mchrob napisał(a):Muszę się przyznać że ten spokój na tej rzece bardziej do mnie przemawia, niż to co pokazywałaś wcześniej na Mazurach.
Przypomniałaś mi że już kiedyś marzyłem o takiej podróży. Ciekawe czy bym sobie poradził z takim hausboatem?
Za takie śluzowanie coś płaciliście?
Jestem przekonany , że poradzisz sobie z tego typu jednostką
, a co do opłat - w 2022 roku opłaty były zniesione , w ubiegłym roku obowiązywały oficjalnie :
Stawki należności za korzystanie ze śródlądowych dróg wodnych w 2023 rokuw którym pkt. 4) korzystanie ze śluz lub pochylni za jedno przejście przez śluzę lub pochylnię:
a) statku, zestawu pchanego lub zestawu holowanego, barki, tratwy, holownika i pchacza (niewchodzących w skład zestawu), statku pasażerskiego lub wycieczkowego, urządzenia pływającego przeznaczonego lub używanego do wykonywania prac technicznych, utrzymania szlaków żeglugowych lub eksploatacji złóż kruszyw oraz obiektu pływającego o długości powyżej 20 m, za każdą wymienioną jednostkę pływającą:
- w godzinach od 7:00 do 19:00 wynosi 17,86 zł,
- w godzinach od 19:00 do 7:00 wynosi 18,75 zł,
b) statku przeznaczonego do uprawiania sportu lub rekreacji oraz innych małych statków (statków do 15 ton nośności lub służących do przewozu nie więcej niż 12 pasażerów), za każdy statek:
- w godzinach od 7:00 do 19:00 wynosi 8,20 zł,
- w godzinach od 19:00 do 7:00 wynosi 16,60 zł,
c) kajaka lub łodzi wiosłowej, za każdy kajak lub łódź wiosłową:
- w godzinach od 7:00 do 19:00 wynosi 4,70 zł,
- w godzinach od 19:00 do 7:00 wynosi 9,50 zł. ( ciekawe czy coś się zmieni w tym zakresie . . .
)
Ale dokładniejsze dane znajdziesz u Autorki
Pozdrawiam
Piotr