Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hola Mexico (Jucatan) Nov. 2023 the last day !

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
Aglaia
Cromaniak
Re: Hola Mexico (Jucatan) Nov. 2023

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 08.12.2023 11:14

A w tych cenotach dają kamizelki żeby mi się bombelki nie potopiły? Widziałam na jakiś fotkach ludki co pływały właśnie w kamizelkach...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.12.2023 14:01

Aglaia napisał(a):A w tych cenotach dają kamizelki żeby mi się bombelki nie potopiły? Widziałam na jakiś fotkach ludki co pływały właśnie w kamizelkach...

W niektórych niewymagane, w niektórych wskazane, w niektórych trza mieć, czytaj:wypożyczyć

:)
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 08.12.2023 14:07

tony montana napisał(a): czytaj:wypożyczyć

Jak mniemam za drobną opłatą :lol: .

Dzięki.
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 08.12.2023 18:47

tony montana napisał(a):AKUMAL cz.2

Kolejny dzień rozpoczniemy od zwiedzenia Ruinas Tulum, a potem PLAŻOWANIE opodal.
Obrazek

Obrazek

:papa: :papa:

Tony czy na tą plażę pod ruinami jest zejście? Bo gdzieś czytałam, że jest zamknięte…
Pięknie się prezentuje taka pusta :serduszka:

A ja się tym opłatom za wszystko nie dziwię. Meksyk to tak samo turystyczne miejsce jak każde inne w Europie. Raz się płaci mniej, raz więcej. Albo się to akceptuje i odwiedza te turystyczne miejsca, albo omija. Każdy ma wybór. A na wydatki można się przygotować, szukając informacji wcześniej, wtedy można uniknąć rozczarowania, czy zaskoczenia.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.12.2023 19:11

Hej
Niestety, ta plaża pod Ruinas jest zamknięta już od kilku lat. Myślę, że dobrze w sumie, bo domyślamy się, co tam działoby się, gdyby tak nie było (że względu na ilość turystów w ruinach) to raz, a dwa, są tam spore pływy i nie jest tam tak do końca bezpiecznie (o prądach które jak gdzies czytalem też są nie wspominając)

Zgadza sie, jeśli chodzi o wydatki, ja byłem w miarę przygotowany i zaskoczony raczej nie byłem, natomiast styl mojej relacji jest taki, aby pokazywać nie tylko fotki, ale też więcej napisać o szczegółach org-log ;)

Trzeba się też przygotować na propozycje napiwkow w niektórych knajpach w rodzaju:
Service:
- good - 10%
- very good - 15%
- excellent - 20 % hihi

I jak tu nie dać excellent przy samym rachunku bez napiwku na 250-300 zyla za dwójkę ;) hihi

Na "pocieszenie" tak jak pisałem - poza turystycznymi miejscami nie płaci się nigdzie za parkingi, a jeść można w różnych miejscach, gdzie ceny niższe niż w "tych bardziej wypasionych"
W Izamal jedliśmy śniadanko za 160 pesos (niecałe 40zł) w czymś a La dawny garaż samochodowy przy czyimś domu - panie robiły nam omlety na kilkumetrowym blacie, pod którym paliło się drewno, plus całkiem nieźle kawy. Rachunek płaciliśmy przy wyjściu u na oko 90letniej przemiłej babuszki chyba Mamy pań kucharek
:hearts: :serduszka:
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 08.12.2023 19:26

tony montana napisał(a):Hej
Niestety, ta plaża pod Ruinas jest zamknięta już od kilku lat. Myślę, że dobrze w sumie, bo domyślamy się, co tam działoby się, gdyby tak nie było (że względu na ilość turystów w ruinach) to raz, a dwa, są tam spore pływy i nie jest tam tak do końca bezpiecznie (o prądach które jak gdzies czytalem też są nie wspominając)

No i w sumie foty ładniejsze bez tłumu ludzi na plaży. :D

tony montana napisał(a):Zgadza sie, jeśli chodzi o wydatki, ja byłem w miarę przygotowany i zaskoczony raczej nie byłem, natomiast styl mojej relacji jest taki, aby pokazywać nie tylko fotki, ale też więcej napisać o szczegółach org-log ;)

I za to także dziękuję. Będę miała świeże info. ;) Tylko pisz jak najczęściej. :proszedzieki:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.12.2023 11:23

AgaGy napisał(a):A ja się tym opłatom za wszystko nie dziwię. Meksyk to tak samo turystyczne miejsce jak każde inne w Europie. Raz się płaci mniej, raz więcej. Albo się to akceptuje i odwiedza te turystyczne miejsca, albo omija. Każdy ma wybór. A na wydatki można się przygotować, szukając informacji wcześniej, wtedy można uniknąć rozczarowania, czy zaskoczenia.

Jest dokładnie tak , jak piszesz i dotyczy nie tylko Europy czy Ameryki Środkowej , ale całego Świata . W tych bardzo turystycznych miejscach na świecie też można wybrać opcje za miliony monet , lub te dla normalnych śmiertelników , w zależności od preferencji i zasobności portfela . . .

Tony , pływanie w cenotach to moje niezrealizowane marzenie . . . tam nie dotarłem :nie: , ale jakoś to przeżyję :mg: . . . może kiedyś , a póki co popatrzę sobie u Ciebie

Pozdrawiam
Piotr
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 09.12.2023 19:14

piotrf napisał(a):
pływanie w cenotach to moje niezrealizowane marzenie . . . tam nie dotarłem :nie: , ale jakoś to przeżyję
Piotr

A szkoda. Nie tylko pływałem, ale i wielokrotnie nurkowałem w cenotach. Czystość wody, formacje naciekowe robią wrażenie, a czasem przy wejściu można było spotkać krokodyla :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.12.2023 10:32

Bidon napisał(a):
piotrf napisał(a):
pływanie w cenotach to moje niezrealizowane marzenie . . . tam nie dotarłem :nie: , ale jakoś to przeżyję
Piotr

A szkoda. Nie tylko pływałem, ale i wielokrotnie nurkowałem w cenotach. Czystość wody, formacje naciekowe robią wrażenie, a czasem przy wejściu można było spotkać krokodyla :D

Tak, natomiast miejmy świadomość, że (oczywiście jak wszędzie, ale chyba nie na aż tak wielką skalę podwyżki) ceny urosły wielokrotnie w ostatnich latach

Wejście do Chichen Itza - no bo jakże - lecieć na Jukatan i NIE WEJŚĆ? (grubo się robi jak jesteście z dziećmi - my byliśmy tylko we dwójkę)

przykładowo:
Rok 2013 "Price when I went 125 pesos, and then another fee of 57 pesos." czyli total 182 pesos ~10 Euro

Rok 2019
"Chichen Itza Ticket Price Doubles - The state of Yucatan nearly doubled the entrance fee to Chichen Itza from 259 pesos (~$13.50 USD) to 481 pesos (~$25.20 USD) ."

Rok 2023
614 Pesos (524 Pesos wejście + 90 dla Ministerstwa) ~ 150 zł / łeb ~ 35 Euro + 80 pesos parking ~ 4,50 Euro (ale to luz)
Jak dorosły traktowane są także osoby 13+ :)

Wiem, że to mega przeżycie bo byłem tam, ale chyba jednak trochę odpięli wrotki tutaj i sądzę, że takie 23,90 Euro od duszy jak przy Koloseum (bilet łączony z Forum Romanum i Palatynem) chyba byłoby OK

Bo Rodzina 2+2 (gdzie dzieci / młodzież są np. 14 i 16 yo) zapłaci za wjazd na Chichen 140 Euro.....

Tutaj jak tutaj - JESZCZE zrozumiem - bo to nowy "7 cud świata" - ale podobne ceny ma np. Ek Balam (chyba 100 pesos taniej tylko)

i Uxmal (ale tam podobno naprawdę warto, nam nie starczyło sił)

:lool:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.12.2023 10:34

AgaGy napisał(a):
I za to także dziękuję. Będę miała świeże info. ;) Tylko pisz jak najczęściej. :proszedzieki:

Spoko, do lutego (nie wiem kiedy dokładnie lecicie) będzie JUŻ z połowa relacji ;)

:jezykukos:

Bidon napisał(a):
piotrf napisał(a):
Piotr

Dzięki za profi głos w kwestii cenotes.
Ale z tym "cocodrilem" to przegiąłeś ;) hihihi

już chyba nigdy nie wejdę do cenoty ;)
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 10.12.2023 10:46

A ja się dwa razy zastanowię… :jezykprosto:

Wylot 3.02… uwijaj się uwijaj :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.12.2023 11:11

Ruinas Tulum

ACHTUNG! Długi odcinek - jakby co - nie trzeba robić komentarzy w html - można po prostu w "odpowiedz" :)

Wg mnie "must see". Różne opinie czytałem przed wyjazdem w necie, że "niekoniecznie", "do pięt nie dorastają innym"
Pitu pitu.

Taka gratka położona nad samym morzem, na niewielkim klifie, w "zieloności", niżej piękna plaża, tanio (90 pesos / head) + 100 pesos parking - ale na nim możesz stać cały dzień i tak robiliśmy kilka razy (kolejne razy już nie odwiedzając ruin tylko kierując się w prawo na plaże - a są tutaj wyśmienite!
Czyli logistyka
a. Parking - ostatni przed wjazdem na teren Parku Narodowego (wcześniej też są, ale nieco droższe, no i spory kawałek wtedy trzeba drałować)
b. bilety do Parku Narodowego - budka za dużym sklepem z pamiątkami, koszulkami (są tu tez darmowe toalety), jedna kolejka do okienka gdzie można płacić kartą, druga "solo efectivo" - cena 58 Pesos / łeb - dostaje się opaskę na rękę, która uprawnia i do spacerowania w parku i przemieszczania się między plażami, a także do jazdy samochodem wąską drogą między dżunglą a dżunglą bliską Playas
c. mały domek, w którym kupuje się po 90 pesos / łeb bilety do Ruinas Tulum. Na te należy wg mnie zarezerwować sobie 1-1,5h
Obrazek

Jest tutaj sporo zieleni, a teren nie jest wcale taki mały - oczywiście to niemowlak w porównaniu z Coba czy Chichen.
Obrazek

Pod słońce, ale co tam, tutaj obok nas była bardzo liczna polska wycieczka.
Obrazek

Na części stanowisk archeologicznych trwają prace
Obrazek

Fajnie zachowany mini pałac jakiegoś ważnego Maja.
Obrazek

Rano było już trochę ludzi (ja zawsze próbuję robić bezludziowe fotki czasem nieskutecznie), ale gdy kończyliśmy zwiedzanie - to już była spora tłuszcza przy wejściu/wyjściu
Obrazek

Obrazek

Fajnie, że objaśnienia są też w języku "language" - we Francji często się tym nie przejmowano ;)
Obrazek

Dochodzimy do takiego miejsca
Obrazek

No, może być, może być :)
Obrazek

Tutaj kiedyś schodziło się na plażę - na biletach nadal jest napisane że "Playas incluido" ;)
Obrazek

To "El Castillo" - największa budowla w Ruinas Tulum
Obrazek

Faktycznie wygląda jak zamek
Obrazek

Obrazek

Na tle grupy "francuskiej" z tego, co kojarzę
Obrazek

Obrazek

WTEM!
Obrazek

Iguana pozuje
Obrazek

Castillo monumentalny
Obrazek

No, tu jest już CAŁKIEM ŁADNIE ;)
Obrazek

Jak na Karaibach (jak pisała nam Koleżanka), ej - ale "my jesteśmy NA KARAIBACH" ;)
Obrazek

Obrazek

:hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

:serduszka: :serduszka: :serduszka: :serduszka: także, ten, nawet dla samego TEGO widoku warto tu przyjść
Obrazek

Widać pierwsze oznaki tzw tęczy słonecznej
Obrazek

My jednak zwiedzamy dalej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Have you seen ocelot?
Obrazek

Ach, chciałoby się tam przedrzeć, ale te....OCELOTY!!! ;)
Obrazek

Obrazek

Po chwili ....KONSTATUJĘ, że "ej, zobacz - widziałaś kiedyś coś takiego?? bo ja chyba nie - na pewno nie na taką skalę!!!"
Obrazek

To tzw HALO 22°
Halo pojawia się wokół dysku słonecznego w momencie, gdy małe kryształki lodu w atmosferze Ziemi załamują światło słoneczne. Zjawisko to jest zwykle związane z obecnością chmur pierzastych na wysokości 5-10 km w górnych warstwach troposfery lub mgły lodowej. Promieniowanie pierścienia wokół Słońca może mieć różne kolory — od bieli do koloru tęczy.
Obrazek

OMG!
Obrazek

I have never seen sth like this!
Obrazek

SZOK i NIEDOWIERZANIE
Obrazek

Teren wygląda tak
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz PLAYA
Obrazek

Obrazek

Kolejna MODELKA
Obrazek

Obrazek

OMG
Obrazek

Obrazek

Po tym wszystkim pójdziemy na Playa Paraiso
Obrazek

:serduszka: :jupi: :jupi:
Obrazek

ADIOOOOOSSS
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.12.2023 12:02

Super halo, niesamowicie to wygląda!

Ciągle mi szczęka opada, jak oglądam Wasza zdjęcia. Inny, piękniejszy świat :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.12.2023 14:48

Rewelacja. Wszystko i kamienie, i palmy, i plaże, i modelki.
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 10.12.2023 18:59

Super zdjecia! Jak dla mnie te ruiny to must see, chociażby z powodu tego położenia.

A mógłbyś się pokusić o zaznaczenie na mapie mniej więcej położenia parkingu i dojścia na plażę publiczną?

Z góry dzięki. :proszedzieki:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna