maslinka napisał(a):Malbork - super!
Byłam jako siedemnastolatka, chętnie bym sobie odświeżyła
Polecam - świetne miejsce!
maslinka napisał(a):Malbork - super!
Byłam jako siedemnastolatka, chętnie bym sobie odświeżyła
"pavlo"]Dzień dobry Chwilkę mnie nie było, no ale jak tu być jak na skroniach ma się 39,8 gorączki.
Malbork zwiedzałem dwa lata temu. Wspaniałe miejsce i niesamowita budowla z ciekawą techniką.
Ogrzewanie podłogowe, o którym wspomniałaś jest opisane szerzej tutaj:https://zamek.malbork.pl/wnetrze/sredniowieczny-system-grzewczy-zamku-malborskiego/
Ciekaw jestem jakich technik obliczeniowych użyli przy konstruowaniu tego projektu. No bo sprawa poważna, żeby biesiadników;
-nie zaczadzić
-nie upiec
-nie uwędzić
-nie okopcić zbytnio
Sprawa o tyle trudna, że komunikacja salonu z kotłownią była pewnie taka: łon łonemu...łon łonemu... łon łonemu.... łon do ognia
piotrf napisał(a):Pierwszy raz byłem w Malborku jako nastolatek , wtedy nie wszystkie sale były dostępne do zwiedzania , trwał remont , potem jako dwudziestolatek , jeszcze później w 1995 , albo 1996 , z Córciami ( na dziedzińcu stały niemieckie transportery i motocykle , wszędzie pełno było flag ze swastykami , żołnierzy i filmowców - kręcili "Króla Olch" ) , a ostatnio w 2020 roku . Przy okazji Wielkiej Pętli Żuławskiej sprawdzimy co tam się zmieniło , myślę że wzrośnie opłata za cumowanie
Pozdrawiam
Piotr
piotrf napisał(a):Super miejsce noclegowe , widokowe , a poza tym dostęp do wody , toalety za bardzo rozsądną cenę
Pozdrawiam
Piotr
"wiola2012"]Jako miłośniczka sienkiewiczowskich powieści musiałam zwiedzić zamek w Malborku. Nie wiem czego oczekiwałam, może jakiejś wyjątkowej atmosfery . Nie odnalazłam jej, ale i tak zamek wart jest odwiedzenia - definitywnie .
Powtórzę się, fajny rejs
pomorzanka zachodnia napisał(a):Wspaniale pokazujesz zamek. Ja byłam dawno temu, pod koniec podstawówki i najlepiej zapamiętałam jak działały toalety.