Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hola Mexico (Jucatan) Nov. 2023 the last day !

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
_Piotrek_
Cromaniak
Re: Hola Mexico (Jucatan) Nov. 2023

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 05.12.2023 10:42

Pięknie, Meksyk jest miejscem, do którego w planach wracam regularnie. jak na tą chwilę dosyć skutecznie odstraszała mnie cena lotu, ale widzę, że nawet od nas do Cancun można polecieć w obie strony za nie największe pieniądze. Chyba zacznę o nim myśleć bardziej na poważnie. Tymczasem będę śledził wasze przygody.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.12.2023 13:44

piotrf napisał(a):
To logiczne - dawali możliwość wykazania się innym graczom :lol:

Tak w ogóle to bardzo ciekawe miejsca pokazujesz :proszedzieki: , rowerem przez dżunglę - wspaniały sposób zwiedzania :spoko:
Cenoty interesują mnie bardzo , więc czekam na c.d.

Pozdrawiam
Piotr

W cenocie jak się później okazało, byliśmy tylko w jednej - do tych najbardziej popularnych / instagramerskich skutecznie zniechęciły nas ceny wejścia....

_Piotrek_ napisał(a):Pięknie, Meksyk jest miejscem, do którego w planach wracam regularnie. jak na tą chwilę dosyć skutecznie odstraszała mnie cena lotu, ale widzę, że nawet od nas do Cancun można polecieć w obie strony za nie największe pieniądze. Chyba zacznę o nim myśleć bardziej na poważnie. Tymczasem będę śledził wasze przygody.

Nie ma na co czekać Piotrek - zobacz tanibilet.eu albo inne tego typu stronki
Śledź loty Lufą czy BA albo innym KLM- da radę polecieć w dającej się wytrzymać cenie.

Jeśli masz czas i siłę to z przesiadką w USA lub Kanadzie - wtedy zaoszczędzisz w teorii parę stówek, ale jednao nie ma to jak lot "bezpośredni" czyli albo z Wawy (też latają) albo na krótki city-break do jednego z fajnych miast w Europie a potem już fruuu do Cancun :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.12.2023 14:10

Cenote Choo-Ha i co dalej - Akumal po raz pierwszy

Gdy wyjeżdżaliśmy z Coba Archeological Site podszedłem do gromady Panów przewodników siedzących sobie pod namiotem w cieniu przy wejściu/wyjściu i zapytałem, którą cenotę poleciliby tak do amatorskiego popływania, nie żadną tam do głębokiego nurkowania, tylko tak, żeby zejść, posiedzieć, popływać i zobaczyć "z czym to się je"

Panowie zgodni rzekli "CZOHA" :)
To jedziemy. Jakieś 15minut.
Pan w budce na wjeździe pyta czy idziemy do jednej cenoty czy trzech (do których jak widać tutaj też się wjeżdża), jeśli do jednej to cena 100 MXN ode łba (ok 24 zł), parking free.
Jedziemy 500 metrów szutrem, a po chwili wita nas Pan ochroniarz i mówi: trzeba się wykapać, zmyć pot i repelenty, a potem można iść w dół..
Obrazek

To poszliśmy - z nami schodziła jeszcze jedna parka, ale szybko się ulotnili
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tymczasem my oddajemy się kąpieli w wapiennej wodzie, nie zaleca się zbyt długiego przebywania w niej
Obrazek

Obrazek

Potem parę insta fotek ;)
Obrazek

Zdjęcia góry
Obrazek

dwa rzędy takich (śliskich) schodków
Obrazek

Obrazek

---
Dobra, chcemy już nad Morze Karaibskie.
Wybór pada na "słynne" Akumal. Słynne z tego, że można tutaj "pływać z żółwiami"
Najpierw jednak trzeba się tutaj dostać na plażę ;)

Parking 40 MXN (10 zł) za godzinę - można zredukować opłatę przedstawiając rachunek z tutejszej restauracji, ale pewnie jest w pip droga i nie wiem czy to się opłaca - ale taki parking już za wjazdem na "teren ośrodka" - gdy byliśmy tam drugi raz - zostawiliśmy auto wcześniej za 100 pesos i to zalecam (daleko do plaży nie jest)

