napisał(a) corrina » 04.07.2006 12:39
lukoran napisał(a):W tym roku jadąc do Chorwacji zatrzymam sie na jedną noc w hotelu "Etap" w Wiedniu. Już sobie zarezerwowałem tam miejsce jednak moja niemczyzna nie pozwala mi na dobre zrozumienie jakie w tym hotelu panują zwyczaje. Nie bardzo wiem kiedy zaczyna się tam doba hotelowa a kiedy kończy. Jak i komu się tam płaci ? Czy jest tam całodobowa recepcja z recepcjonistą ? Co z parkingiem ? Proszę o pomoc.
Do Wiednia planuję dojechać około 11.00 a wyjechać chciałbym na drugi dzień około 8.00.
Niedokładnie czytałeś chyba podane linki

Opisane były hotele Formule 1 a to jest dokładnie to samo tylko o klasę niżej, ta sama sieć hoteli.
W skrócie :
1) recepcja jest ale czynna wyłącznie w określonych godzinach (w zależności od hotelu) - są to na ogół 2 godziny rano (7:00- 9:00) i około 2-3 godzin po południu, na ogół 17:00 - 19:00.
2) Po zamknięciu recpcji do hotelu możesz się dostać wyłącznie przy pomocy karty kredytowej (jeśli przyjedziesz w innych godzinach niż otwarta recepcja). Zaraz przy wejściu jest taka maszyna przypominająca bankomat. Tam wkładasz kartę kredytową (nie płatniczą płaską tylko wypukłą) i wybierasz język, może jeśli nie znasz niemieckiego, będzie Ci łatwiej z angielskim. Polskiego raczej nie ma, nie spotkałam się nigdzie. Potem już maszyna sama Cię pokieruje. Czy rezerwując pokój przez net dostałeś jakiś numer 6 cyfrowego (lub jakiegokolwiek kodu / numeru rezerwacji ? On też będzie potrzebny przy tym automatycznym "check in".
Dostaniesz albo od recepcjonisty albo od maszyny numer 6 cyfrowego kodu zamiast klucza i zawsze tym kodem otwierasz drzwi od pokoju oraz hotelu. Dobrze go sobie zapisać w bezpiecznym miejcu, kilkukrotna pomyłka nie blokuje na szczęście wejścia do pokoju ale lepiej go nie zapominać.
3) Parking jest (niestrzeżony).
4) Doba hotelowa zapewne zaczyna się tak jak powszechnie we wszystkich hotelach, czyli o 12:00, ale głowy nie dam, bo zawsze przyjeżdżałam wieczorem. kończy się chyba o 10:00. Zorientować się mozna po tym, że nie możesz już wejść do pokoju na swój kod (kod dezaktywuje się, możesz oczywiście jeszcze trochę pozostać w pokoju ale z korytarza już nie wejdziesz.
5) Płatność może być w recepcji, jeśi zgłosisz się do check in w czasie jej pracy (może być gotówką lub kartą) lub jeśli przez maszynę - odpowiednia kwota zostanie ściągnięta z karty.
Czy przybliżyłam Ci już teraz nieco temat ?
PS to tylko brzmi tak skomplikowanie, na miejscu na pewno się ze wszystkim zorientujesz.