Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hola! W poszukiwaniu Chopinowego fortepianu-zimowa Majorka

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
maslinka
Weteran
Re: Hola! W poszukiwaniu Chopinowego fortepianu-zimowa Major

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.02.2025 13:25

Katedra świetna! :hearts: Widziałam w necie, że w środku również. Pewnie będziecie (?) :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 25.02.2025 15:24

maslinka napisał(a):Katedra świetna! :hearts: Widziałam w necie, że w środku również. Pewnie będziecie (?) :D

Niestety, gdy byliśmy tam drugi raz wieczorem to było zamknięte :(
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 25.02.2025 16:39

Hej, Tony! Będę zaglądał, zwłaszcza że Majorka jest naprawdę piękna.

Swoją drogą to ciekawe, jak mocno wpływają na nasze oceny danego miejsca stereotypowe wyobrażenia tworzone na podstawie clickbaitowych wiadomości, folderowych zdjęć biur turystycznych próbujących sprzedać Majorkę jako krainę całonocnych dyskotek, drinków z palemką czy niemieckich emerytów prężących swe wiotkie ciała na zatłoczonych plażach :D To trochę tak, jakby oceniać całe Tatry na podstawie okolic Gubałówki czy Krupówek albo całego wybrzeża Bałtyku na podstawie fotek ze szczytu sezonu we Władku czy Międzyzdrojach (żeby nie było, kiedyś też tak Majorkę czy Kanary postrzegałem :oops:)

Takie stereotypowe miejsca zapewne na Majorce są, ale wystarczy dobry research i minimum dobrej woli, by ich unikać. Dla mnie to przepiękna, zielona wyspa, pełna cudnych plaż, zadbanych zabytkowych miasteczek w interiorze i świetnych szlaków trekkingowych. Dodam, że byłem tam w lipcu, a tłoku czy komerchy dało się uniknąć. Wada natomiast jest jedna, za to dość istotna - ceny w sezonie (loty, wynajem auta, hotele). Da się to ogarnąć, ale trzeba się trochę nagimnastykować, żeby starczyło jeszcze na Dalmację, Kalabrię czy Kretę :).

Pozdrawiam!
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.02.2025 06:59

Przypomnij ślepemu kiedy ty tam byłeś. Wyczytałem jedynie, że poza sezonem :sm:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.02.2025 11:26

Krzychooo napisał(a):Hej, Tony! Będę zaglądał, zwłaszcza że Majorka jest naprawdę piękna.

Swoją drogą to ciekawe, jak mocno wpływają na nasze oceny danego miejsca stereotypowe wyobrażenia tworzone na podstawie clickbaitowych wiadomości, folderowych zdjęć biur turystycznych próbujących sprzedać Majorkę jako krainę całonocnych dyskotek, drinków z palemką czy niemieckich emerytów prężących swe wiotkie ciała na zatłoczonych plażach :D To trochę tak, jakby oceniać całe Tatry na podstawie okolic Gubałówki czy Krupówek albo całego wybrzeża Bałtyku na podstawie fotek ze szczytu sezonu we Władku czy Międzyzdrojach (żeby nie było, kiedyś też tak Majorkę czy Kanary postrzegałem :oops:)

Takie stereotypowe miejsca zapewne na Majorce są, ale wystarczy dobry research i minimum dobrej woli, by ich unikać. Dla mnie to przepiękna, zielona wyspa, pełna cudnych plaż, zadbanych zabytkowych miasteczek w interiorze i świetnych szlaków trekkingowych. Dodam, że byłem tam w lipcu, a tłoku czy komerchy dało się uniknąć. Wada natomiast jest jedna, za to dość istotna - ceny w sezonie (loty, wynajem auta, hotele). Da się to ogarnąć, ale trzeba się trochę nagimnastykować, żeby starczyło jeszcze na Dalmację, Kalabrię czy Kretę :).

Pozdrawiam!

Krzychooo - nawet nie wiesz, jak brakuje mi Twoich relacji, ze świetnymi zdjęciami, rzeczowych i interesujących!!
Może wrócisz do ich pisania?? PLEASE!

Jest dokładnie tak jak piszesz, mimo tego, że wyspa wydaje się mała, to taka wcale nie jest, w interiorze fajne krajobrazy, Sierra de Tramuntana i widoki na masyw to super rzecz, na wyspie jest mega czysto (przynajmniej zimą) - nie tak jak na np. Sycylii, gdzie nie potrzeba tylu turystów, bo mieszkańcy sami zaśmiecają sobie kraj... :(

Jak ktoś nie chce to nie jedzie do Magaluf, czy miejsc, które źle mu się kojarzą, nam na przykład strasznie nie podobało się w Can Picafort (choć byliśmy tam chwilę), ale chyba tam nie chciałbym spędzać dużo czasu

Inna sprawa, że w restauracjach nawet zimą ceny niskie nie są (szczególnie tych "lepsiejszych")
Myślę, że latem te ceny idą jeszcze do góry - "wymiana menu"

empire13 napisał(a):Przypomnij ślepemu kiedy ty tam byłeś. Wyczytałem jedynie, że poza sezonem :sm:

15.02-22.02

:papa: :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.02.2025 11:51

Palma de Mallorca cd

Kontynuujemy nasz niedzielny spacer po stolicy wyspy, jesteśmy na tyłach Katedry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Palma to bardzo estetyczne i czyste miasto, z budynkami, które równie dobrze mogłyby stać sobie w Walencji czy Maladze
Obrazek

Pokręcona oliwka vs Ratusza
Obrazek

Jeden z gotyckich kościołów Palmy
Obrazek

Obrazek

Takie zdjęcie z ANITĄ ma każdy ;)
Obrazek

Słynny budynek z cukiernią na dole i dentystą na górze ;)
Obrazek

jedz słodycze, a potem wpadaj do nas na górę ;)
Obrazek

Placa Mayor
Obrazek

Ludzie zażywają niedzielnej passegiaty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Basilica de Sant Miquel - zbudowana ze standardowego tutaj budulca - jasnego piaskowca
Obrazek

W środku, a jakże, barokowo (prawie jak na Sycylii) ;)
Obrazek

Obrazek

Kupujemy sobie na stricie Bubble tea
Obrazek

i spacerujemy dalej
Obrazek

Dochodzimy do spacerniaka La Rambla, gdzie też spaceruje sporo ludzi, czy siedzi na ławeczkach, tu jest naprawdę ciepło już, kurtek nie potrzeba, one są tylko na wieczór tutaj, bo mamy oglądać mecz Tottenham - Manchester United
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejny budynek a la Gaudi, bądź choćby Malaga style
Obrazek

Obrazek

Kolejna chiesa
Obrazek

Obrazek

z rozetką
Obrazek

Tu Malaga albo Bilbao jak nic
Obrazek

od drugiej strony podchodzimy pod Royal Palace of La Almudaina położony obok Katedry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pałac i Katedra
Obrazek

Pan gra
Obrazek

Przechodzimy przez ulicę i idziemy do portu jachtowego
Obrazek

Zabytki Palmy z portu
Obrazek

Tutaj szokujące ceny pizzy
Obrazek

ale outfit fajny
Obrazek

z takim widokiem
Obrazek

znów idziemy pod katedrę, bo kierujemy się na mury miejskie
Obrazek

No cudo to jest naprawdę
Obrazek

Obrazek

z murów
Obrazek

Obrazek

na dole
Obrazek

idziemy na kawę, tam
Obrazek

cdn
:papa: :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.02.2025 14:20

Kawkujemy w Palmie
Obrazek

Chwilę jeszcze pochodzimy po lokalnej plaży
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

aby po chwili iść na autobus w celu pojechania do naszej Platja de Palma (nie znaleźliśmy knajpy pokazującej mecz Tottenham - MU, a Młodemu zależało)
Postanawiamy jechać aż na przystanek końcowy S'Arenal, aby kierując się w stronę naszego hotelu patrzeć czy Google nie oszukuje, które knajpy są otwarte (oszukuje)
Obrazek

Pełno tutaj tych KULEK
Obrazek

Obrazek

W końcu siadamy na meczu - zaczyna się o 16.30
Obrazek

Po meczu trafiamy na cudny zachód słońca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiem, sporo zdjęć, ale naprawdę były różne kolory
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
-----------
Następnego dnia rano robię sobie spacer do wypożyczalni Wiber, aby uzyskać kluczyki do takiego wariata
Obrazek

Odbiór auta jest bezproblemowy, można skorzystać z maszyny, ale jako, że jestem o 7.10 jedynym Klientem korzystam z obsługi żywej osoby :) Kaucja 1000 Euro plus osobna 59 Euro na paliwo - gdybym sfailował przy oddawaniu auta z fjuelem.
Po odbiorze auta dostaję na maila także:
konktrakt
dowód rejestracyjny auta wraz z dokumentem uprawniających go do ruchu :cojest: rzadko się to spotyka
zdjęcia damagów auta zgłoszone przez innych userów

Masz dwie godziny po odbiorze auta na zgłoszenie swoich uwag/zdjęć. Fajna sprawa.

Korzystałem z wielu wypożyczalni, ale ta naprawdę czymś się chce wyróżnić. A przede wszystkim wyróżniła się tym, że 1000 Euro kaucji wróciło na moją kartę 10 minut po zdaniu auta, a te 59 następnego dnia. Szoq.

To można jechać!

Najpierw na Formentor, się wie.
Postój w Puerto de Pollenca. Parkowanie za free przy ulicy
Obrazek

Obrazek

Tutaj pijemy obowiązkowe kawki
Obrazek

Obrazek

i robimy mini zakupy na Formentor, bo będziemy plażować!
Obrazek

Najpierw jednak piękny Mirador de Colomer
Obrazek

Nie wiem, jak tu ludzie zatrzymują się w sezonie, bo i zimą bardzo mało miejsca na parkowanie, za to widoki zapowiadają się piękne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ciepło
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Port de Pollenca w zoomie
Obrazek

Obrazek

tam można wjechać/wejść???
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A potem trafiamy już na "naszą" plażę 8O 8O 8O 8O
Obrazek

:verryhappy: :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

:hearts: :hearts: :hearts:

cdn
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 27.02.2025 15:26

tony montana napisał(a):Korzystałem z wielu wypożyczalni, ale ta naprawdę czymś się chce wyróżnić. A przede wszystkim wyróżniła się tym, że 1000 Euro kaucji wróciło na moją kartę 10 minut po zdaniu auta, a te 59 następnego dnia. Szoq.

Jedyny raz zablokowali mi kasę na karcie kredytowej rok temu na Sycylii. Zwrot kasy był chyba nawet szybszy niż 10 minut ;)
tony montana napisał(a):Postój w Puerto de Pollenca.

Już mam tam upatrzoną miejscówkę, zostaje polować na bilety lotnicze.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.02.2025 15:48

Kolory o zachodzie słońca świetne, a widoki z miradoru jeszcze lepsze :hearts:

Powiem Ci, Tony, że bardzo mi się ta Majorka podoba :D :D :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.02.2025 10:37

Trajgul napisał(a):Postój w Puerto de Pollenca

Lokalizacja świetna, pytanie: nie jest tam zbyt drogo ?
Loty to patrzyłbym jednak na Berlin - mają kilka dziennie i można wyrwać "offer"

maslinka napisał(a):Kolory o zachodzie słońca świetne, a widoki z miradoru jeszcze lepsze :hearts:

Powiem Ci, Tony, że bardzo mi się ta Majorka podoba :D :D :D

Wyspa jest bardzo ładna i poza sezonem czysta, a to dla mnie ważne, bo np. kocham Sycylię np. ale słabo mi się robi widząc tony śmieci tam wliczając te ogromne jak kanapy lustra czy całe komody przy drodze, wielu miejscach niestety (choćby po drodze z Autostrady do Borgo Parrini)

Zachody słońca były zaiste spectacolare

:papa:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.02.2025 14:28

tony montana napisał(a):
Trajgul napisał(a):Postój w Puerto de Pollenca

Lokalizacja świetna, pytanie: nie jest tam zbyt drogo ?
Loty to patrzyłbym jednak na Berlin - maj

:papa:

Może faktycznie ale innej miejscowości nie patrzyłem jeszcze.
180E doba z basenem, ze śniadaniami 210E. Miejscowość jest droższa niż inne?
Berlin? Hmm, ponad 500 km w obie strony dodatkowo. Faktycznie loty tańsze o tysiąc czy półtora kafla ale nie wiem czy warto tyle nadrabiać, nie znam lotniska, ceny parkingu itd. Zobaczę.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.02.2025 14:44

Trajgul napisał(a):Może faktycznie ale innej miejscowości nie patrzyłem jeszcze.
180E doba z basenem, ze śniadaniami 210E. Miejscowość jest droższa niż inne?
Berlin? Hmm, ponad 500 km w obie strony dodatkowo. Faktycznie loty tańsze o tysiąc czy półtora kafla ale nie wiem czy warto tyle nadrabiać, nie znam lotniska, ceny parkingu itd. Zobaczę.

Port de Pollenca - to jednak dużo jachtów, a w sezonie jest tam w związku z tym sporo bogatych ludzi, myślę, że spokojnie znajdziesz coś 30-40% taniej w interiorze, może spróbuj po prostu w Alcudii? (nie port tylko town Alcudia)

Lotów z Berlina do Palma masz sporo i możesz dopasować godzinę do oczekiwań i zawartości portfela.
Niemcy latają jak szaleni na Majorką i jest ich tam o niebo więcej niż innych nacji włączając Angoli (ich język jest tam popularniejszy niż angielski, do nas wszyscy wpierw zagadywali po niemiecku)

Latanie z Berlina jest proste, mają dwa Terminale OBOK siebie, lecisz takim Rajanem z dwójki, przylatujesz też na nią

Parkingów sporo, wszyscy mówią po angielsku, ostatnio korzystałem ze SkyParking (55 Euro za tydzień), poprzednio z ParkTiger (taniej), szybki transfer busem na lotnisko, na odbiór umawiasz się przy Terminalu 1 (ostatnio na wysokości A5 - łatwo znaleźć) i dzwonisz "jestem" i jadą :)

Moim zdaniem dla tysiaka, półtora warto
:piwo: :piwo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.02.2025 15:15

PLATJA de FORMENTOR

To miejsce zapamiętaliśmy chyba najbardziej z naszego pobytu na Majorce. W sezonie na zdjęciach widziałem tam leżaki i parasole, ale poza sezonem jest to RAJ.
No może poza jedną kwestią, czyli brakiem toalet w zimie.
I parkingiem przy samej plaży płatnym 0,08 centa/minuta, max 25 Euro/day (za pierwszym razem z niego korzystaliśmy)
Ale nieco dalej - ale nadal 250-300 metrów od wody jest BARDZO duży darmowy parking. (za drugim razem z niego korzystaliśmy)
Niestety ten drugi w sezonie też jest płatny (0,06 centa /minuta, ale max 20 Euro/day)

Plaża jest tutaj
Obrazek

Tutaj zaznaczam Formentorowe Must see: od lewej Mirador del Colomer, Platja de Formentor, Cala Figuera (strome zejście w dół przez krzaczory), latarnia na końcu półwyspu.
Obrazek

Położenie parkingów na mapce
Obrazek

Pierwsza wizyta - bardzo słonecznie i ciepło. Już stąd wygląda to na jaką Tajlandię albo co
Obrazek

Kolor wody jest prześliczny
Obrazek

Woda idealnie czysta, a pływają w niej słodkie małe meduzy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostrożnie wchodzę do wody, aby nieco głębiej się w niej zanurzyć za chwilę (po odłożeniu telefonu)
Obrazek

Obrazek

pustki
Obrazek

Obrazek

robimy tutaj tysiące zdjęć
Obrazek

mini rafa ;)
Obrazek

Poszedłem na spacer
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rajsko
Obrazek

Po 2,5 h jedziemy na kraniec półwyspu pod latarnię - ledwo się wciskamy na połowę wolnego miejsca - latem chyba bez szans tutaj zaparkować - słyszałem o korkach na dojeździe tutaj
Obrazek

Najbardziej emocjonująca tutaj jest sama droga, pełno agrafek - natomiast jest ona wg mnie bezpieczna - o wiele bardziej hardcore'owe jest droga do Port de Valdemossa - bardzo wąska na jedno auto duzymi odcinkami i niskie murki po bokach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Działa tutaj restauracja i nawet sporo ludzi jadło, ale my nie byliśmy głodni.
Obrazek

No jest DOŚC WYSOKO ;)
Obrazek

to samo z aparatu
Obrazek

i zoom
Obrazek

i zoom zoom
Obrazek

i zoom zoom zoom ;)
Obrazek

Sprawne oko wychwyci wlepę Kolarskiej Grupy Białołęckiej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa: :papa: :papa:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.02.2025 15:20

Tak, Ryan lata 4 x dziennie, tyle, że te tańsze bilety to lot wieczorny i lądujesz po północy, więc odpada. Ale będę spoglądał i trzymał rękę na pulsie. Sorry za OT.
BTWm Spoglądam na Azory, Islandię, Lofoty czy Szkocję również ;), można z Gdańska z niewielkim biurem tam polecieć, a to moje kierunki ;), tyle, że już w pojedynkę ;).
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.02.2025 15:40

Trajgul napisał(a):Tak, Ryan lata 4 x dziennie, tyle, że te tańsze bilety to lot wieczorny i lądujesz po północy, więc odpada. Ale będę spoglądał i trzymał rękę na pulsie. Sorry za OT.
BTWm Spoglądam na Azory, Islandię, Lofoty czy Szkocję również ;), można z Gdańska z niewielkim biurem tam polecieć, a to moje kierunki ;), tyle, że już w pojedynkę ;).

No my tak lądowaliśmy, wystarczy mieć transfer, albo wziąć pierwszy nocleg w Palmie to dowolnym UberoBoltemtaksą rzut beretem z Lotniska :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España