Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hola Mexico (Jucatan) Nov. 2023 the last day !

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
tony montana
Weteran
Re: Hola Mexico (Jucatan) Nov. 2023 - Las Coloradas now

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.12.2023 10:07

Rio Lagartos + San Felipe

Po Las Coloradas jedziemy do Rio Lagartos
Obrazek

Stąd można wypłynąć łódką (400 pesos ode łba) na lagunę oglądać flamingosy, ptakosy i być może cocodrilosy.
Obrazek

Tak to wygląda
Obrazek

Tak wygląda miasteczko
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed chwilą sunęła motorówka
Obrazek

efekt psuje fakt, że tutaj przy brzegu woda jest baaaardzo brudna i nieco śmierdząca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako, że zgłodnieliśmy - znajduje wysoko oceniany lokal w hotelu
Obrazek

Obrazek

Bierzemy dwa zestawy "camarones" oraz kurczak
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i Margarity :)
Obrazek

Po jedzonku powoli kierujemy się w kierunku Valladolid - ale przez miasteczko San Felipe
I to jest kolejne praktycznie puste miejsce w tym momencie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak wyglądają nadmorskie miasteczka Zatoki Meksykańskiej :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zebranie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

COCO
Obrazek

Obrazek

Zero ludzi
Obrazek

Tam...cocodrilos
Obrazek

Jutro ... CHICHEN
Obrazek

:papa: :papa:
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 29.12.2023 09:50

Czy dobrze mi się wydaje, że tam oraz na Las Colorades tłumów nie było? Czy tak umiejętnie robiłeś zdjęcia bez ludków?

Czekam na dalszy ciąg :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.12.2023 14:25

AgaGy napisał(a):Czy dobrze mi się wydaje, że tam oraz na Las Colorades tłumów nie było? Czy tak umiejętnie robiłeś zdjęcia bez ludków?

Czekam na dalszy ciąg :papa:

Zgadza się. Tam były pustki. Byliśmy jednymi z nielicznych turystów w tym momencie.
:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.12.2023 20:39

tony montana napisał(a):Bierzemy dwa zestawy "camarones" oraz kurczak
Obrazek

Jedzonko wygląda świetnie. Czy równie świetnie smakowało ?.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.01.2024 12:10

megidh napisał(a):Jedzonko wygląda świetnie. Czy równie świetnie smakowało ?.

Tak, to jedzonko było wysoko w kategorii 'naj" :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.01.2024 13:13

Chichen Itza (jeden z "nowych 7 cudów świata)

Po prawie tygodniu w Meksyku i zwiedzeniu ruin w Coba i Tulum trafiamy do tych najsłynniejszych i "must see"

Najpierw parking: 80 pesos. Kultura.

Niestety tak wypadło, że dziś są tłumy, bo niedziela, a w ten dzień wejście dla obywateli Meksyku jest za free, na szczęście
Teren jest ogromny i jakoś wszyscy się rozchodzą
Obrazek

Na wejściu jednak czeka nas niemiła niespodzianka, ponieważ przez złe poinformowanie (a właściwie raczej brak dokładnego info CO I GDZIE TUTAJ TYLKO TE BILETY TAM TYLKO TAMTE) .. kupujemy DWA ZESTAWY biletów po 1048 pesos (250 zł) każdy zestaw.....

Tutaj mamy ceny i widać, że ta spora kwota jest podzielona na dwie - OKEEEEJ, ale napis pod spodem pokazuje że: "jeśli płacisz kartą to muszą być dwie osobne płatności"

Obrazek

Ja płaciłem kartą ale sprzedano mi tylko entrance dla dwóch osób - ten po 524 pesos (1048)

dlaczego Pani nie zrealizowała (zgodnie z tablicą) dwóch osobnych płatności 1048 + 180 (dla Ministerstwa) tego nie wiem....

tutaj "obok w kasie" - Pani powiedziała - "kupcie te drugie bilety"

Potem poszedłem siku i mówię Zonie "stań obok w okienku i kup DWA ZA 90 pesos.....

Idziemy z biletami do bramek / wejścia a tam Pan mówi że nie mamy biletów ..... ja mu pokazuję, a on że to 4 bilety do wejścia... oczywiście, patrzę a sprzedali Żonie JESZCZE RAZ zestaw za 1048 pesos....

a okazało się to "okienko obok" to było z 10 metrów od tamtych i znajduje się ono przy bramkach/wejściu

NO NIC, zwrócimy przecież nie?

