Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hiszpania: od Andaluzji po Kraj Basków

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2014 22:02

Po śniadaniu powrót na autostradę i dalszy kurs w stronę Andaluzji. Jazda bez przystanków trochę się nuży i łapie mnie senność. Daremnie próbuję ją strząsać, w końcu trzeba podjąć męską decyzję - kawa! Zjeżdżamy przy pierwszej sposobności kierując się w stronę grupki oliwek. Daje się pod nie podjechać, więc lokujemy się w cieniu, który tu już stanowi wartość samą w sobie.

P19G0193.JPG

P19G0194.JPG

P19G0196.JPG

P19G0197.JPG
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.12.2014 22:12

tony montana napisał(a):Granada i Kordoba będą?

Franz napisał(a):Mogłyby nie być? :roll: ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

To cieszy, tym bardziej, że one jeszcze na mnie czekają jak i prawie cała Hiszpania

Jednak jest pewien plan, aby przynajmniej nieco zaległości nadrobić

Fajne miejsce na KAWĘ!
:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2014 22:29

tony montana napisał(a):To cieszy, tym bardziej, że one jeszcze na mnie czekają jak i prawie cała Hiszpania

Wprawdzie w Andaluzji znajduje się kilka prawdziwych klejnotów, jednak zdecydowanie warto zobaczyć pozostałą część kraju...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 04.12.2014 23:08

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):To cieszy, tym bardziej, że one jeszcze na mnie czekają jak i prawie cała Hiszpania

Wprawdzie w Andaluzji znajduje się kilka prawdziwych klejnotów, jednak zdecydowanie warto zobaczyć pozostałą część kraju...

Nie sposób się pod tym nie podpisać. 8)
Miejsce na kawę - cudowne. Szczególnie z grudniowym miastem za oknem.

Pozdrawiam.
P.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 04.12.2014 23:42

Franz napisał(a):Wprawdzie w Andaluzji znajduje się kilka prawdziwych klejnotów, jednak zdecydowanie warto zobaczyć pozostałą część kraju...

Choć byłem tylko w Barcelonie, to Hiszpania jest w moich planach już od dawna. Zobaczyć choć 1/4 tego co ty...marzenia...może kiedyś...

Zapowiada się coraz ciekawiej, na razie wygląda podobnie jak moja ...taka jaką kiedyś planowałem na kiedyś (bardziej wirtualnie po mapie).
Moja wiodła, aż do Gibraltaru. Ciekaw jestem jaka była tym razem Twoja. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.12.2014 00:08

plavac napisał(a):Miejsce na kawę - cudowne. Szczególnie z grudniowym miastem za oknem.

Wspominałem już, że w niedzielę jechałem samochodem po śniegu? takim zalodzonym odrobinę...

MarDomi napisał(a):Moja wiodła, aż do Gibraltaru. Ciekaw jestem jaka była tym razem Twoja. :)

O Gibraltar zahaczyłem w dawnych czasach - kiedy w Hiszpanii jeszcze płaciło się pesetami.
W długiej kolejce na krótkiej granicy moje dzieci zmieniały wystawiany innym kierowcom, wymalowany napis na kartonie po piwie z "Hola" na "God save the Queen"...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 05.12.2014 00:33

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Miejsce na kawę - cudowne. Szczególnie z grudniowym miastem za oknem.

Wspominałem już, że w niedzielę jechałem samochodem po śniegu? takim zalodzonym odrobinę...

O śniegu nie pisałeś...Tylko o piwie. :)

Franz napisał(a):
MarDomi napisał(a):Moja wiodła, aż do Gibraltaru. Ciekaw jestem jaka była tym razem Twoja. :)

O Gibraltar zahaczyłem w dawnych czasach - kiedy w Hiszpanii jeszcze płaciło się pesetami.
W długiej kolejce na krótkiej granicy moje dzieci zmieniały wystawiany innym kierowcom, wymalowany napis na kartonie po piwie z "Hola" na "God save the Queen"...

Z tym Gibraltarem to jedna wielka ściema! Nie dość, że ruch jest prawostronny (a niby Królową chwalą!), to jeszcze na najdalszym jego skrawku postawili meczet ...Ee, już tam drugi raz nie pojadę! :wink: :lol:

Pozdrawiam!
Pedro
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.12.2014 01:12

plavac napisał(a):O śniegu nie pisałeś...Tylko o piwie. :)

Może wkleję fotkę dla kontrastu. ;)

plavac napisał(a):Z tym Gibraltarem to jedna wielka ściema! Nie dość, że ruch jest prawostronny (a niby Królową chwalą!), to jeszcze na najdalszym jego skrawku postawili meczet ...Ee, już tam drugi raz nie pojadę! :wink: :lol:

Meczetu nie pamiętam, ale może wtedy go jeszcze nie było. Pamiętam małpy sięgające paniom za dekolt...
Skała piękna.

Czytałeś może "Królową Południa" Artura Perez-Reverte?

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.12.2014 08:46

Franz napisał(a):... więc lokujemy się w cieniu,

Gościu, siądź pod mym liściem, a odpocznij sobie

:mrgreen:

Pozdrawiam
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 05.12.2014 13:41

Fajnie się czyta a i pomyśleć że jeszcze wczoraj jadłem paelle z homarem w rejonach Alicante
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.12.2014 15:19

Vjetar napisał(a):Gościu, siądź pod mym liściem, a odpocznij sobie

:mrgreen:

i oliwek sobie narwij
;)

Z napisał(a):Fajnie się czyta a i pomyśleć że jeszcze wczoraj jadłem paelle z homarem w rejonach Alicante

Uciekłeś przed późną jesienią. ;)
Temperaturę miałeś zapewne bardziej przyjazną...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.12.2014 17:36

Może wkleję fotkę dla kontrastu. ;)

Zwłaszcza w kontekście tego, co napisał Zbyszek:
Z napisał(a):jeszcze wczoraj jadłem paelle z homarem w rejonach Alicante

Tak jechałem w minioną niedzielę:

P1140258.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.12.2014 19:41

Drzewa oliwne podlewane są na bieżąco, staramy się zatem tak się ulokować, by uniknąć cyklicznego prysznica. Natomiast przydaje się ta żywa woda do umycia kubeczków po skończonej sjeście.
Zwijamy majdan i ruszamy w dalszą drogę.

P19G0198.JPG

P19G0200.JPG

P19G0201.JPG

P19G0203.JPG
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 05.12.2014 23:55

Kontrast aż za bardzo konkretny! :)
Tym łapczywiej się sięga po spalone słońcem trawy.

Boże, ile ja jeszcze książek muszę przeczytać! Kiedy ... :?: :(
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.12.2014 14:41

plavac napisał(a):Boże, ile ja jeszcze książek muszę przeczytać! Kiedy ... :?: :(

Ja, niestety, dotarłem do punktu, kiedy mógłbym czytać jedną książkę na okrągło. Bo zanim dotrę do końca, już dokładnie nie pamiętam, co było na początku... :?

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España