Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hrady, zámky i věže czyli majówka 2018

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 14.05.2018 22:34

Zámek Orlík zbudowany w XIV zamek królewski, później wielokrotnie przebudowywany, ostateczne w XIX w przez Schwarzenbergerów (właścicieli między innymi też Krumlowa do którego wkrótce się wybierzemy).

Widok z góry

orlik.jpg

A tak wyglądał gdy nie było jeszcze zalewu.

orlik old.jpg

Z lądu prezentuje się równie dobrze.

b18.jpg

b19.jpg

b20.jpg

Widok w dół rzeki. 70 km do Pragi.
b21.jpg

Jest straszny upał, 30 stopni w kwietniu nie jest normalne. Lola też ma dość tego słońca ;)

b22.jpg

My też odpoczywamy chwilę, kupujemy coś do jedzenia i picia, wsiadamy z powrotem na statek i wracamy do Zvikova.

Przed nami jeszcze jedno miejsce które dzisiaj odwiedzimy. Idziemy na parking po auto i ruszamy.
Ostatnio edytowano 16.05.2018 07:58 przez mchrob, łącznie edytowano 1 raz
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 14.05.2018 22:56

Fajna majówka i super zdjęcia.
A piesek to już perełka. My również z pieskiem podróżujemy w pierwszy wyjazd wybrała się z nami do Wilna :D
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 14.05.2018 23:05

21monika napisał(a):Fajna majówka i super zdjęcia.
A piesek to już perełka. My również z pieskiem podróżujemy w pierwszy wyjazd wybrała się z nami do Wilna :D

Dziękuję bardzo, w imieniu Loli również ;)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 14.05.2018 23:09

maxredaktor napisał(a):Ja także śledzę Twoją relację. :)

Obiecuję kolejne odcinki.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.05.2018 20:44

Uwielbiam Czechy i często tam bywam. Kilka miejsc odwiedzonych przez Ciebie również zwiedziłam. Z przyjemnością śledzę relację i czekam na więcej :)

Pozdrawiam :papa:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 15.05.2018 21:16

Zostawiłem was na parkingu pod Hradem Zvikov.
Mam jeszcze plan odwiedzić jedno miejsce dzisiejszego dnia. Rano jak jechaliśmy, przejeżdżaliśmy obok niego teraz zatrzymamy się tam na chwilę.

Celem jest Tábor, miasto husyckie. Założone przez husytów w miejscu istniejącej osady Hradiste w XV w. i będące ich nieformalną stolicą w okresie wojen husyckich. Ogólnie XV wiek na terenie Czech to bardzo ciekawy historycznie okres (dla ówczesnych mieszkańców może już nie tak ciekawy ;))

b23.jpg

Na rynku stoi pomnik Jana Žižki, przywódcy husytów, świetnego dowódcy (nie został pokonany w żadnej bitwie) i czeskiego bohatera narodowego. Przez polaków znany z udziału w bitwie pod Grunwaldem.
b24.jpg

Tu przedstawiony przez Matejkę (w centrum fragmentu obrazu).

zizka.JPG

Podobno to pod Grunwaldem stracił oko. Z ciekawostek to po jego śmierci w 1424 na jego polecenie zdjęto z jego ciała skórę, wyprawiono i zrobiono z niej bęben który stał się talizmanem dla jego najwierniejszych żołnierzy.

b25.jpg

b26.jpg

b27.jpg

Podczas spaceru zauważyłem że ktoś postanowił trochę upiększyć miejscowe kubły na śmieci.

b28.jpg

b29.jpg

Jesteśmy w Taborze z godzinkę, spacerujemy po centrum miasta a potem zbieramy się do naszego czeskiego domu.

Tu trasa dzisiejszego dnia, kropkami zaznaczyłem szlak naszego "spływu".

mapa2.JPG

Po powrocie nabraliśmy jeszcze ochotę na mały spacerek po "naszym" mieście czyli po Jindřichův Hradec (nie wiem jak to po polsku odmieniać)

b30.jpg

b31.jpg

b32.jpg

b33.jpg

b34.jpg

b35.jpg

Po spacerku czas na zasłużony odpoczynek, jutro kolejny bardzo intensywny dzień.
Ostatnio edytowano 16.05.2018 11:31 przez mchrob, łącznie edytowano 2 razy
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 15.05.2018 21:36

maslinka napisał(a):Uwielbiam Czechy i często tam bywam. Kilka miejsc odwiedzonych przez Ciebie również zwiedziłam. Z przyjemnością śledzę relację i czekam na więcej :)

Pozdrawiam :papa:

Dziękuje bardzo, będzie to dodatkowym dopingiem dla mnie. (Bo bardzo lubię Twoje relacje :smo: )
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 16.05.2018 07:25

Ekstra.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2018 07:27

Jako czechofil, sednu si a budu koukat, kde jsi to byl :mrgreen:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 16.05.2018 07:40

Też będę w wolnych chwilach zaglądał :) . Bardzo miła relacja :) .
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 16.05.2018 07:47

Czechy, jakich nie znałam. Zaznaczam obecność i budu sledovat :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 16.05.2018 08:01

mchrob napisał(a):Nie wiem czy ktoś czyta co piszę, ale nie zniechęcam się. Obiecałem sobie zrobić tą relację do końca.

Oczywiście, że czyta.
Dopiero zaczęłam, ale szybko nadrabiam zaległości. :)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.05.2018 09:39

KarKoz napisał(a):Ekstra.

Pääkäyttäjä napisał(a):Jako czechofil, sednu si a budu koukat, kde jsi to byl :mrgreen:

Nefer napisał(a):Też będę w wolnych chwilach zaglądał :) . Bardzo miła relacja :) .

Roxi napisał(a):
mchrob napisał(a):Nie wiem czy ktoś czyta co piszę, ale nie zniechęcam się. Obiecałem sobie zrobić tą relację do końca.

Oczywiście, że czyta.
Dopiero zaczęłam, ale szybko nadrabiam zaległości. :)

Bardzo miło będzie mi was tu gościć. :coool:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.05.2018 11:28

mchrob napisał(a):Tutaj powstanie moja pierwsza relacja na tym forum. Proszę o wyrozumiałość dla nowicjusza.

Melduję, że czytam i lukam :wink:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.05.2018 11:30

Janusz Bajcer napisał(a):
mchrob napisał(a):Tutaj powstanie moja pierwsza relacja na tym forum. Proszę o wyrozumiałość dla nowicjusza.

Melduję, że czytam i lukam :wink:

No teraz to się będę musiał starać :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Hrady, zámky i věže czyli majówka 2018 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone