry będą fajne widoki, więc kupujemy bilety na wieżę i wychodzimy.

c13.jpg

c14.jpg

Bardzo popularne są w okolicy spływy kajakowe i pontonowe po zakręconej Wełtawie

c15.jpg

Tu widać fajną skarpę którą mijaliśmy na wjeździe do miasta.

c16.jpg

Porośnięta pięknie rozkwitłymi krzewami bzów. W ogóle podczas całej tej majówki zachwycaliśmy się kwitnącymi bzami, widać ich naprawdę dużo wzdłuż czeskich dróg.

c17.jpg

A tu już zamek w pełnej krasie.

c18.jpg

c19.jpg

Chłopaki też zachwyceni widokami ;)

c20.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko