Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hotel "Etap" w Wiedniu - proszę o pomoc.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lukoran
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukoran » 04.07.2006 07:16

W tym roku jadąc do Chorwacji zatrzymam sie na jedną noc w hotelu "Etap" w Wiedniu. Już sobie zarezerwowałem tam miejsce jednak moja niemczyzna nie pozwala mi na dobre zrozumienie jakie w tym hotelu panują zwyczaje. Nie bardzo wiem kiedy zaczyna się tam doba hotelowa a kiedy kończy. Jak i komu się tam płaci ? Czy jest tam całodobowa recepcja z recepcjonistą ? Co z parkingiem ? Proszę o pomoc.
Do Wiednia planuję dojechać około 11.00 a wyjechać chciałbym na drugi dzień około 8.00.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 04.07.2006 09:12

lukoran napisał(a):W tym roku jadąc do Chorwacji zatrzymam sie na jedną noc w hotelu "Etap" w Wiedniu. Już sobie zarezerwowałem tam miejsce jednak moja niemczyzna nie pozwala mi na dobre zrozumienie jakie w tym hotelu panują zwyczaje. Nie bardzo wiem kiedy zaczyna się tam doba hotelowa a kiedy kończy. Jak i komu się tam płaci ? Czy jest tam całodobowa recepcja z recepcjonistą ? Co z parkingiem ? Proszę o pomoc.
Do Wiednia planuję dojechać około 11.00 a wyjechać chciałbym na drugi dzień około 8.00.

Witam, tu jest co prawda o Formule 1 ale zasada działania tych hoteli jest praktycznie taka sama
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=40849962

I może jeszcze to o Etapie :
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=43080485

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=11572

Ja miałam ten wiedeński Etap w planach, ale w końcu zdecydowałam się na Oekotel. Na stronie Etapu jak wół piszą, że cena 41 EUR, a kiedy wypełniam frmularz, jest już 51. Do tej pory nie były pobierane dopłaty za rezerwację internetową, więc nie wiem co to za akcje.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 04.07.2006 09:14

Sorki ale linki powyżej trochę się popsuły, więc sobie je poskładaj ;)

I jeszcze jeden :
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=11508934
lukoran
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukoran » 04.07.2006 11:30

Corrina niewiele znalazłem w tych linkach i nadal nie mam odpowiedzi na moje pytania. Czy ty bywałaś w Etapach? Poprostu opisz mi to. Z góry dziękuję.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 04.07.2006 12:39

lukoran napisał(a):W tym roku jadąc do Chorwacji zatrzymam sie na jedną noc w hotelu "Etap" w Wiedniu. Już sobie zarezerwowałem tam miejsce jednak moja niemczyzna nie pozwala mi na dobre zrozumienie jakie w tym hotelu panują zwyczaje. Nie bardzo wiem kiedy zaczyna się tam doba hotelowa a kiedy kończy. Jak i komu się tam płaci ? Czy jest tam całodobowa recepcja z recepcjonistą ? Co z parkingiem ? Proszę o pomoc.

Niedokładnie czytałeś chyba podane linki ;) Opisane były hotele Formule 1 a to jest dokładnie to samo tylko o klasę niżej, ta sama sieć hoteli.

W skrócie :
1) recepcja jest ale czynna wyłącznie w określonych godzinach (w zależności od hotelu) - są to na ogół 2 godziny rano (7:00- 9:00) i około 2-3 godzin po południu, na ogół 17:00 - 19:00.

2) Po zamknięciu recpcji do hotelu możesz się dostać wyłącznie przy pomocy karty kredytowej (jeśli przyjedziesz w innych godzinach niż otwarta recepcja). Zaraz przy wejściu jest taka maszyna przypominająca bankomat. Tam wkładasz kartę kredytową (nie płatniczą płaską tylko wypukłą) i wybierasz język, może jeśli nie znasz niemieckiego, będzie Ci łatwiej z angielskim. Polskiego raczej nie ma, nie spotkałam się nigdzie. Potem już maszyna sama Cię pokieruje. Czy rezerwując pokój przez net dostałeś jakiś numer 6 cyfrowego (lub jakiegokolwiek kodu / numeru rezerwacji ? On też będzie potrzebny przy tym automatycznym "check in".
Dostaniesz albo od recepcjonisty albo od maszyny numer 6 cyfrowego kodu zamiast klucza i zawsze tym kodem otwierasz drzwi od pokoju oraz hotelu. Dobrze go sobie zapisać w bezpiecznym miejcu, kilkukrotna pomyłka nie blokuje na szczęście wejścia do pokoju ale lepiej go nie zapominać.

3) Parking jest (niestrzeżony).

4) Doba hotelowa zapewne zaczyna się tak jak powszechnie we wszystkich hotelach, czyli o 12:00, ale głowy nie dam, bo zawsze przyjeżdżałam wieczorem. kończy się chyba o 10:00. Zorientować się mozna po tym, że nie możesz już wejść do pokoju na swój kod (kod dezaktywuje się, możesz oczywiście jeszcze trochę pozostać w pokoju ale z korytarza już nie wejdziesz.

5) Płatność może być w recepcji, jeśi zgłosisz się do check in w czasie jej pracy (może być gotówką lub kartą) lub jeśli przez maszynę - odpowiednia kwota zostanie ściągnięta z karty.

Czy przybliżyłam Ci już teraz nieco temat ? :)

PS to tylko brzmi tak skomplikowanie, na miejscu na pewno się ze wszystkim zorientujesz.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.07.2006 16:15

Dodam tylko parę uściśleń do tego co napisała corrina
1.Recepcja w austriackich Etapach otwarta jest 6.30-11 rano i 17-22 wieczorem (w niedziele i publiczne święta 7-11 rano i wieczorem j.w.).
2. Płacenie - w Austii nie akceptują Visy electron!, poza tym cash, czeki, karty kradytowe.
3. Parking - trzeba skontaktować się z hotelem żeby upewnić się czy mają parking.
To informacje ze strony internetowej Etapu

W jaki sposób rezerwowałeś nocleg?
lukoran
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukoran » 05.07.2006 06:20

No i mam problem.Nie mam karty kredytowej a tylko zwykłą płatniczą Visa Electron.Mało tego załatwiając pokój internetowo pytali mnie o numer karty kredytowej a ja im podałem numer mojej kart płatniczej. Boję się, że gdy nawet pobiorę ze swojego banku kartę kredytową to nie będzie ona odczytywana na "bramkach" w tym hotelu Etap - karta kredytowa będzie przecież miała inny numer niż płatnicza. Rejestrując się internetowo nadali mi mój numer. A może wystarczy tylko wystukać ten numer na bramkach i po problemie? Pomóżcie !!!!
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 05.07.2006 09:09

Ja pisałam na podstawie niemieckich Etapów, więc nie znam zwyczajów w Austrii :(

Lukoran, a może lepiej zrób rezerwację w Oekotelu ? Ja wahałam się pomiędzy Etapem i Oekotelem i wybrałam w końcu ten drugi. żadnych kart nie potrzeba, płaci się tylko w gotówce w recepcji czynnej cały czas, jest śniadanie w cenie, która raptem o 1 EUR wyższa niż Etap (bez śniadania). Zadzwonili do mnie tego samego dnia, potwierdzili rezerwację i zapraszają serdecznie. Taką obsługę lubię :)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.07.2006 16:25

lukoran napisał(a):No i mam problem.Nie mam karty kredytowej a tylko zwykłą płatniczą Visa Electron.Mało tego załatwiając pokój internetowo pytali mnie o numer karty kredytowej a ja im podałem numer mojej kart płatniczej. Boję się, że gdy nawet pobiorę ze swojego banku kartę kredytową to nie będzie ona odczytywana na "bramkach" w tym hotelu Etap - karta kredytowa będzie przecież miała inny numer niż płatnicza. Rejestrując się internetowo nadali mi mój numer. A może wystarczy tylko wystukać ten numer na bramkach i po problemie? Pomóżcie !!!!

A może spróbuj zdążyć przed zamknięciem recepcji?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.07.2006 16:25

lukoran napisał(a):No i mam problem.Nie mam karty kredytowej a tylko zwykłą płatniczą Visa Electron.Mało tego załatwiając pokój internetowo pytali mnie o numer karty kredytowej a ja im podałem numer mojej kart płatniczej. Boję się, że gdy nawet pobiorę ze swojego banku kartę kredytową to nie będzie ona odczytywana na "bramkach" w tym hotelu Etap - karta kredytowa będzie przecież miała inny numer niż płatnicza. Rejestrując się internetowo nadali mi mój numer. A może wystarczy tylko wystukać ten numer na bramkach i po problemie? Pomóżcie !!!!

A może spróbuj zdążyć przed zamknięciem recepcji?
lukoran
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukoran » 06.07.2006 19:48

I będę zmuszony tak zrobić.Z Bogatyni do Wiednia mam około 400 km - jak wyjadę o 4.00 to w Wiedniu powinienem być przed 10.00.Jak było w tym Etapie - opiszę po powrocie.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies