Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hmmm.....Bieszczady.....pokręcony 2012 rok.....i ciut linków

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.07.2012 07:45

Sylwetka napisał(a):
Miecia napisał(a):Witam Sylwio :D

Fajnie, że jeszcze wpadlas :D. Sama też się pewnie do wyjazdu szykujesz :D
mam nadzieję, że też nas uraczysz piękna relacją po powrocie :D

Jutro rano start :D, nie wiem jak prześpię tę ostatnią nockę :?
Relacja :oops: się postaram, choć "giętkiej klawiatury" :wink: mi brakuje, ale coś wymyślę :lol:

No to, moja droga, szerokiej drogi :D

Wyjazd na pewno będzie udany, a relację........zawsze jakoś da się napisac po powrocie :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.07.2012 08:11

Bieszczady moje kochane! Będę zaglądać.

Miecia, tylko nastawienie zmień do tego urlopu i rusz trochę bardziej na południe, bo Polańczyk to jeszcze nie Bieszczady :twisted: :lol: :wink: .

Ktoś mi kiedyś powiedział, że w Bieszczady jedzie się raz, a potem już tylko się wraca. Jak do siebie. Ja i mój małżonek jesteśmy żywym dowodem, że to najprawdziwsza prawda.
Nasze małe zeszłoroczne wędrówki możesz obejrzeć tutaj.

Pisaliście o muzycznych skojarzeniach, mnie z Biesami kojarzy się kawałek Wolnej Grupy Bukowina, Sielanka o Domu. Siedzieliśmy kiedyś przemarznięci w Starym Siole w Wetlinie, a w tle słychać było cichutkie
"Szukam, szukania mi trzeba,
Domu gitarą i piórem,
A góry nade mną jak niebo,
A niebo nade mną jak góry."

Pozdrawiam i życzę udanego urlopu oraz wielu wrażeń.

Obrazek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.07.2012 08:20

Witaj marżę_na :D

Już przesledzilam Twoją relację........tak po cichutku :wink:

A Polanczyk............to tylko baza wypadowa :D , gdzie :!: zobaczymy :D
woka
Koneser
Re: Hmmm.....Bieszczady.....pokręcony 2012 rok.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.07.2012 08:29

Miecia napisał(a):Hm, ja też nie byłam, ..

Jak to mogło się wydarzyć. :?: 8O
Kużdy człowiek w Bieszczadach musi być. :!:

Będziesz samochodem więc: Mała pętla, duża pętla, - jeździć i podziwiać.
Na Połoninę Wetlińską - obowiązek ( to każdy musi). Na resztę - wedle uznania i sił.
Jako dziewczyna z Torunia masz 102 % zagwarantowane, że zapamiętasz Bieszczady jako coś naprawdę dobrego.
Znajoma "znad morza" jak zobaczyła ..... do tej pory "pieje" z zachwytu. Jak zobaczyła zaporę od strony Myczkowiec - myślałem, że padnie na zawał ..... :wink:

PS
kwoli wyjaśnienia aby nie było pomyłki. "...zobaczyła zaporę od strony Myczkowiec" - mam na myśli, że zobaczyła zaporę w Solinie ( od strony drogi Myczkowice-Solina).
W Myczkowicach zapora jest tysz :wink:( taka mini ale jest).
Ostatnio edytowano 18.07.2012 09:12 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser
Re: Hmmm.....Bieszczady.....pokręcony 2012 rok.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.07.2012 08:40

woka napisał(a):
Miecia napisał(a):Hm, ja też nie byłam, ..

Jak to mogło się wydarzyć. :?: 8O
Kużdy człowiek w Bieszczadach musi być. :!:

Zgadza się!
Mój małżonek prawie trzydzieści lat żył w nieświadomości, że takie cuda na ziemi istnieją :wink:. Aż go w te Biesy zabrałam. Dał się namówić tylko dlatego, że nam na wyjazd do Chorwacji funduszy zabrakło :lol:. Teraz już go nie muszę namawiać :wink: .
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.07.2012 08:59

Tak czytam wpisy i............wiecie co :lol:
byłam w Sudetach, Beskidzie, Tatrach polskich i słowackich, Pieninach okazjonalnie, Górach Swietokrzyskich........mam w Bieszczadach jeszcze nie :? :wink:

Jakieś niebywale że mnie zjawisko :wink: :lol:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.07.2012 10:07