Idziemy, zaczepia nas Pan, którego Żona olewa jak gości którzy tam ciągle coś Ci proponują i chcą Ci coś sprzedać :peace:
mówiąc: chodź, olej go, nie zatrzymuj się" ;)
Ja mówię, że Pan jest "legalny" i mówi, że wejście kosztuje. Ona nic.
Po chwili odbija się od bramki wejściowej, Pani mówi "where is opaska?"
A ja tryumfuję ;) i mówię: "to teraz lecisz do budki KOŁO PANA "natręta" i skruszona kupujesz opaski hihi

Wejście 120 pesos ode łba.
Pan nam tłumaczy, macie za to szafki, prysznice i kibelek - tam dalej kibelki są już płatne ;)

Najpierw idziemy na spacer w lewo
Można wynająć domki
Obrazek

Obrazek

Widok z "wioski"
Obrazek

No, całkiem całkiem tu jest
Obrazek

PTIC stoi bez ruchu
Obrazek

Są i działa
Obrazek

No, takie kanaryjskie wille
Obrazek

Obrazek

W lewo już dalej się legalnie nie da - proprieda privada
Obrazek

coco
Obrazek

Rozkładamy nasz dobytek (ręczniki)
Obrazek

Blisko takiej zamkniętej knajpki - była i taka otwarta
Obrazek

Woda cieplutka, zachęca do kąpieli - ale Pan nam tłumaczył, gdzie można się kąpać a gdzie nie - tam gdzie łódki - NIE
za bojkami - NIE, bo tam "chodzą wycieczki"
Obrazek

Jeszcze kilka lat temu ludzie poza bojki chodzili na żółwie sami - ale teraz miejsce zostało "skomercjonalizowane" i niesfornych ostrzega się z brzegu gwizdkami - trza zapłacić żeby iść - dostaje się kamizelkę i "przewodnika" i się idzie się ;)
Obrazek

A ja idę na spacer w prawo
Obrazek

Pelikan
Obrazek

"łyknął jak pelikan" ;)
Obrazek

Kąpią się "na zakazie"
Obrazek

Obrazek

Co zobaczyłem dalej to w ....
CDN
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.12.2023 14:28

Mam takie poczucie, że co się nie obejrzysz w tym Mechiko to chcą jakiejś kasy :bojesie: I to wcale nie najmniejszej 8O

pozdrawiam, Michał
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.12.2023 14:45

wiola2012 napisał(a):No bo jak jakiś Gringo się trafia, to trzeba go ten tego ten…oskubać, ale nie wzięli pod uwagę, że trafili na Polacco ;)

Nie zauważyłem wcześniej tego komentarza :(

Faktem jest, że w sklepach w PL nieraz próbowali mnie oszukać ale ja mam taki dar że w głowie szybko liczę i już nieraz lampka się zapaliła (i słusznie)

Także Polako :) no ale pamiętaj o gościu z uczciwymi oczami z unlimited internetem po 25baksow za kartę....
:)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.12.2023 14:57

majkik75 napisał(a):Mam takie poczucie, że co się nie obejrzysz w tym Mechiko to chcą jakiejś kasy :bojesie: I to wcale nie najmniejszej 8O
Identyczne mam wrażenie.

A jaka temperatura wody w tej cenocie? wiem termometru nie miałeś, ale dla fotek to można wiele zrobić :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.12.2023 15:07

piekara114 napisał(a):
majkik75 napisał(a):Mam takie poczucie, że co się nie obejrzysz w tym Mechiko to chcą jakiejś kasy :bojesie: I to wcale nie najmniejszej 8O
Identyczne mam wrażenie.
Czyli to nie tylko moje wrażenie ;)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 07.12.2023 17:40

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Identyczne mam wrażenie.

Witajcie :) ...

Ja tam co prawda (jeszcze :) ) nie byłem, ale patrząc na mapę i trochę znając amerykańskie realia śmiem twierdzić, że obecnie ten Yukatan dla przybyszów z USA czy Kanady to taka trochę ichniejsza Albania ;) :) ... blisko, dość bezpiecznie i tanio (jak dla nich), zatem opłata tu czy tam nie robi na nich większego wrażenia :) ... to samo się ma do tych stacji benzynowych ... jak jakiś sąsiad z north of the border zapłaci 500 MXN więcej niż powinien, to się przeważnie nawet nie kapnie, zwłaszcza że oni przeważnie kiepscy z matematyki są, a u siebie za wszystko płacą plastikiem, więc kultura gotówkowa obumiera :) ... stąd trudno się dziwić, że lokalsi skubią kasę gdzie mogą :) ...

PAP
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.12.2023 18:05

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Identyczne mam wrażenie.

Miałam to samo napisać , gdzie się Tony z żoną nie ruszy to wszędzie za wszystko płaci 8O .
PAP napisał(a): ... jak jakiś sąsiad z north of the border zapłaci 500 MXN więcej niż powinien, to się przeważnie nawet nie kapnie, zwłaszcza że oni przeważnie kiepscy z matematyki są, a u siebie za wszystko płacą plastikiem, więc kultura gotówkowa obumiera :) ... stąd trudno się dziwić, że lokalsi skubią kasę gdzie mogą :) ...
PAP

Liczyć potrafią, tylko nie pomyślą, że ktoś chce ich oszukać. Oni są łatwowierni i trochę naiwni ;) .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.12.2023 09:01

pozdrawiam, Michał

Tak, trzeba mocno się trzymać za kieszeń. No i jest, nie ukrywajmy drogo - mówię o tych turystycznych miejscach. Na prowincji z kolei ceny są znośniejsze.

piekara114 napisał(a): Identyczne mam wrażenie.

A jaka temperatura wody w tej cenocie? wiem termometru nie miałeś, ale dla fotek to można wiele zrobić :lol:

Bo tak jest :) A nie pisałem jeszcze o rachunkach w restauracjach w sensie "servizio" hihi

Temperatura w takich zamkniętych cenotach jest stałą ok 22-23 stopnie
są też takie co słońce ogrzewa - tam jest cieplejsza wtedy

mysza73 napisał(a):Czyli to nie tylko moje wrażenie ;)

Nooo, w Italii to NIE SKUBIĄ ;)
coperto, coperto :)

PAP napisał(a):
Ja tam co prawda (jeszcze :) ) nie byłem, ale patrząc na mapę i trochę znając amerykańskie realia śmiem twierdzić, że obecnie ten Yukatan dla przybyszów z USA czy Kanady to taka trochę ichniejsza Albania ;) :) ... blisko, dość bezpiecznie i tanio (jak dla nich), zatem opłata tu czy tam nie robi na nich większego wrażenia :) ... to samo się ma do tych stacji benzynowych ... jak jakiś sąsiad z north of the border zapłaci 500 MXN więcej niż powinien, to się przeważnie nawet nie kapnie, zwłaszcza że oni przeważnie kiepscy z matematyki są, a u siebie za wszystko płacą plastikiem, więc kultura gotówkowa obumiera :) ... stąd trudno się dziwić, że lokalsi skubią kasę gdzie mogą :) ...

PAP

Masz rację, choć nie znam mediany zarobków z USA czy Kanady, ale jest trend a ten trend potwierdził nam się dwa razy, np. gdy w Progreso rozmawiała z nami kelnerka z Kanady, która ma dość tamtejszej pogody i przyjechała tutaj do pracy w knajpie :)
Nie wiem ile mniej zarabia w Mexico, bo nie wypada pytać, ale na pewno mniej - no, ale życie tańsze sporo tutaj niż w Kanadzie

Bo tak naprawdę, gdy nie żywisz się tam w restauracjach, tylko robisz sobie samemu żarcie, alternatywnie jesz tylko w takich maultkich przydomowych "knajpkach" (kilka razy tego spróbowaliśmy - extra!), to można tam się wyżywić naprawdę tanio.
Drinki też można sobie samu na plaży robić, a nie kupować za 150-200 pesos jeden - no ale trzeba załatwić lód - też mieliśmy na to sposób ze dwa razy - kupiona w knajpie cola i dawali kubek lodu do tego i małe Bacardi 200 ml z plecaka :)

wiola2012 napisał(a):Liczyć potrafią, tylko nie pomyślą, że ktoś chce ich oszukać. Oni są łatwowierni i trochę naiwni ;) .