Pani w okienku service z długimi jak mój mały palec u ręki hybrydami mówi ze to
NASZ PROBLEM

i kasy nie będzie... wzrusza ramionami

my nie wierzymy i zaczynamy się denerwować....podchodzi z pomocą jakiś przewodnik....nic nie wskórał

ja mówię że "... give me our money back" "you can sell these tickets to another person"

podchodzi z pomocą chyba ochroniarka (nie była Meksykanką raczej), ona też widzę, ma słabe przełożenie na "hybrydę" - zatem ja "I will call the police..." - po chwili Pani z łaską mówi, że zwrócą nam kasę ale w gotówce......

Niezłe jaja a wystarczyłoby postawić znaczek: TUTAJ tylko bilety za 524, a TAM - druga strzałeczka - tylko bilety za 90....

także ten....nigdy nie idźcie siq, gdy druga osoba coś kupuje ;)

Żona już wyluzowana, ale ja nadal lekko wp..... wchodzimy....
Obrazek

Od razu, gdy wchodzimy na teren - naszym oczom ukazuje się najsłynniejszy obiekt tutaj - Piramida Kukulkana
Obrazek

Piramida została wzniesiona ku czci boga Kukulkana, który przedstawiany był jako m.in. Zielony Pierzasty Wąż - był on stworzycielem świata i krzewicielem cywilizacji. Jednocześnie władał czterema żywiołami i był uważany za bóstwo zmartwychwstania i odrodzenia.
Obrazek

Zwana także El Castillo (Zamek) - jest to przykład wspaniałej myśli Majańskiej. Ścięty wierzchołek, dziewięć wyraźnie zaznaczonych kondygnacji i szerokie schody pośrodku. Świątynia Kukulkana jest wyjątkowa także z tego powodu, że w dniach równonocy wiosennej i jesiennej zachodzące słońce pada na zbocze piramidy w taki sposób, że daje się wówczas dostrzec kształt, który przypomina spełzającego ze szczytu węża.
Obrazek

Większość piramid Majów powstała między III a IX wiekiem n.e. Budowę Świątyni Kukulkana rozpoczęto w VIII wieku n.e.
Obrazek

Sorry za ilość zdjęć, ale marzyłem, aby to zobaczyć od długiego czasu
Obrazek

Szczyt rozkwitu Chichén Itzá przypada na złotą erę cywilizacji Majów między 750 a 1200 r. n.e. Miasto zamieszkiwało wówczas prawie 90 tys. ludzi. Takie bezludziowe fotki są możliwe tylko rano, potem już zawsze ktoś wchodził w kadr.
Obrazek

To tak zwany Pałac Tysiąca Kolumn ciągnący się przez długi obszar Chichen.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu jeszcze wrócimy, ale teraz idziemy do Świątyni Wojowników - okrążając nieco Zamek
Obrazek

Obrazek

Świątynia Wojowników pochodzi tego samego okresu co piramida pochodzi też znajdująca się obok Świątynia Wojowników. Znajduje się tu grupa tysiąca kolumn zbudowanych w kształcie pierzastego węża. Świątynia została zbudowana przez Tolteków, którzy współżyli tu z ludem Itza. Obiekt poświęcony jest tolteckiemu Bogu Deszczu – Chac Mola, któremu w ofierze składano ludzkie serca. Obiekt od razu zdobywa moje uznanie ;).
Obrazek

Obrazek

:serduszka:
Obrazek

Cudowny obiekt
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamek od "kolejne" strony
Obrazek

To chyba grobowiec Kapłana ale głowy nie położę
Obrazek

Obrazek

Ciekawe
Obrazek

A to już największe na świecie boisko - mierzy ono 168 na 70 m.
Obrazek

Po dwóch stronach boiska znajdują się ściany o długości 95 m i wysokości 8 m. Na każdej z nich zamontowane są wyrzeźbione kamienne pierścienie. Pierwotne zasady gry nie są znane, lecz można się ich domyślać, obserwując jej młodszą wersję - ulama. Według ekspertów na boisku rywalizowały dwie drużyny, których gracze odbijali piłkę biodrami - piłka musiała przejść przez wspomnianą kamienną obręcz, która była umieszczona kilka metrów nad ziemią. Wraz z rozgrywkami odbywały się również rytuały, w tym składanie ofiar z ludzi.
Obrazek

Piłka tu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy się stanie po jednej stronie boiska to wspaniałe echo niesie go na drugą i odbija od Świątyni tamże
Obrazek

tutaj za mną
Obrazek

Obrazek

NO TU
Obrazek

Tutaj świątynia Jaguara
Obrazek

Stąd także widać Zamek
Obrazek

Patrzcie jaki człowieczek malutki
Obrazek

Boisko z innej perspektywy
Obrazek

Obrazek

Tadą
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koniec cz.1

Ostatnio edytowano 03.01.2024 11:41 przez tony montana, łącznie edytowano 2 razy
Aglaia
Cromaniak
Re: Hola Mexico (Jucatan) Nov. 2023 - Chichen Itza now

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 03.01.2024 08:27

Chichen Itza rzeczywiście wspaniała i absolutny must see.

Dzięki za wskazówkę ws. płatności kartą za bilety (swoją drogą niezły Meksyk z tymi odrębnymi płatnościami. W innych miejscach też tak było?) - niby człowiek coś tam czyta w miejscowym narzeczu ale jak przyjdzie co do czego to ktoś pójdzie siku, dzieci się pokłócą i pewnie by nie zauważył a tak to sobie zapamiętam :D .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.01.2024 14:09

Aglaia napisał(a):Chichen Itza rzeczywiście wspaniała i absolutny must see.

Dzięki za wskazówkę ws. płatności kartą za bilety (swoją drogą niezły Meksyk z tymi odrębnymi płatnościami. W innych miejscach też tak było?) - niby człowiek coś tam czyta w miejscowym narzeczu ale jak przyjdzie co do czego to ktoś pójdzie siku, dzieci się pokłócą i pewnie by nie zauważył a tak to sobie zapamiętam :D .

Niby było napisane, że kartą dwie oddzielne płatności - ale w domyśle - chyba można to było zrobić w jednym okienku?

Nie, "idzcie obok" sugerowało, że akurat tylko w tej kasie jest jakiś problem i bilety "ministerstwa" można kupić w ogonku pol metra obok....

Czy to działanie celowe, że część "wpuszczających" na bramce "wpuszcza" w tej sposób, a Ty się zorientujesz dopiero na koncie bankowym za jakiś czas (że kupiłaś dwa * 1048, a nie raz 1048 i 180 dla ministerstwa) to nie sądzę po przemyśleniu tematu (choć na początku byłem przekonany że coś w tym może być), po prostu mają burdel trochę i tyle ;)

No ale że nie chcieli nam zwrócić kasy tak po prostu to było przegięcie wg mnie już

Tak, osobne bilety były już w tej relacji opisywane i do Coba i do Tulum

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.01.2024 14:37

Chichen Itza cz.2

Poprzez korytarz pamiątek po "one dollar" ciągnący się kilkaset metrów w głąb dżungli dochodzimy do pierwszego z dwóch cenote, które są na terenie
Obrazek

Obrazek

Kilka słów o przemyśle pamiątkarskim na terenie Chichen Itza. Jest tego mnóstwo. Wszyscy sprzedają wszystko po 1 dolara. Tak zapewniają. Gdy podejdziesz - okazuje się, że do perfekcji opanowali sztukę marketingu bezpośredniego - po one dollar jest jeden przedmiot - taki najbrzydszy mini magnesik.
Reszta - już bardziej warta swojej ceny typu 10 dolarów, 15 dolarów.

Kupiliśmy sporo przedmiotów na obiekcie po ostrych negocjacjach używając sławy Lewandowskiego i tego, że jesteśmy jednak z biedniejszego kraju niż Amerykanie czy Kanadyjczycy (dobra rada - nie mówcie za dobrze po angielsku i od razu, że z Polski i Papa Juan Pablo II to ceny spadają w mig :)

Zatem extranjero, nadal GRINGO, ale już nie taki jak jakiś bogacz z Północy :)

Przymierzałem też sporo koszulek u Pana, który "tymi ręcami je szył" i pokazywał drobne rany
Pewnie po otwieraniu puszki, bo ten był twardy w negocjacjach a pełno podobnych "przez niego wykonanych" było tez później - kupiłem trzy koszulki z motywem Chichen lub czaszki i niezliczoną ilość czaszek i magnesików ;)

Wracając z cenota znowu przechodzimy obok Kukulkana, tym razem z innej strony
Obrazek

Obrazek

Potęga!
Obrazek

Znowu Świątynia Wojowników
Obrazek

Kilka się tu ich kręci
Obrazek

Obrazek

To ten las Tysiąca Kolumn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać na obrazku taka długa że nawet ponazywane jej części
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu dalej iść się nie da - musimy wrócić
Obrazek

Obrazek

To klasyczna chata majańska - każdy ma tutaj zdjęcie ;)
Obrazek

Dochodzimy do kolejnego "końca"
Obrazek

Tu zaraz drugi cenote
Obrazek

Bliżej podejść nie można
Obrazek

Teraz idziemy do kolejnej części wykopalisk - to Osario o Tumba del Gran Sacerdote
Obrazek

Pod obiektem (podobnie jak pod Zamkiem) jest jaskinia, do której prowadzi 10 m zejścia i tam jest kolejna jaskinia
Obrazek

To słynne Observatiorio - rodzaj budowli, która była w niemal każdym majańskim mieście
Obrazek

Obrazek

Kolejny imponujący "bilding" - na prawo od Observatorio
Obrazek

8O 8O
Obrazek

Tu spotkaliśmy wycieczkę - udało się jednak zrobić bezludziowego fotka
Obrazek

To Edificio de las Monjas
Obrazek

Powoli wracamy
Obrazek

Zahaczając o Obserwatorium
Obrazek

i takie coś
Obrazek

Takie. Zwracam uwagę na intrygującą górę obiektu
Obrazek

To Casa del Venado
Obrazek

Tu już byliśmy
Obrazek

Wygląda jakby jakiś bożek siedział na trawie
Obrazek

Po bez mała trzech godzinach wychodzimy z Chichen - tutaj z innym turystą na przemian kichamy bardzo głośno po kilka razy, na co wszyscy Meksykanie głośno krzyczą "salut!"
Obrazek

Po Chichen jedziemy na jedzonko do Progreso
Obrazek

aby potem zadomowić się na dwie noce w pięknej Meridzie (1 mln mieszkańców)
Obrazek

:papa: :papa: :papa:
crooopka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) crooopka » 03.01.2024 14:54

Słabe te ich zagrywki z kupnem podwójnych biletów :?
Dobrze, że chociaż oddali gotówkę, co prawda po przejściach...

Jestem ciekawa tych pamiątek kupionych w Chichen Itza - możesz wstawić jakąś fotkę? :) Czy po negocjacjach tam ceny były lepsze niż na Riwierze?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.01.2024 17:44

Niesamowitego miejsce, szkoda, że ciut bliżej nie można podchodzić ..
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 03.01.2024 19:55

Ja już przebieram nogami na samą myśl, że to zobaczę! Będę mieć super przewodnik :proszedzieki:

Sytauacja z płatnością nieprzyjemna. Dobrze, że jednak udało się odkręcić.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.01.2024 11:31

crooopka napisał(a):Słabe te ich zagrywki z kupnem podwójnych biletów :?
Dobrze, że chociaż oddali gotówkę, co prawda po przejściach...

Jestem ciekawa tych pamiątek kupionych w Chichen Itza - możesz wstawić jakąś fotkę? :) Czy po negocjacjach tam ceny były lepsze niż na Riwierze?

Myślę jednak, że to nie było zamierzone, tylko .... tak wyszło....
nieładnie jednak zachowywała się Pani z hybrydami

to tego typu "figurki"
Obrazek

a koszulka - mam akurat na sobie wiec ciężko było zrobić lepszą ;)
Obrazek

tak, ceny po negocjacjach były dużo niższe niż na Riwierze Majów.

piekara114 napisał(a):Niesamowitego miejsce, szkoda, że ciut bliżej nie można podchodzić ..

Do niektórych budowli chciałoby się, ale przy większości wystarczyła taka odległość

AgaGy napisał(a):Ja już przebieram nogami na samą myśl, że to zobaczę! Będę mieć super przewodnik :proszedzieki:

Sytauacja z płatnością nieprzyjemna. Dobrze, że jednak udało się odkręcić.

Tak, tylko sugestia, nie w niedzielę oraz z samego rana - najlepiej mieszkać noc przed gdzieś blisko - my jechaliśmy z Valladilid, daleko nie było, ale zawsze kawałek

Ostatnio edytowano 04.01.2024 13:31 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda
Re: Hola Mexico (Jucatan) Nov. 2023 - Playa Paraiso now

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.01.2024 13:12

tony montana napisał(a):Jedziemy do Las Coloradas

- wejście jest tylko z "przewodnikiem" (pani mówiąca tylko po hiszpańsku i ona po prostu idzie z nami, bo my nie mówimy zbytnio po hiszpańsku), ale korzyść z tego taka, że zrobiła nam trochę zdjęć na obiekcie, przewodnik głównie jest po to, aby pilnować, że nie "wpadniesz do wody" albo jak angielski młodzieniec nie skoczysz bezpośrednio z balkonu pokoju hotelowego do basenu ;) (czytaj: solanki)
- cena wejścia to 320 pesos ode łba (ok 75-80 zł), które uważam osobiście za cenę wygórowaną hihihi

W minionym właśnie roku również odwiedziliśmy solanki, wprawdzie darmowe i bez przewodnika, ale i tak warte uwagi. Ciekawe były również kolorowe dna wyschniętych na wiór jezior. To było w Hiszpanii.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran
Re: Hola Mexico (Jucatan) Nov. 2023 - Playa Paraiso now

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.01.2024 14:17

Franz napisał(a):W minionym właśnie roku również odwiedziliśmy solanki, wprawdzie darmowe i bez przewodnika, ale i tak warte uwagi. Ciekawe były również kolorowe dna wyschniętych na wiór jezior. To było w Hiszpanii.

Pozdrawiam,
Wojtek

Jeśli Hiszpania - to zapytam gdzie konkretnie ? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna