napisał(a) mchrob » 15.05.2018 21:16
Zostawiłem was na parkingu pod Hradem Zvikov.
Mam jeszcze plan odwiedzić jedno miejsce dzisiejszego dnia. Rano jak jechaliśmy, przejeżdżaliśmy obok niego teraz zatrzymamy się tam na chwilę.
Celem jest
Tábor, miasto husyckie. Założone przez husytów w miejscu istniejącej osady Hradiste w XV w. i będące ich nieformalną stolicą w okresie wojen husyckich. Ogólnie XV wiek na terenie Czech to bardzo ciekawy historycznie okres (dla ówczesnych mieszkańców może już nie tak ciekawy
)
Na rynku stoi pomnik Jana Žižki, przywódcy husytów, świetnego dowódcy (nie został pokonany w żadnej bitwie) i czeskiego bohatera narodowego. Przez polaków znany z udziału w bitwie pod Grunwaldem.
Tu przedstawiony przez Matejkę (w centrum fragmentu obrazu).
Podobno to pod Grunwaldem stracił oko. Z ciekawostek to po jego śmierci w 1424 na jego polecenie zdjęto z jego ciała skórę, wyprawiono i zrobiono z niej bęben który stał się talizmanem dla jego najwierniejszych żołnierzy.
Podczas spaceru zauważyłem że ktoś postanowił trochę upiększyć miejscowe kubły na śmieci.
Jesteśmy w Taborze z godzinkę, spacerujemy po centrum miasta a potem zbieramy się do naszego czeskiego domu.
Tu trasa dzisiejszego dnia, kropkami zaznaczyłem szlak naszego "spływu".
Po powrocie nabraliśmy jeszcze ochotę na mały spacerek po "naszym" mieście czyli po Jindřichův Hradec (nie wiem jak to po polsku odmieniać)
Po spacerku czas na zasłużony odpoczynek, jutro kolejny bardzo intensywny dzień.
Ostatnio edytowano 16.05.2018 11:31 przez
mchrob, łącznie edytowano 2 razy