Za jakiś czas się tez nauczą nie być oszukanym non-stop
Bo W OGOLE nie dać się oszukać, naciągnąć to tam się nie da ;) :papa: :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.12.2023 09:21

AKUMAL cz.2

Całe popołudnie spędziliśmy pływając w płytkiej i ciepłej wodzie oraz na spacerach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest tutaj taka instagramowa palma
Obrazek

Cięzko złapać ją BEZ osób się do niej zbliżających i chcących sobie zrobić sesję. Zwracam uwagę na bardzo modne w tym roku w Meksyku kostiumy kąpielowe. Prawdziwy krzyk mody, choć przyznam, że "zdjęcie nie miało zamiaru ich pokazywać"
Obrazek

Ta Pani bardzo długo czekała aż nikt nie będzie szedł, "niewidoczny" na zdjęciu mąż czeka obok, aby robić jej zdjęcia
Obrazek

Chyba już po sesji (a ja po kąpieli ciut dalej)
Obrazek

tak, bo już wracam
Obrazek

matko, jak tam było fajnie
Obrazek

tysiące takich samych zdjęć
Obrazek

RAZ DWA LEWA!! RAZ DWA LEWA!
Obrazek

Już blisko "naszego miejsca"
Obrazek

Obrazek

Wieczorem idziemy w Tulum coś zjeść
Obrazek

Batey Mojito and Guarapo Bar 4,6 (2 107) $$ to klimatyczne miejsce
Obrazek

Za trzy (po trzy sztuki każdy) zestawy tacos z krewetkami oraz kurczakiem oraz za 3 Margarity i 1 Guinessa płacę 1000 pesos czyli ok 240 zł (890 + 15% napiwek doliczony już przez lokal do rachunku)

Potem idziemy na długi spacer po wieczornym Tulum
Obrazek

Obrazek

Tulum w dzień, a Tulum po zmierzchu to zupełnie inna historia - wszystko wygląda teraz tak kolorowo
Obrazek

Obrazek

Kolejny dzień rozpoczniemy od zwiedzenia Ruinas Tulum, a potem PLAŻOWANIE opodal.
Obrazek

Obrazek

:papa: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.12.2023 09:27

To plażowanie będzie mi się podobać.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.12.2023 09:54

tony montana napisał(a):Tak, trzeba mocno się trzymać za kieszeń. No i jest, nie ukrywajmy drogo - mówię o tych turystycznych miejscach. Na prowincji z kolei ceny są znośniejsze.

Wiesz, tylko co innego się "pilnować" czytaj trzymać za kieszeń w wydatkach, a co innego być mam wrażenie "zmuszonym" do nieuchronnych wydatków: parking, wejście na plażę, cenoty... Z drugiej strony, raz się żyje :verryhappy:

tony montana napisał(a):Cięzko złapać ją BEZ osób się do niej zbliżających i chcących sobie zrobić sesję. Zwracam uwagę na bardzo modne w tym roku w Meksyku kostiumy kąpielowe. Prawdziwy krzyk mody, choć przyznam, że "zdjęcie nie miało zamiaru ich pokazywać"

Jasne, wariacie :piwo:
Jedno poprawiłem :lezekwicze:
beach.jpg

pozdrawiam, Michał :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.12.2023 10:08

piekara114 napisał(a):To plażowanie będzie mi się podobać.

Dopiero "to" ? ;)
a poprzednie np w Akumal nie ? ;)

majkik75 napisał(a):
tony montana napisał(a):Tak, trzeba mocno się trzymać za kieszeń. No i jest, nie ukrywajmy drogo - mówię o tych turystycznych miejscach. Na prowincji z kolei ceny są znośniejsze.

Wiesz, tylko co innego się "pilnować" czytaj trzymać za kieszeń w wydatkach, a co innego być mam wrażenie "zmuszonym" do nieuchronnych wydatków: parking, wejście na plażę, cenoty... Z drugiej strony, raz się żyje :verryhappy:

Jasne, wariacie :piwo:
Jedno poprawiłem :lezekwicze:

pozdrawiam, Michał :papa:

tak, niektórych wydatków uniknąć się po prostu NIE DA.
(no ale to raczej wszędzie - jeśli masz auto to musisz gdzieś zaparkować - a że nieraz uda się za darmo to spoko, w tych małych miasteczkach czy w samym Pueblo Tulum (tam gdzie mieszkaliśmy) parkowanie jest wszędzie za darmo.

Dzięki za przeróbkę, ale ja raczej o tym stroju po lewej ciemniejszej mówiłem ;) :psikus: :psikus:
Ostatnio edytowano 08.12.2023 10:33 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.12.2023 10:16

tony montana napisał(a):
Dzięki za przeróbkę, ale ja raczej o tym stronu po lewej ciemniejszym mówiłem ;) :psikus: :psikus:

Wiem, wiem ;) Tutaj jakoś tak ta ... palma, wiesz ... :lezekwicze:

pozdrawiam, Michał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna