Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hiszpania: od Andaluzji po Kraj Basków

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.01.2015 22:36

ASIULA HK napisał(a):Marzy mi się tam pojechać :roll:

Musisz koniecznie.
Mam nadzieję, że Ci się to uda. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.01.2015 00:20

Śmiać mi się chce na samo wspomnienie zwiedzania Alhambry przed wielu laty. Kiedy przyjechaliśmy do Granady i chcieliśmy kupić bilety na następny dzień, okazało się to niemożliwe. To jak można je kupić? Trzeba rano przyjść do kasy i już. Wtedy podjechaliśmy ponad miasto i w rzadkim lasku sosnowym rozstawiliśmy namiot. A kiedy w zapadającym zmroku rozpaliliśmy małe ognisko, spod kamienia coś wypełzło.
- O! Skorpion! - zawołał niemal radośnie mój kilkuletni wówczas syn.
Rzeczywiście, w świetle latarki ukazała się cała charakterystyczna sylwetka, usiłująca znaleźć bardziej bezpieczne schronienie od wzmagającego się żaru ogniska....

Rodzina rozbiegła się w panice, skorpiona w końcu wytropiłem i utłukłem - wiem, być może przesadziłem z reakcją - potem ostrożnie przeszukaliśmy namiot i śpiwory.
Następnego dnia zjechaliśmy do Alhambry, gdzie w kolejce do kasy stało około trzystu osób. Dowiedziałem się, że nie mamy żadnych szans na kupno biletu na ten dzień. A na następny? Nie można - trzeba przyjść kolejnego dnia rano do kasy i już...

101_0161.JPG

P21G0540.JPG

P21G0541.JPG

P21G0542.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.01.2015 11:47

Oglądając Alhambrę na zdjęciach wcale nie dziwi mnie fakt , że bilety w naszym przypadku najlepiej zakupić przez internet . Dzikie tłumy zabiłyby chyba atmosferę tego miejsca . Ograniczenia konieczne :wink:

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 31.01.2015 00:44

piotrf napisał(a):Oglądając Alhambrę na zdjęciach wcale nie dziwi mnie fakt , że bilety w naszym przypadku najlepiej zakupić przez internet . Dzikie tłumy zabiłyby chyba atmosferę tego miejsca . Ograniczenia konieczne :wink:

To prawda. Mądrze to ktoś wykombinował. Natomiast szkoda, że automaty do wydruku wcześniej duuuużo wcześniej!!!)zarezerwowanych biletów są tylko z jednej strony, przy parkingach. Jeżeli ktoś rusza do Alhambry z centrum miasta i wspina się sympatyczną uliczką pełną kramów, musi potem obejść solidny kawał murów, by znaleźć charakterystyczne żółte budki. Ale może od 2010 r zmienili tą niedogodność.
Zresztą, każdą niedogodność warto ponieść, by zobaczyć cuda Alhambry na własne oczy. :)
Pozdrawiam.
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.02.2015 21:52

plavac napisał(a):
piotrf napisał(a):Oglądając Alhambrę na zdjęciach wcale nie dziwi mnie fakt , że bilety w naszym przypadku najlepiej zakupić przez internet . Dzikie tłumy zabiłyby chyba atmosferę tego miejsca . Ograniczenia konieczne :wink:

To prawda. Mądrze to ktoś wykombinował.

I tak za duże tłumy tam walą...

plavac napisał(a):Zresztą, każdą niedogodność warto ponieść, by zobaczyć cuda Alhambry na własne oczy. :)

Zgadza się.
Tym razem miałem okazję rzucić na nią okiem z dzielnicy Albaicin.

A Triana pozdrowiona. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2015 00:30

Nie mogąc sobie zupełnie Alhambry darować, postanowiliśmy poszukać mniej oficjalnego wejścia i ruszyliśmy wzdłuż ogrodzenia. Najpierw były nieudolne próby sforsowania przeszkody górą z wykorzystaniem opartych o płot drewnianych palet, a krótko po tym znaleźliśmy sporej wielkości dziurę w broniącej dostępu drucianej siatce. Włączyliśmy się w zwiedzający ogrody tłum, ale radość okazała się krótka. Wybierając kierunek w sposób zdecydowanie losowy, nie dochodząc nawet do pałacu, szybko udało nam się niechcący wyjść przez bramę na zewnątrz...

101_0164.JPG

P21G0544.JPG

P21G0545.JPG

101_0165.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.02.2015 22:38

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Zresztą, każdą niedogodność warto ponieść, by zobaczyć cuda Alhambry na własne oczy. :)

Zgadza się.

Franz napisał(a):Nie mogąc sobie zupełnie Alhambry darować, postanowiliśmy poszukać mniej oficjalnego wejścia i ruszyliśmy wzdłuż ogrodzenia. Najpierw były nieudolne próby sforsowania przeszkody górą z wykorzystaniem opartych o płot drewnianych palet, a krótko po tym znaleźliśmy sporej wielkości dziurę w broniącej dostępu drucianej siatce.

:lol:

Franz napisał(a):A Triana pozdrowiona. :)

Dzięki! :) Wspomnienia wracają... 8) Chociaż tam Tym razem miałem okazję rzucić na nią okiem z dzielnicy Albaicin... nie dotarliśmy...

Pozdrawiam!
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2015 23:00

plavac napisał(a):Wspomnienia wracają... 8)

Ale Triany nie zwiedzaliśmy - zaledwie parę nocnych fotek przez Guadalquivir.

plavac napisał(a):Chociaż tam Tym razem miałem okazję rzucić na nią okiem z dzielnicy Albaicin... nie dotarliśmy...

Przemierzyliśmy wieczorem od samochodu do hotelu, a rano w odwrotnym kierunku. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 16.02.2015 23:05

Zacytuję Piotra p - "Mikstura wielu namiętności....." 8)
Baśniowo..... 8) :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2015 23:16

CROberto napisał(a):Zacytuję Piotra p - "Mikstura wielu namiętności....." 8)
Baśniowo..... 8) :D

Cudeńka zaczną się w najbliższych odcinkach. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2015 23:25

Cóż było robić - powtórzyliśmy marsz wzdłuż płotu do znanej już dziury, weszliśmy nią ponownie do Alhambry, tym razem starając się zbyt szybko jej nie opuścić.

P21G0547.JPG

P21G0550.JPG

P21G0551.JPG

101_0171.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 16.02.2015 23:42

Będę cierpliwa, będę cierpliwa........... :wink:

Pozdrawiam :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2015 23:54

ASIULA HK napisał(a):Będę cierpliwa, będę cierpliwa........... :wink:

I ten dylemat - Francja czy Hiszpania. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.02.2015 01:58

Ale to wszystko jedynie wspomnienia sprzed lat. Dzisiaj spokojnie i legalnie spacerujemy pośród tych wspaniałych ogrodów.

P21G0552.JPG

P21G0553.JPG

101_0172.JPG

P21G0554.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 17.02.2015 09:52

Franz napisał(a):I ten dylemat - Francja czy Hiszpania.

To duży dylemat :roll: , zobaczymy :wink:

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España