jerry.ie napisał(a):A ja w knajpach napiwki daje o ile kelner na nie zasłuży , jak jest szybko , miło i smacznie to czemu nie
Czy jest szybko to nie od niego zależy, tylko od wydajności kuchni i dania jakie zamawiasz. Z jednej strony chciałbyś smaczne i świeże danie z drugiej strony nie przyjmujesz do wiadomości, że czas przygotowania takiej potrawy to 30 min.
Miło-to kwestia do dyskusji co innego włażenie klientowi w 4 litery co innego doradzenie jakiejś specjalności, albo przyjęcie bardzo nietypowego zamówienia np. setka wódki z setką mleczka skondensowanego....i tak 8 razy
Różni klienci lubią różne rzeczy a i kelnerzy są różni. Jedni potrafią doradzić dobre danie i mają sprawny "serwis" czyli podchodzą do roboty merytorycznie a inni potrafią tylko włazić w 4L.
Smacznie to też nie jest zasięg pracy kelnera, a kuchni. Miałem klienta, który przychodząc na obiad zdawał się na mój wybór, znałem jego gust i wiedziałem też czy to danie wychodzi kucharzowi, który jest akurat na zmianie czy raczej je robi przeciętnie. Podobnie jest z barmanem,,,,siada gość przy barze a barman nalewa mu bez słowa parę kolejek wódki, po spożyciu płaci razy 3 i wychodząc mówi- żeby moja stara tak umiała (w sensie dogadać się bez słów).
Powiem tak, dobry kelner, zanim jeszcze dobrze usiądziesz w fotelu/krześle wie czy przyszedłeś na obiad/kawę/wódę i czy zostawisz napiwek czy nie- sprawdzalność to jakieś 80%. Nie raz koleżanki wołały :"dwie kawy ci weszły na rewir"
Sam daje napiwki ale nie zawsze.
Jak dostanę brudne sztućce, ciepłe piwo, albo jak kelner zachowuje się w stylu "rozmasuję ci wszystko tylko daj duży napiwek"- zapomnij o napiwku.
Najlepszy fan i tak jest gdy były kelner przychodzi do knajpy i odruchowo widzi co jest nie tak z obsługą i kiedy i kogo na ile kręcą
a ten artykuł, to stek bzdur:)
chciałbym/muszę napisać ten artykuł bo muszą mi zapłacić, to nic, że nie mam pojęcia o czym piszę, raz uderzę w wysokie tony, raz w niskie, jakoś to będzie--dobrze, że autor nie żyje z napiwków
jerry.ie - widzę, że też nie możesz spać:) pozdrawiam