Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hola! W poszukiwaniu Chopinowego fortepianu-zimowa Majorka

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
tony montana
Weteran
Re: Hola! W poszukiwaniu Chopinowego fortepianu-zimowa Major

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.03.2025 13:08

Wracając spod latarni zatrzymujemy się na parkingu
Obrazek

i mamy ochotę zobaczyć słynną Cala Figuera, którą ładnie widać z serpentynowej drogi (nie mylić z tą Cala Figuera we wschodniej części wyspy)
Obrazek

Obrazek

Zejście przez krzaczory tutaj
Obrazek

Najpierw przez wysoką trawę tylko
Obrazek

Widać jeszcze łeb Młodego
Obrazek

Jest dość mokro, gdy tutaj pada nie wiem czy da się zejść, bo momentami jest bardzo stromo
Obrazek

Już bardzo blisko
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zatoczka jest urokliwa
Obrazek

Na górze zdjęcia - chłopaki skakali z tej skałki do morza
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ale trochę wodorostów jest - nie będę się kąpał
Obrazek

No ale przecież kąpałem się wcześniej - oto poszlaka
Obrazek

Obrazek

szerszy pogled
Obrazek

Formentor Peninsula
Obrazek

Odmawiam wchodzenia stromizną tak jak przyszliśmy - mówię - "musi tutaj być bardziej cywilizowana droga". No jest... taka szeroka ale ... tak jakby "odchodzi" od miejsca, w którym mamy auto na parkingu
Obrazek

Decydujemy się na karkołomne podejście przez totalnie stromą (i wysoką) górę.... łapiemy się dosłownie wszystkiego, wysokich i mocnych trwa, korzeni....
Obrazek

Mapka orientacyjna
Obrazek

Uff, w końcu gdzieś na drogę wyszliśmy.... musimy cofnąć się do parkingu
Obrazek

LOST (Zagubieni TV Series)
Obrazek

Częsty obrazek na Majorce
Obrazek

--
Potem jedziemy do Port de Alcudia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jemy dwie pizze, makaron Carbonara, dwa piwka i winko - 53 Euro, niedrogo jak na Majorkę.
Obrazek

Obrazek

W restauracji takie cuda
Obrazek

Zbliża się "ta" godzina
Obrazek

Ładnie tu
Obrazek

Na zachód słońca jedziemy do Alcudia
Obrazek

cdn
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.03.2025 13:15

Lazur się zgadza :serduszka:
Cena się zgadza :piwo:
Godzina się zgadza :proszedzieki:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.03.2025 18:17

majkik75 napisał(a):Lazur się zgadza :serduszka:

Pełna zgodność :spoko: i zaległości w relacji odrobione :D

Tony , Twoja posezonowa , zimowa Majorka bardzo interesująca , szczególnie pogoda w tym okresie na Balearach mnie kusi bardzo , bo pozwala na morskie kąpiele :tak:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.03.2025 08:24

Świetna lazurowa zatoczka, fajnie, że Wam się chciało zejść i nam pokazać.

Czasem w PL robimy również przecinki w górę, ale ta Wasza przecinka w nieznanym terenie to hardcore. Raz się zdecydowałem w Algarve wychodząc na sforę psów :roll:

Faktycznie jak Lost...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.03.2025 16:41

majkik75 napisał(a):Lazur się zgadza :serduszka:

Wszystko, krótko mówiąc, się zgadza :)

piotrf napisał(a):
Pełna zgodność :spoko: i zaległości w relacji odrobione :D

Tony , Twoja posezonowa , zimowa Majorka bardzo interesująca , szczególnie pogoda w tym okresie na Balearach mnie kusi bardzo , bo pozwala na morskie kąpiele :tak:

Pozdrawiam
Piotr

Nie ma szału, bo zawsze, gdy sprawdzałem to było 15-15,5 stopnia, ale ja tam wchodzę do wody już w takiej temperaturze, nie jest to długa kąpiel, ale zawsze orzeźwiająca :)

te kiero napisał(a):Świetna lazurowa zatoczka, fajnie, że Wam się chciało zejść i nam pokazać.

Czasem w PL robimy również przecinki w górę, ale ta Wasza przecinka w nieznanym terenie to hardcore. Raz się zdecydowałem w Algarve wychodząc na sforę psów :roll:

Faktycznie jak Lost...

Na szczęście my żadnych niebezpieczeństwo nie odnotowaliśmy - choć w ostatniej fazie rozdzieliliśmy się z Żoną (ja i Syn w lewo nieco, ona w prawo) i Żona napotkała wzmocnienie drogi w ostatniej fazie i musiała ostro się gimnastykować, aby wejść ;)

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.03.2025 17:07

Alcudia

Późnym popołudniem trafiamy do Alcudii. W mieście tym znajdziemy bardzo dużo darmowych parkingów, korzystamy z jednego z nich i idziemy na miasto
Obrazek

Ja od razu mówię, że skoro zachód słońca to chcę wejść na mury. Wejście jest darmowe, a prowadzi mnie taki gościu
Obrazek

No to idziemy - nie mogę się zdecydować czy nakładać kurtkę (trochę podwiewa) czy iść w samej bluzie
Obrazek

Tu widzimy jeden z darmowych parkingów Alcudii
Obrazek

i góry Półwyspu Formentor
Obrazek

Z murów zaglądamy prawie ludziom do okien, ale raczej się nie gapię, bo nie chc9ałbym aby mi ktoś coś takiego robił
Obrazek

Obrazek

Ta zabudowa to jak w mordę strzelił zabudowa mocno APULIJSKA, np. "mojego" Nardo
Obrazek

No nie APULIA?
Obrazek

Obrazek

Alcudia też ma swój półwysep ze szczytem powyżej 400 metrów, idą tam chmury
Obrazek

Fajnie jest na tych murach
Obrazek

Obrazek

Momentami przypomina mi się spacer po murach Yorku (ale tamte jednak dużo dłuższe)
Obrazek

Tutaj Pan wołał swoje koty i przybiegło ich potem z 10
Obrazek

Obrazek

Jedna z wież na murach
Obrazek

Obrazek

Balkonik
Obrazek

Tam, jeden z największych zabytków miasta - Església de Sant Jaume d'Alcúdia - pójdziemy, ale już zamknięty
Obrazek

Wracamy
Obrazek

Obrazek

:verryhappy:
Obrazek

18.25
Obrazek

Obrazek

Old Town Alcudia to sporo takich uliczek
Obrazek

Imponująca Porta del Moll
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie w kijek dmuchał zabytków tutaj
Obrazek

Pusto
Obrazek

Ale jeszcze raz przyjedziemy do Alcudii - na TARG :)
Obrazek

Oto zdjęcia z targu
Obrazek

Jest już piselli
Obrazek

i takie ogromne rzodkwie
Obrazek

Obrazek

Na targu kupujemy plecaczek Kankena za 18 Euro :) Pomarańcze za 1,20 Euro/kg oraz mandarynki za 2,25/kg.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mury, po których chodziliśmy wczoraj wieczorem
Obrazek

Obrazek

Potem chcemy przejechać nieco słynnej drogi MA-10 w Sierra de Tramuntana - teraz kierunek na południe. Pierwszy przystanek, gdzies kilka km przez Lluc. Widoki zacne
Obrazek

Obrazek

Parkujemy na parkingu w Lluc, koszt 1 Euro/h i najpierw siadamy na kawce (2), Nestea, brownie i kieliszku białego wina (koszt 15 Euro) w knajpce przed wejściem do Sanktuarium. Posileni ;) idziemy do Sanctuario de Lluc
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn

CDN
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España