Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

HO HO HO Witaj Święty Mikołaju - Finlandia 2023 r.

Z Finlandii pochodzą sławne na całym świecie Muminki. Charakterystyczne postacie były najpierw bohaterami komiksów, a później filmów animowanych dla dzieci. Obecnie w Naantali można odwiedzić magiczną Wioskę Muminków, która stanowi ważną atrakcję turystyczną. Finki, jako pierwsze w Europie kobiety, uzyskały prawa wyborcze w 1906 roku.
Anata
Globtroter
HO HO HO Witaj Święty Mikołaju - Finlandia 2023 r.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anata » 17.12.2023 22:19

Wielkimi krokami zbliża się czas Świąt Bożego Narodzenia, który zawsze uwielbiałam. Jako małe dziecko czekałam na Święta już od września i w zasadzie tak zostało do dziś. Uwielbiam magię Świąt Bożego Narodzenia.
Ale skoro mowa o magii to przecież każde dziecko wie, że Świąt nie byłoby bez św. Mikołaja, reniferów, elfów, prezentów i całej świątecznej otoczki. Co prawda niektórzy mówią, że to komercja, św. Mikołaj nie istnieje, a wszędobylskie reklamy robią nam wodę z mózgu, ja natomiast wiem swoje - św. Mikołaj istnieje i razem z elfami mieszka na kole podbiegunowym w Rovaniemi. Jednak ziarno niepewności co do JEGO istnienia zostało zasiane, więc nie pozostaje nic innego jak na własne oczy przekonać się jaka jest prawda.
Serdecznie zapraszam na relację z niezwykłej dla mnie wyprawy do Finlandii. Niezwykłej, bo z jednej strony magicznej, z drugiej wymagającej niezłej logistyki i długich przygotowań.
Biorąc przykład z Forumowiczów, którzy niejedną relację tu poczynili zajawka z naszego wyjazdu:
Załączniki:
Tallin1.jpg
Ryga2.jpg
Ryga.jpg
Rovaniemi10.jpg
Rovaniemi8.jpg
Rovaniemi7.jpg
Rovaniemi6.jpg
Rovaniemi5.jpg
Rovaniemi4.jpg
Rovaniemi3.jpg
Rovaniemi2.jpg
Rovaniemi1.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.12.2023 22:21

Wow! Finlandii tu jeszcze nie było! :D

Pierwsza! :mg:

P.S. Przenieś relację do działu "Jak nie Chorwacja, to..." - Europa => Finlandia... :)
Anata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anata » 17.12.2023 22:29

Fakt, to rzeczywiście wątek mało chorwacki, ale chyba potrzebuję małej pomocy jak to zrobić :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.12.2023 22:34

Anata napisał(a):Fakt, to rzeczywiście wątek mało chorwacki, ale chyba potrzebuję małej pomocy jak to zrobić :)

Chyba trzeba poprosić o przeniesienie. (Nigdy tego nie robiłam ;)) Pewnie ktoś upoważniony niedługo się tu zjawi :D
Anata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anata » 17.12.2023 22:36

Super, dziękuję bardzo i czekam zatem cierpliwie :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.12.2023 22:52

Relację przeniosłam, jest już w Finlandii :coool:

Ciekawa jestem Twojej logistyki. Czytałam na innym forum krótki, bo chyba 4 -dniowy, wypad do Mikołaja i ziarnko mi się zasiało :D tylko ja zimna tak dużego nie lubię :lool:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 17.12.2023 23:03

Hej :) Jestem :tak: Finlandia to mój na kiedyś must have, więc chętnie poczytam :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
Anata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anata » 17.12.2023 23:20

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)
Dziękuję bardzo za zmianę wątku.
Logistycznie na razie zdradzę tyle, że wyjazd nie był samolotowy i zawsze podróżują z nami nasze dwa psy, które do najmniejszych nie należą :mg:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.12.2023 00:00

HO HO HO :coool: jestem.
Kiedyś byłem forumowym Mikołajem ;)
Anata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anata » 18.12.2023 00:18

Witaj Januszu :D dobrze, że chyba byłam grzeczna ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.12.2023 09:04

Chciałbym na pewno kiedyś objechać bałtyckie, lub nawet pojechać w kierunku Nordkapp.
Wirtualnie już widziałem Twoje miejsca we Vlogu YTbera KikiŚwiat, ale chętnie podążę Waszym śladem, zawsze to inne spojrzenie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.12.2023 14:14

O skrawek Finlandii zahaczyłem dwukrotnie, w drodze na Nordkapp (zupełnie jej nie zwiedzając); teraz zerknę sobie na Wasze przygody.

Pozdrawiam,
Wojtek
Anata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anata » 18.12.2023 23:58

Odcinek 1 – przygotowania.
Ta część będzie opisowa, potem obiecuję więcej zdjęć.

Pomysł na zimowy wyjazd krążył mi po głowie od długiego czasu i był to konkretny cel – Finlandia. Jak mam jechać na urlop zimowy to miejsce musi spełniać konkretne kryteria – musi to być prawdziwa zima, ma być mróz i dużo śniegu.
Mój mąż patrzył na moje plany z lekkim politowaniem i dużym niedowierzaniem bo przede wszystkim oboje nie przepadamy za zimnem, poza tym nasz samochód podziela nasze pogodowe upodobania i często odmawia jazdy po śliskich nawierzchniach, no i co najważniejsze podróżujemy z naszymi dwoma czterołapnymi szczęściami, które gabarytowo dorównują małym koniom.
No ale „gdzie diabeł nie może…” :D
Tak więc niezrażona mężowskim sceptycyzmem i zdeterminowana do realizacji swojego planu zaczynam działać. Miejsce jest pewnikiem, więc do ustalenia zostaje już niewiele: termin, dojazd i nocleg. Zaczynam od terminu i tu znów jest stosunkowo prosto – koniec roku naturalnie odpada z powodu mojej pracy, poza tym Święta zawsze spędzamy z Rodziną, ale ma byś jeszcze świątecznie i bajkowo więc wybór pada na styczeń.
Moje planowanie szło naprawdę gładko – aż do punktu „dojazd”. Nie ma mowy, że pojedziemy sami tzn. bez psów, więc samolot całkowicie odpada. Nasz osobisty środek lokomocji Vitek (mercedes vito z napędem na tył, co jest równoznaczne z "nie jeżdżę po śliskim, po śniegu, po lodzie, pod górkę) odpada jeszcze szybciej. Mamy jeszcze auto służbowe, ale już samo słowo "służbowe" ni jak łączy mi się z hasłem "urlop", a poza tym jest gabarytowo połowę mniejsze niż nasz Vitek. No ale jak się nie ma co się lubi…. ustalam z szefem, że mogę jechać służbowym autem na biegun i niezmiernie dumna oznajmiam mężowi, że 05.01.2023 r. wyjeżdżamy do Rovaniemi. Jest marzec 2022 r. Mąż nadal traktuje moje plany jako żart, a ja na razie przemilczam informacje, że aby dojechać do Rovaniemi musimy przejechać w styczniu całą wschodnią Polskę, Litwę, Łotwę, Estonię, przeprawić się promem do Helsinek, tam wsiąść do nocnego pociągu (my, psy i samochód) i po 12 godzinach wysiąść na dworcu w Rovaniemi, gdzie pewnie temperatura będzie oscylowała w okolicach – 20 stopni, nie wspominam również, że dokładnie tak samo będzie wyglądać droga powrotna… :D
W sierpniu zaczęłam mój plan wcielać w życie poprzez aktywne poszukiwania biletów na prom i pociąg i intensywnie szukać noclegu zarówno w samym Rovaniemi jak i na trasie dojazdowej. I to był moment kiedy mój mąż zaczął wierzyć, że jednak mój szalony plan zostanie zrealizowany.
Problem był taki, że bilety na prom Tallin – Helsinki były dostępne "od ręki", natomiast w tym czasie bilety na pociąg Helsinki – Rovaniemi można było kupić tylko z terminem do końca roku 2022. Cały czas na stronie przewoźnika była informacja, że bilety na I kwartał 2023 r. będzie można nabyć wkrótce, ale konkretnej daty nie było. W efekcie kupiliśmy je dopiero w październiku.
Również w tym czasie udało się zarezerwować domek w Rovaniemi i hotele na trasie dojazdowej. I tak na początku listopada oboje uwierzyliśmy, że już wkrótce nasze stopy i łapy staną na biegunie
Po drodze były Święta, gdzie po raz pierwszy nie miałam problemu z prezentami dla mojego męża. Pod choinką znalazły się podgrzewane rękawiczki, skarpetki, zapasowe czapki, szaliki, a dla naszych psów pierwsze w życiu (i chyba ostatnie) kubraki :D Nasz samochód otrzymał za to wazelinę do uszczelek i cały zestaw odmrażaczy do szyb. Święta minęły ekspresowo, choinkę po raz pierwszy w życiu pożegnaliśmy zaraz po Nowym Roku, również po raz pierwszy nasze psy otrzymały tabletki mające na celu usunięcie potencjalnego, niechcianego mieszkańca jakim jest tasiemiec bąblowiec czy jakoś podobnie (wymóg Finlandii) i tak nadszedł dzień naszego wyjazdu – 05.01.2023 r.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.12.2023 08:31

ho ho ho auto na pociąg w Finlandii... tego jeszcze nie grali
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 26.01.2024 23:50

Ciekawie się zapowiada, liczę na ciąg dalszy :).

Powrót do Finlandia - Suomi