Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hiszpania: od Andaluzji po Kraj Basków

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2015 00:04

plavac napisał(a):Nic Was nie pogryzło w tym kamienistym wnętrzu?

Na szczęście nie.
Kiedy przed wielu lat rozstawiliśmy namiot nad Granadą i rozpalili ognisko, spod kamienia wokół paleniska wypełzł skorpion. Rodzina rozpierzchła się w popłochu. Z latarką w ręku utłukłem go sandałem, aż mi potem głupi się zrobiło. Efekt paniki.
Potem długo i ostrożnie sprawdzaliśmy śpiwory w otwartym namiocie...

plavac napisał(a):Ostatnie dwa - a szczególnie ostatnie! - piękne :!:

Lubię to ostatnie. Niektóre z końmi z poprzednich odcinków również. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2015 01:00

Potem ruszamy w ostatni etap naszej wycieczki - rezygnujemy z szerokiej drogi, wybierając skrót na skos i ku naszemu zaskoczeniu po przejściu raptem około 150m trafiamy na rozstaja znane nam z porannej trasy. Pętla zamknięta - końcówka wypada nam stopniowo gęstniejącym lasem i kwadrans po siódmej jesteśmy przy samochodzie.

P20G0528.JPG

Zjeżdżamy w dół i decydujemy się na spędzenie noclegu w tym samym miejscu, co wczoraj. Bea wykorzystuje wodę z rwącej acequii do umycia włosów; ja na razie nie odczuwam takiej potrzeby. Powoli zapada wieczór, słońce szybko schowało się za górski grzbiet, a my mamy sporo czasu na podsumowanie tego pięknego dnia, ukoronowanego wejściem na Mulhacen, najwyższy szczyt Iberii, zaś jutro mamy zamiar odwiedzić stolicę, gdzie panował czas jakiś Muley Hacen, od którego pochodzi nazwa tego szczytu i gdzie według legendy został pochowany...

P20G0529.JPG

P20G0530.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2015 22:29

Dzień czwarty

Budzimy się krótko przed godziną siódmą - ta noc była zimniejsza od poprzedniej, więc ruszamy się trochę niemrawo, w końcu jednak spakowani, zjeżdżamy z gór.

P21G0531.JPG

P21G0533.JPG

P21G0534.JPG

Zostawiamy za sobą długi, nieprzenikniony ogon kurzu; aż mi żal rowerzysty, którego pozdrawiam, kiedy ten przejeżdża w górę i znika w tym ogonie. Niżej się zatrzymujemy, żeby nie tylko nabrać wody do bidonów, ale przy okazji schlapuję samochód, który pokrył się grubą warstwą kurzu. Droga południowymi stokami gór Sierra Nevada jest bardzo kręta, tak że Bea odczuwa nieco problemy lokomocyjne, w końcu jednak docieramy do Granady.

Mapka przejazdu

HisMapa.jpg

A - nocleg
B - Granada
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 28.01.2015 23:19

Wschód piękny :D
Ojojoj :) , dojedziemy do miejsca, które chciałabym zobaczyć :D

Pozdrawiam.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.01.2015 23:20

Franz napisał(a): Z latarką w ręku utłukłem go sandałem, aż mi potem głupi się zrobiło.

Instynkt. Broniłeś rodziny. 8)

Jest coś w tym kobiecym myciu włosów za wszelką cenę. :wink: Ne bacząc na temperaturę wody, otoczenia i takie tam inne przeciwności losu... :)

No ale przecież, przed Wami - Granada... :!:

pozdrawiam.
P.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2015 23:23

ASIULA HK napisał(a):Wschód piękny :D
Ojojoj :) , dojedziemy do miejsca, które chciałabym zobaczyć :D

W Andaluzji jest mnóstwo miejsc wartych zobaczenia. Jest też kilka prawdziwych klejnotów. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2015 23:32

plavac napisał(a):Instynkt.

W jednej z książek Jerzego Łątki (bardzo lubię go czytać) jest opis jego przygód w Turcji podczas zbierania materiałów. Między innymi, mieszkał w pokoju ze skorpionami. :lol:

plavac napisał(a):Jest coś w tym kobiecym myciu włosów za wszelką cenę. :wink: Ne bacząc na temperaturę wody, otoczenia i takie tam inne przeciwności losu... :)

Nieee, no - przygrzaliśmy wodę na gazie. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 28.01.2015 23:37

Franz napisał(a):W Andaluzji jest mnóstwo miejsc wartych zobaczenia. Jest też kilka prawdziwych klejnotów.

Poczekam na to, co pokażesz :)
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.01.2015 23:43

ASIULA HK napisał(a):Poczekam na to, co pokażesz :)

Trochę tu pokażę. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.01.2015 00:01

Franz napisał(a):Trochę tu pokażę. 8)

Będziemy oglądać i wspominać. :)

P.

P.S. Dobrze,że woda nie było prosto z acequii! 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.01.2015 00:07

plavac napisał(a):Dobrze,że woda nie było prosto z acequii! 8)

W młodości popełniłem takie głupstwo w Bułgarii. Myślałem, że mi łeb odpadnie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.01.2015 00:34

Mamy trochę czasu do godziny wydrukowanej na zakupionych jeszcze w domu biletach wstępu, więc próbujemy rzucić okiem na miasto. Mamy jednak spore kłopoty wskutek uliczek jednokierunkowych, powtarzamy nawet pętlę, wreszcie dajemy za wygraną i kierujemy się w stronę największej tutejszej atrakcji.

Dojeżdżamy na częściowo już wypełnione samochodami parkingi, znajdując miejsce dopiero na trzecim z nich, na szczęście w cieniu. Koszt parkowania podany śmiesznie, bo za minutę - z taką dokładnością jeszcze się nie spotkałem. Idziemy do kas przy wejściu, gdzie w odpowiednich automatach odbiera się zapłacone przez Internet bilety - po włożeniu karty kredytowej system rozpoznaje ilość biletów i je drukuje. Z tak łatwo uzyskanym papierkiem bez problemu wchodzimy do prawdziwego arcydzieła, jakim jest zespół pałacowo-ogrodowy Alhambra.

101_0158.JPG

P21G0536.JPG

P21G0537.JPG

101_0160.JPG

P21G0538.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 29.01.2015 21:35

I my tam byliśmy, piękno tego miejsca pochłanialiśmy, i marzymy, by jeszcze raz je odwiedzić - tę jedyną w swoim rodzaju miksturę wielu namiętności!
A póki co - przemierzymy ją wirtualnie... :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.01.2015 21:55

plavac napisał(a):I my tam byliśmy, piękno tego miejsca pochłanialiśmy, i marzymy, by jeszcze raz je odwiedzić - tę jedyną w swoim rodzaju miksturę wielu namiętności!
A póki co - przemierzymy ją wirtualnie... :wink:

Dla mnie to jedno z najpiękniejszych dzieł ludzkich rąk. Zwykle porównuję do Topkapi w Stambule.

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 29.01.2015 22:13

Marzy mi się tam pojechać :roll:
Z niecierpliwością będę czekała na cd :D

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España