Sentymentalizm Was ogarnął a ja realistycznie o Bieszczadach. :)
Najwyższy szczyt Tarnica (1346 m n.p.m.) jest jest niższy niż Śnieżka czy choćby Babia Góra o wielu tatrzańskich szczytach nie wspominając. Wielka Krokiew - góra na której jest skocznia liczy też więcej bo 1378m.
Więc o tych górach do nieba wybierając się w Bieszczady możecie zapomnieć. Niewiele wyróżnia Bieszczady od innych pasm górskich w Polsce.
Ale jest coś na pewno wyjątkowego. Myślę o okolicach najwyższych partii tych gór Tarnicy, Halicza i Wołosatego. Wysokie trawy i połoniny. Powyżej lasu rozległe przestrzenie. I ciągnące się po horyzont kolejne pasma górskie. Szlaki w tych górach nie wyglądają jak górskie szlaki a jak szlaki po ścieżkach wydeptanych w łąkowych polach. Trzeba uważać po deszczu, ziemne dróżki robią się bardzo śliskie.

Bieszczady najpiękniejsze są jesienią gdy rosnące poniżej połonin lasy bukowe zaczynają się czerwienić.
My byliśmy za wcześnie jeszcze we wrześniu i jesień nie pokazała swojego blasku w górach. Wtedy na szlakach było znacznie mniej turystów niż w podobnych czasie w Tatrach czy w Karkonoszach. Te puste góry przyciągają bo jak na polskie szlaki to faktycznie z powodu pustek można się było poczuć wyjątkowo. Ale tak wyjątkowo można się poczuć prawie w każdych górach na Bałkanach nie wyłączając Chorwacji.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.07.2012 10:21

Lidia K napisał(a):Sentymentalizm Was ogarnął a ja realistycznie o Bieszczadach. :)
Najwyższy szczyt Tarnica (1346 m n.p.m.) jest jest niższy niż Śnieżka czy choćby Babia Góra o wielu tatrzańskich szczytach nie wspominając. Wielka Krokiew - góra na której jest skocznia liczy też więcej bo 1378m.
Więc o tych górach do nieba wybierając się w Bieszczady możecie zapomnieć. Niewiele wyróżnia Bieszczady od innych pasm górskich w Polsce. ........
............. Szlaki w tych górach nie wyglądają jak górskie szlaki a jak szlaki po ścieżkach wydeptanych w łąkowych polach. Trzeba uważać po deszczu, ziemne dróżki robią się bardzo śliskie.

że niższe, to i lepiej, starsza pani już nie skacze jak kozica
:wink: , pozostał tylko spacerek :lol:

Zejście zaś z Kasprowego w trakcie burzy, też nie należało do przyjemnych, ślisko było jak diabli :wink: :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.07.2012 12:19

Miecia zanim zobaczysz Bieszczady obejrzyj. Kto wie co może tam Ciebie zastać 8O 8O 8O

:twisted: :twisted: :twisted:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.07.2012 12:34

darek1 napisał(a):Miecia zanim zobaczysz Bieszczady obejrzyj. Kto wie co może tam Ciebie zastać 8O 8O 8O

A ją już miałam nadzieję, że Ciebie tam spotkam :( :wink:

Wiesz co, zawiodlam się :evil: :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.07.2012 12:35

Oj w Bieszczadach razy kilka byłem... o kilka za mało.... ;), mam nadzieję, kiedyś tam wrócić. W końcu Tarnica do zdobycia została :mrgreen:.

Pozdrav :papa:

P.S. Jak Bieszczady to Wołosatki :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.07.2012 12:44

Miecia napisał(a):
darek1 napisał(a):Miecia zanim zobaczysz Bieszczady obejrzyj. Kto wie co może tam Ciebie zastać 8O 8O 8O

Chyba, że z siekierą :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.07.2012 12:48

darek1 napisał(a):
Miecia napisał(a):

Chyba, że z siekierą :)

Nie wiedziałam, że z zawodu drwalem jesteś :wink: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.07.2012 12:56

Znalazłem swoje wspomnienia... :D

:arrow: Zatwarnica, czyli gdzieś na końcu świata ;)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.07.2012 13:09

Lidia K napisał(a):Więc o tych górach do nieba wybierając się w Bieszczady możecie zapomnieć.

Wyskoczyłaś jak ....... :wink:
Kto tutaj mówi o górach. Bieszczady to nie góry :!: .... to są Bieszczady. :!: :wink: Tutaj kużdy znajdzie coś dla siebie, zarówno ten co uwielbia góry jak i ten co od gór stroni jak "diabeł od święconej".
Kużdy zadowolniony bedzie. :wink: ... i z tego m.in. powodu są wyjątkowe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Hmmm.....Bieszczady.....pokręcony 2012 rok.....i ciut linków - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone